Image 1
Image 2

Tribunalul Satu Mare a încercat să împiedice retrocedarea a peste 40.000 de hectare de teren forestier în dosarul retrocedărilor

Tribunalul Satu Mare a incercat sa impiedice retrocedarea terenurilor din dosarul retrocedarilor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Tribunalul Satu Mare a incercat sa impiedice retrocedarea terenurilor din dosarul retrocedarilor
Tribunalul Satu Mare a incercat sa impiedice retrocedarea terenurilor din dosarul retrocedarilor

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de care este acuzat, arată procurorii DNA într-un document citat de Mediafax. Procurorii se pregătesc să finalizeze dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi să îl trimită în instanţă, după ce au cerut prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive luate în cazul inculpaţilor din dosar.

Numele de cod pe care inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era “Spitalul”, la dosare se referau cu termenul de “plăcinte”, instanţele sau complete de judecată erau “clinici” iar aranjamentele judiciare erau denumite “internări”, potrivit DNA.

Tribunalul Satu Mare a încercat în ianuarie 2013 să împiedice retrocedarea celor 43.227 de ha teren forestier şi 50 de ha de teren agricol în judeţului Bacău către Paltin Sturza, dând câştiga de cauză Comisiei Judeţene Bacău pentru stabilirea dreptului de proprietate şi R.N.P. Romsilva- Direcţia Silvică Bacău într-un proces privind suspendarea procesului de retrocedare.
Procesul fusese strămutat la Satu Mare, tocmai datorită influenţelor pe care Paltin Sturza le avea asupra instanţelor din Braşov şi Covasna.

Pe 8 octombrie 2007, Judecătoria Oneşti a respins plângerea lui Elie Vlad Sturza, considerând că „proprietarii deposedaţi au fost succesorii defunctului Nicolae D.Ghica, faţă de care reclamantul este rudă de gradul V, moştenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul patru de rudenie inclusiv”, se arată în motivarea magistraţilor oneşteni. Iar Tribunalul Bacău, un an mai târziu, a respins definitiv şi irevocabil spunând că:

„Instanţa de fond corect a reţinut că, Maria, bunica recurentului reclamant a primit moştenire numai bani, nu şi păduri, ca urmare a actului de împărţeală din anul 1902″.

În pofida celor două sentinţe, procesul a fost redeschis la Covasna prin diligenţele avocatului şi deputatului Ioan Adam, iar sentinţele pronunţate aici i-au dat câştig de cauză lui Paltin Sturza şi au dus la declanşarea anchetei penale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Braşov au pus sub acuzare politicieni şi judecători implicaţi într-unul din cele mai grele dosare de corupţie de după Revoluţie, al cărui prejudiciu, în dauna statului, este estimat la 303 milioane de euro, printre cei implicaţi în dosar numărându-se fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc, fiul spu Andrei, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, ori deputatul Ioan Adam, dar şi alţi 13 inculpaţi.

Ultimul nume vehiculat este chiar al fostului preşedinte PNL, Crin Antonescu, ce apare menţionat în interceptările pe care procurorii DNA le au în Dosarul retrocedărilor. Antonescu este invocat într-o discuţie pe care au purtat-o Ioan Gheorghe Varga şi Paltin Sturdza.

Potrivit unor stenograme publicate de România Libera, numele fostului şef al PNL, Crin Antonescu, apare în dosarul retrocedărilor, într-o discuţie între Ioan Gheorghe Varga şi Paltin Sturdza.
În această discuţie, Ioan Gheorghe Varga îi spune lui Paltin Sturdza că are loc o întâlnire cu persoane importante la Satu Mare, la care participă ”Crin Antonescu, Hrebenciuc şi multă-multă lume importantă”.

DOMN: Când s-o terminat la Satu Mare? În 20, nu?
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: În 20.
VARGA IOAN-GHEORGHE: Eu v-am spus cine. Crin Antonescu, Hrebenciuc şi multă-multă lume importantă.
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Unde vine?
VARGA IOAN-GHEORGHE: Acuma o să-mi spună. El mi-a spus mie că pentru prima muncă care trebuie finalizată, astăzi se finalizează. Haideţi, vorbiţi la telefon.
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Cu cine să vorbesc?
VARGA IOAN-GHEORGHE: Cu domnul Chiuariu personal. Şi, vă rog frumos, nu mai vorbiţi prostii la telefon!
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Domnule, domnul Chiuariu este din Moldova şi chestia asta mi se pare foarte atipică.
VARGA IOAN-GHEORGHE: Doamne iartă-mă!
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Eu nu vorbesc cu nici un Chiuariu. Eu vreau să vorbesc cu cineva care are puterea să pună lucrurile în proces.
VARGA IOAN-GHEORGHE: Vă rog frumos, vă rog frumos!

Romsilva a pierdut aproape 304 milioane de euro, după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 hectare de pădure.

Pe de altă parte, senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, este acuzat că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with