Image 1
Image 2

Tudose contra Dragnea sau restructurare contra revoluție fiscală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Apare un element nou în discursul PSD. A intrat oarecum fraudulos, lansat cu totul pe neașteptate de premierul Mihai Tudose. Nu a fost discutat întâi cu conducerea partidului, cu Liviu Dragnea. Din moment ce s-a convocat de urgență o ședință CEx înseamnă că a căzut ca un trăsnet. Mihai Tudose propune nici mai mult, nici mai puțin decât restructurarea guvernului.

Propunerea i-a luat prin surprindere și pe aliați. Călin Popescu Tăriceanu nu știa nimic, așteptând și el să vadă ce se va întâmpla la ședința cu ușile închise și cu telefoanele lăsate într-un coș, în altă cameră. ALDE a strecurat, totuși, un avertisment. Indiferent de modul cum va decurge restructurarea, nu este dispus să renunțe la niciun minister condus în prezent de oamenii săi. Și dacă nu se întâmplă asta ce se va întâmpla? Se sparge coaliția? Nu se va merge atât de departe.

Intenția premierului Tudose nu vizează alianța cu ALDE. El dorește să dea mai mult decât un semnal. Pe de o parte arată că lucrurile nu merg bine, că se face o risipă acceptând un guvern atât de larg. Pe de altă parte vrea să arate că are idei proprii pe care nu le împărtășește cu Liviu Dragnea. Alegând să le lanseze întâi public, apoi să le discute în partid, el ridică securea războiului.

Este pentru prima oară când premierul îl provoacă pe Liviu Dragnea în mod public. Până acum doar a dat de înțeles că nu este întru totul de acord cu deciziile luate în altă parte decât în sediul guvernului.
Dincolo de orgoliile personale, dincolo de lupta internă din PSD, problema pusă de premier există. Guvernul este supradimensionat, așa cum este întregul aparat de stat. PSD-ul, odată cu câștigarea popularității prin măsurile populiste, prin majorările de salarii și pensii, prin ajutoare sociale, și-a lărgit și bazinul electoral.

Au fost angajați la greu oameni în toate structurile de stat. Li s-a permis primarilor să stabilească nivelul salariilor. Într-un an PSD a împărțit bani în stânga și-n dreapta cât alții într-un mandat de patru ani. Într-un cuvânt, a risipit banii pe degeaba. Ce a dat cu o mână a fost nevoit să ia cu două mâini.

Majorarea salariilor s-a soldat cu creșteri de prețuri, cu noi impozite și taxe. Probabil că s-au făcut și lucruri bune în acest interval care poate fi numit dezmăț pe banii publici, însă sunt greu de văzut.
Din cauza politicilor sale hazardate PSD a bulversat mediul de afaceri. A folosit creșterea economică pentru a-și satisface un electorat care, într-un final, descoperă că a fost păcălit.

În timp ce conducerea PSD se afla la ședința CEx undeva se pregătea majorarea prețului la gaze cu 8%. Și această majorare nu este decât una dintre consecințele politicilor economice ale PSD. Și nu a trecut decât un an de guvernare. Ce se va întâmpla pe viitor dacă lucrurile vor merge în aceeași direcție?

Mihai Tudose nu pare un tip foarte inteligent. A fost acuzat că este omul serviciilor. Este bănuit că are o relație personală directă, fără știrea partidului, cu președintele Klaus Iohannis. În sfârșit, ca om politic, este acuzat că și-a creat un pol de putere și că intenționează să-l detroneze pe Liviu Dragnea.

Toate acestea au o bază reală. Restructurarea de care vorbește nu se va limita la nivelul guvernului. Restructurarea a fost și este în continuare peste tot în lume o armă politică. Restructurarea se suprapune peste revoluția fiscală.
De fapt, Mihai Tudose, adeptul restructurării, contrazice în mod radical măsurile pe care le-a susținut până acum Liviu Dragnea, promotorul revoluției fiscale.