Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ședința de guvern de ieri a fost prezentat bugetul într-o formă care ar trebui să mulțumească pe toată lumea. Fondurile pentru administrațiile locale sunt mai mari cu 19%. Pentru investiții se alocă 4,6% din PIB. Viorica Dăncilă a anunțat, tot ieri, că România a gestionat peste 70 de acțiuni de când deține președinția rotativă a Consilului UE. În urma unor promisiuni ferme din partea oficialilor de la Bruxelles, primul ministru a anunțat că România va fi primită anul acesta în spațiul Schengen.

Tot în cadrul ședinței de ieri președintele Iohannis a fost avertizat să renunțe la jocurile politice și să nu mai obstrucționeze activitatea guvernului.
Trei teme importante. Pe cât de generoase par să fie alocările de buget, pe atât de multe sunt nemulțumirile. După socotelile primarilor, în 2019 vor avea mai puțini bani decât anul trecut. Este vorba despre modul în care se fac socotelile.

Odată ajuns în parlament, proiectul de buget va suferi modificări. Cea mai așteptată poziție este a UDMR. Va vota sau nu un proiect cu atât de multe necunoscute? Parlamentarii din Pro România se pare că vor vota împotrivă.
Informația despre primirea în spațiul Schengen nu are decât în parte acoperire. Actualul Parlament European vrea să-și termine mandatul cu o măsură care este așteptată de cele două țări, România și Bulgaria, de foarte multă vreme.

Cum ar trebui înțeles avertismentul adresat de premier președintelui? Klaus Iohannis are un mod original de a se opune guvernului PSD-ALDE, precum și majorității parlamentare. Atacă toate legile la Curtea Constituțională, refuză să numească miniștri, refuză să-l revoce pe procurorul general etc.
PSD pune atitudinea președintelui pe seama campaniei electorale.

Iohannis își dorește un al doilea mandat și aceasta este strategia aleasă de el. Din moment ce președintele mizează pe electoratul anti-PSD, înseamnă că are elemente care-i dovedesc că este mai numeros decât electoratul pro-PSD. Altfel el trebuie să fie conștient că prin refuzurile sale sistematice radicalizează electoratul PSD.

Cele trei teme – bugetul, relația cu UE privind includerea României în spațiul Schengen și prestația președintelui Iohannis – pun în plan secundar preocupările privind justiția, abuzurile, statul de drept, corupția etc.? Sunt teme care se vor impune mai greu pe agenda electorală, însă nu se poate face abstracție de ele.

Ele influențează în mod decisiv climatul social și politic din țară în preajma alegerilor din acest an. Stânga va acuza partidele de dreapta, europarlamentarii PNL, pe Monica Macovei, că din cauza lor România a rămas în afara spațiului Schengen. Vina se va extinde și asupra președintelui Iohannis.

Modul în care a fost făcut bugetul pe 2019 va fi un motiv foarte serios de criticare a coaliției PSD-ALDE de către partiele de opoziție. Sunt lucruri concrete, pe lângă care nu se poate trece ca și când nu s-ar fi întâmplat.

Până la urmă atitudinea parlamentarilor de dreapta față de evenimentele din țară, votul lor pentru sancționarea României din dorința de a sancționa PSD poate deveni subiect de confruntare politică, dar fără niciun rezultat palpabil.

Pentru că în această perioadă nu pare să mai existe un electorat de stânga și unul de dreapta, ci doar un electorat anti-PSD și altul pro-PSD. Ar mai fi de adăugat o categorie de cetățeni: cei cărora nu le mai pasă de nimic. Ei nu se prezintă la vot, indiferent cât de înfierbântate devin dezbaterile politice.

Campania electorală, faza pe denunțurile penale

Pentru că politicienii se află în campanie electorală când toate energiile sunt canalizate pentru distrugerea adversarului, îmi permit să preiau întrebarea lui Umberto Eco “Cum ne construim dușmanul?”