00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Legea cauzei şi a efectului. 04.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Sezonierii din vara aceasta. 05.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Cum este să trăieşti 4 ani în Dubai?. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Instalaţii modern de distilat borfot de fructe. 10.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Cum ne influenţează gândurile viaţa? 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Uciderea mistreţilor între necessitate şi obligaţie. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob şi Irina Tămăşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 23.08.2019

Tudose contra Dragnea sau restructurare contra revoluţie fiscală

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Apare un element nou în discursul PSD. A intrat oarecum fraudulos, lansat cu totul pe neaşteptate de premierul Mihai Tudose. Nu a fost discutat întâi cu conducerea partidului, cu Liviu Dragnea. Din moment ce s-a convocat de urgenţă o şedinţă CEx înseamnă că a căzut ca un trăsnet. Mihai Tudose propune nici mai mult, nici mai puţin decât restructurarea guvernului.

Propunerea i-a luat prin surprindere şi pe aliaţi. Călin Popescu Tăriceanu nu ştia nimic, aşteptând şi el să vadă ce se va întâmpla la şedinţa cu uşile închise şi cu telefoanele lăsate într-un coş, în altă cameră. ALDE a strecurat, totuşi, un avertisment. Indiferent de modul cum va decurge restructurarea, nu este dispus să renunţe la niciun minister condus în prezent de oamenii săi. Şi dacă nu se întâmplă asta ce se va întâmpla? Se sparge coaliţia? Nu se va merge atât de departe.

Intenţia premierului Tudose nu vizează alianţa cu ALDE. El doreşte să dea mai mult decât un semnal. Pe de o parte arată că lucrurile nu merg bine, că se face o risipă acceptând un guvern atât de larg. Pe de altă parte vrea să arate că are idei proprii pe care nu le împărtăşeşte cu Liviu Dragnea. Alegând să le lanseze întâi public, apoi să le discute în partid, el ridică securea războiului.

Este pentru prima oară când premierul îl provoacă pe Liviu Dragnea în mod public. Până acum doar a dat de înţeles că nu este întru totul de acord cu deciziile luate în altă parte decât în sediul guvernului.
Dincolo de orgoliile personale, dincolo de lupta internă din PSD, problema pusă de premier există. Guvernul este supradimensionat, aşa cum este întregul aparat de stat. PSD-ul, odată cu câştigarea popularităţii prin măsurile populiste, prin majorările de salarii şi pensii, prin ajutoare sociale, şi-a lărgit şi bazinul electoral.

Au fost angajaţi la greu oameni în toate structurile de stat. Li s-a permis primarilor să stabilească nivelul salariilor. Într-un an PSD a împărţit bani în stânga şi-n dreapta cât alţii într-un mandat de patru ani. Într-un cuvânt, a risipit banii pe degeaba. Ce a dat cu o mână a fost nevoit să ia cu două mâini.

Majorarea salariilor s-a soldat cu creşteri de preţuri, cu noi impozite şi taxe. Probabil că s-au făcut şi lucruri bune în acest interval care poate fi numit dezmăţ pe banii publici, însă sunt greu de văzut.
Din cauza politicilor sale hazardate PSD a bulversat mediul de afaceri. A folosit creşterea economică pentru a-şi satisface un electorat care, într-un final, descoperă că a fost păcălit.

În timp ce conducerea PSD se afla la şedinţa CEx undeva se pregătea majorarea preţului la gaze cu 8%. Şi această majorare nu este decât una dintre consecinţele politicilor economice ale PSD. Şi nu a trecut decât un an de guvernare. Ce se va întâmpla pe viitor dacă lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie?

Mihai Tudose nu pare un tip foarte inteligent. A fost acuzat că este omul serviciilor. Este bănuit că are o relaţie personală directă, fără ştirea partidului, cu preşedintele Klaus Iohannis. În sfârşit, ca om politic, este acuzat că şi-a creat un pol de putere şi că intenţionează să-l detroneze pe Liviu Dragnea.

Toate acestea au o bază reală. Restructurarea de care vorbeşte nu se va limita la nivelul guvernului. Restructurarea a fost şi este în continuare peste tot în lume o armă politică. Restructurarea se suprapune peste revoluţia fiscală.
De fapt, Mihai Tudose, adeptul restructurării, contrazice în mod radical măsurile pe care le-a susţinut până acum Liviu Dragnea, promotorul revoluţiei fiscale.

Abonează-te acum Online!