Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Tudose contra Dragnea sau restructurare contra revoluţie fiscală

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Apare un element nou în discursul PSD. A intrat oarecum fraudulos, lansat cu totul pe neaşteptate de premierul Mihai Tudose. Nu a fost discutat întâi cu conducerea partidului, cu Liviu Dragnea. Din moment ce s-a convocat de urgenţă o şedinţă CEx înseamnă că a căzut ca un trăsnet. Mihai Tudose propune nici mai mult, nici mai puţin decât restructurarea guvernului.

Propunerea i-a luat prin surprindere şi pe aliaţi. Călin Popescu Tăriceanu nu ştia nimic, aşteptând şi el să vadă ce se va întâmpla la şedinţa cu uşile închise şi cu telefoanele lăsate într-un coş, în altă cameră. ALDE a strecurat, totuşi, un avertisment. Indiferent de modul cum va decurge restructurarea, nu este dispus să renunţe la niciun minister condus în prezent de oamenii săi. Şi dacă nu se întâmplă asta ce se va întâmpla? Se sparge coaliţia? Nu se va merge atât de departe.

Intenţia premierului Tudose nu vizează alianţa cu ALDE. El doreşte să dea mai mult decât un semnal. Pe de o parte arată că lucrurile nu merg bine, că se face o risipă acceptând un guvern atât de larg. Pe de altă parte vrea să arate că are idei proprii pe care nu le împărtăşeşte cu Liviu Dragnea. Alegând să le lanseze întâi public, apoi să le discute în partid, el ridică securea războiului.

Este pentru prima oară când premierul îl provoacă pe Liviu Dragnea în mod public. Până acum doar a dat de înţeles că nu este întru totul de acord cu deciziile luate în altă parte decât în sediul guvernului.
Dincolo de orgoliile personale, dincolo de lupta internă din PSD, problema pusă de premier există. Guvernul este supradimensionat, aşa cum este întregul aparat de stat. PSD-ul, odată cu câştigarea popularităţii prin măsurile populiste, prin majorările de salarii şi pensii, prin ajutoare sociale, şi-a lărgit şi bazinul electoral.

Au fost angajaţi la greu oameni în toate structurile de stat. Li s-a permis primarilor să stabilească nivelul salariilor. Într-un an PSD a împărţit bani în stânga şi-n dreapta cât alţii într-un mandat de patru ani. Într-un cuvânt, a risipit banii pe degeaba. Ce a dat cu o mână a fost nevoit să ia cu două mâini.

Majorarea salariilor s-a soldat cu creşteri de preţuri, cu noi impozite şi taxe. Probabil că s-au făcut şi lucruri bune în acest interval care poate fi numit dezmăţ pe banii publici, însă sunt greu de văzut.
Din cauza politicilor sale hazardate PSD a bulversat mediul de afaceri. A folosit creşterea economică pentru a-şi satisface un electorat care, într-un final, descoperă că a fost păcălit.

În timp ce conducerea PSD se afla la şedinţa CEx undeva se pregătea majorarea preţului la gaze cu 8%. Şi această majorare nu este decât una dintre consecinţele politicilor economice ale PSD. Şi nu a trecut decât un an de guvernare. Ce se va întâmpla pe viitor dacă lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie?

Mihai Tudose nu pare un tip foarte inteligent. A fost acuzat că este omul serviciilor. Este bănuit că are o relaţie personală directă, fără ştirea partidului, cu preşedintele Klaus Iohannis. În sfârşit, ca om politic, este acuzat că şi-a creat un pol de putere şi că intenţionează să-l detroneze pe Liviu Dragnea.

Toate acestea au o bază reală. Restructurarea de care vorbeşte nu se va limita la nivelul guvernului. Restructurarea a fost şi este în continuare peste tot în lume o armă politică. Restructurarea se suprapune peste revoluţia fiscală.
De fapt, Mihai Tudose, adeptul restructurării, contrazice în mod radical măsurile pe care le-a susţinut până acum Liviu Dragnea, promotorul revoluţiei fiscale.

Abonează-te acum Online!