Image 1
Image 2

Tudorel Toader a prezentat schimbările din legile justiţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader

Mandatele de conducere ale şefilor de parchete sau instanţe judecătoreşti vor fi majorate de la trei la patru ani, cele actuale nefiind afectate de această iniţiativă, a declarat marţi Tudorel Toader, în cadrul conferinţei în care a prezentat modificările propuse pentru legile justiţiei. Ministrul Justiţiei a prezentat, miercuri, modificările propuse pentru Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Ministrul Justiţiei: Mandatele de conducere a parchetelor şi instanţelor, modificate de la trei la patru ani

„Mandatele în curs nu sunt afectate, nu sunt prelungite pentru că e împotriva regulilor constituţionale şi a deciziilor CCR”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

8 ani vechime ca procuror pentru a promova la DIICOT sau DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că o primă categorie de propuneri din noile legi ale justiţiei se referă la majorarea vechimii necesare pentru promovare, precizând, printre altele, că un procuror va avea nevoie de 8 ani vechime pentru a ajunge la DIICOT sau DNA.

Tudorel Toader a anunţat, miercuri, că propune majorarea vechimii necesare pentru promovare la 7 ani de activitate efectivă în funcţia de judecător pentru a promova la tribunal sau la tribunal specializat.

Astfel, Ministerul Justiţiei propune 10 ani vechime în funcţia de judecător pentru a promova ca judecător la Curtea de Apel, şi, la fel, 10 ani vechime efectivă în funcţia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

Totodată, Ministerul Justiţiei propune ca, pentru a promova procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să fie nevoie de 15 ani vechime efectivă în funcţia de procuror.

O altă propunere este ca, pentru a promova judecător la Înalta Curte, să fie nevoie de 18 ani vechime efectivă în funcţia de judecător. Aceeaşi propunere este şi în privinţa procurorului.

Totodată, o altă propunere este o vechime de 8 ani în funcţia de procuror pentru a promova în funcţia de procurori la DIICOT sau DNA, perioadă la care se adauga şi restul condiţiilor, a anunţat Tudorel Toader.

„Proiectul de lege va merge la Guvern, Guvernul exprim speranţa că îl va adopta, după care îl trimitem imediat în Parlament pentru a intra în procedură legislativă normală. Adică nu este şi nu poate fi vorba despre adoptarea prin OUG”, a mai spus Toader, în cadrul conferinţei de presă.

 

 Procurorul poate ajunge judecător şi invers, dar în anumite condiţii

 

Ministrul Tudorel Toader a anunţat miercuri că în ceea ce priveşte posibilitatea schimbării statutului din judecător în procuror şi invers, aceasta rămâne valabilă în noile Legi ale Justiţiei, dar mutarea se va putea face doar pe lângă o judecătorie.

 

Preşedintele României, exclus din procedura numirii şefilor DNA, DIICOT şi Procurorului General

 

Ministrul Jusiţiei Tudorel Toader a anunţat miercuri că şefii DIICOT, DNA şi Parchetului General vor fi numiţi de ministrul Justiţiei la propunerea CSM.

„Pentru toate functiile (procuror general, adjuncti, DIICOT, DNA) sa decida sectia pentru procurori in baza aceluiasi principiu, la propunerea ministrului Justitiei, pe baza unei proceduri transparente, procurori cu vechime de 10 ani cel putin. Se modifica faptul ca decide sectia pentru procurori, propunerea vine de la ministru. MCV recomanda o procedura transparenta si reamestecul factorului politic.”, a spus Tudorel Toader.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with