Trei teme relativ noi | Informaţia Zilei

Trei teme relativ noi

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În şedinţa de guvern de ieri a fost prezentat bugetul într-o formă care ar trebui să mulţumească pe toată lumea. Fondurile pentru administraţiile locale sunt mai mari cu 19%. Pentru investiţii se alocă 4,6% din PIB. Viorica Dăncilă a anunţat, tot ieri, că România a gestionat peste 70 de acţiuni de când deţine preşedinţia rotativă a Consilului UE. În urma unor promisiuni ferme din partea oficialilor de la Bruxelles, primul ministru a anunţat că România va fi primită anul acesta în spaţiul Schengen.

Tot în cadrul şedinţei de ieri preşedintele Iohannis a fost avertizat să renunţe la jocurile politice şi să nu mai obstrucţioneze activitatea guvernului.
Trei teme importante. Pe cât de generoase par să fie alocările de buget, pe atât de multe sunt nemulţumirile. După socotelile primarilor, în 2019 vor avea mai puţini bani decât anul trecut. Este vorba despre modul în care se fac socotelile.

Odată ajuns în parlament, proiectul de buget va suferi modificări. Cea mai aşteptată poziţie este a UDMR. Va vota sau nu un proiect cu atât de multe necunoscute? Parlamentarii din Pro România se pare că vor vota împotrivă.
Informaţia despre primirea în spaţiul Schengen nu are decât în parte acoperire. Actualul Parlament European vrea să-şi termine mandatul cu o măsură care este aşteptată de cele două ţări, România şi Bulgaria, de foarte multă vreme.

Cum ar trebui înţeles avertismentul adresat de premier preşedintelui? Klaus Iohannis are un mod original de a se opune guvernului PSD-ALDE, precum şi majorităţii parlamentare. Atacă toate legile la Curtea Constituţională, refuză să numească miniştri, refuză să-l revoce pe procurorul general etc.
PSD pune atitudinea preşedintelui pe seama campaniei electorale.

Iohannis îşi doreşte un al doilea mandat şi aceasta este strategia aleasă de el. Din moment ce preşedintele mizează pe electoratul anti-PSD, înseamnă că are elemente care-i dovedesc că este mai numeros decât electoratul pro-PSD. Altfel el trebuie să fie conştient că prin refuzurile sale sistematice radicalizează electoratul PSD.

Cele trei teme – bugetul, relaţia cu UE privind includerea României în spaţiul Schengen şi prestaţia preşedintelui Iohannis – pun în plan secundar preocupările privind justiţia, abuzurile, statul de drept, corupţia etc.? Sunt teme care se vor impune mai greu pe agenda electorală, însă nu se poate face abstracţie de ele.

Ele influenţează în mod decisiv climatul social şi politic din ţară în preajma alegerilor din acest an. Stânga va acuza partidele de dreapta, europarlamentarii PNL, pe Monica Macovei, că din cauza lor România a rămas în afara spaţiului Schengen. Vina se va extinde şi asupra preşedintelui Iohannis.

Modul în care a fost făcut bugetul pe 2019 va fi un motiv foarte serios de criticare a coaliţiei PSD-ALDE de către partiele de opoziţie. Sunt lucruri concrete, pe lângă care nu se poate trece ca şi când nu s-ar fi întâmplat.

Până la urmă atitudinea parlamentarilor de dreapta faţă de evenimentele din ţară, votul lor pentru sancţionarea României din dorinţa de a sancţiona PSD poate deveni subiect de confruntare politică, dar fără niciun rezultat palpabil.

Pentru că în această perioadă nu pare să mai existe un electorat de stânga şi unul de dreapta, ci doar un electorat anti-PSD şi altul pro-PSD. Ar mai fi de adăugat o categorie de cetăţeni: cei cărora nu le mai pasă de nimic. Ei nu se prezintă la vot, indiferent cât de înfierbântate devin dezbaterile politice.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517