Trei săptămâni de sărbătoare la Negreşti-Oaş

Negresti-conferinta

Lucrările de investiţii continuă în oraşul Negreşti Oaş. Se extinde reţeaua de apă şi canalizare, se fac lucrări la infrastructura rutieră, la modernizarea unităţilor de învăţământ, dar şi la anveloparea blocurilor. În luna august, angajaţii Primăriei Negreşti Oaş vor lucre la “foc continu” cu atât mai mult cu cât în această periodă, negreştenii plecaţi la muncă în străinătate revin pentru a-şi petrece concediul acasă, a spus primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca în cadrul conferinţei de presă susţinute vineri, 29 iulie.

      “Facem tot ceea ce este posibil pentru ca în această periodă toată lumea să se simtă acasă, la Negreşti Oaş”, a subliniat aceasta.

Festivalul Zestrea Oaşului, a fost principal temă a conferinţei de presă, susţinute de edilul Capitalei Ţării Oaşului alături de Anca Rusu – directorul Muzeului Ţării Oşului şi managerul cultural Anca Volşik.  

      Deoarece lucrările de investiţii provoacă disconfort atât pentru locuitori cât şi pentru oşenii veniţi acasă în concediu, Aurelia Fedorca face un apel la toţi să fie înţelegători, răbdători şi să nu risipească apa.  

      La începutul lunii august, oraşul Negreşti Oaş dă startul evenimentelor cultural-artistice reunite sub tradiţionalul brand “Zestrea Oaşului”. Pentru cea mai mare sărbătoare a comunităţii negreştene organizatorii au pregătit evenimente pentru toate vârstele, de la tabără de creaţie pentru copii, târg de produse tradiţionale, o zi a diasporei, dar şi concursuri sportive. Totul va culmina cu ediţia XXII a Zilelor Oraşului, eveniment la care au fost invitaţii cei mai în vogă artişti. 

 

Investiţiile din Negreşti Oaş, prioritare pentru primarul Aurelia Fedorca

 

      Pe lângă tema principală a conferinţei de presă, edilul Aurelia Fedorca a prezentat pe scurt investiţiile din localitate. Asta pentru că investiţiile sunt prioritare pentru Primăria Negreşti Oaş, oraş care se dezvoltă de la o zi la alta.

      “Sigur că pe lângă manifestărilor culturale pe care dorim să le facem, noi trebuie să ne continuă munca, să ne continuăm investiţiile. Din fericire nu sunt puţine.

      Lucrăm la extinderi de străzi, la lucrări şi modernizări de infrastructură rutieră, la modernizări de şcoli, la sală de sport, anvelopare blocuri de locuinţe.

      Unul dintre proiectele majore este extinderea reţelei de apă şi canalizare pe un număr semnificativ de străzi din oraşul Negreşti Oaş şi inclusiv în cartierul Tur, tot cartierul. Lucrări care crează un disconfort major, supără foarte mult şi probleme foarte multe, dar tocmai de aceea doresc să fac un apel la negreşteni să fie răbdători tocmai pentru că sunt lucruri pe care ni le-am dorit de foarte mult timp“, a spus Aurelia Fedorca.

 

Fedorca: Pe fondul secetei extreme din acest an suntem în zona de alertă roşie

 

      Potrivit primarului oraşului se construiesc reţele noi de apă şi canalizare pe o lungime de 36 km cu 1.100 branşamente, iar extinderea reţelei de canalizare se face pe o lungime de aproximatigv 50 de km. Potrivit edilului, investiţia este cu atât mai importantă cu cât anii trecuţi oraşul s-a confruntat cu probleme mari legate de calitatea şi cantitatea apei.

      “Din păcate, pe fondul secetei extreme din acest an – suntem în zona de alertă roşie, problema apei se accentuează nu doar la Negreş-Oaş. (…) Vreau să dau asigurări că am făcut prospecţiuni pentru a căuta noi surse de apă, dar nu au fost găsite în zonă.

      Aşadar, trebuie să avem răbdare să finalizăm investiţia privind noua captare de apă de pe Talna şi aducţiunea nouă care ne separă de Certeze, iar pe de altă parte să nu mai risipim apa,” a adăugat Aurelia Fedorca.

      De asemenea, edilul Capitalei |ării Oaşului a anunţat că după succesul campaniei de colectare a deşeurilor voluminoase şi textile de luna trecută, în 13 august va fi organizată o nouă campanile de acest fel, pentru ca negreştenii reveniţi acasă, şi nu numai, să poată face curăţenie generală prin locuinţe.

      Acţiunea se va desfăşura pe platoul care se află între Primărie şi :coala gimnazială numărul 1, între orele 8 -18. Ea a dat asigurări că în august la Primărie, dar şi la tot ce înseamnă servicii publice se va lucra la foc continu pentru ca oamenii să-şi poată rezolva problemele. “Nimeni nu pleacă în concediu în luna august”, a spus Aurelia Fedorca.

Fedorca: Îmi place să cred că Negreşti Oaş este acasă

 

      Apoi, edilul Capitalei Ţării Oaşului s-a referit la evenimentele culturale din luna august.

      “August este luna în care toţi negreştenii se întâlnesc acasă. Şi mi-ar plăcea să cred, şi o spun de fiecare dată Negreşti Oaş este acasă şi este oraşul în care doresc să trăiască, nu doar să locuiască cei care rămân acasă,” a mai spus primarul Fedorca.

      Potrivit directorului muzeului Ţării Oaşului, Anca Rusu, evenimentele festivalului Zestrea Oaşului vor fi deschise cu o tabără de creaţie “Pe uliţele satului”, care se va desfăşura din 2 până în 12 august. “Există două moşteniri pe care am dori să le transmitem.

      Prima ar fi rădăcinile, iar cealaltă aripile. Pornind de la aceste două moşteniri am încercat să structurăm şi programul taberei noastre de anul acesta. Numărul copiilor este în creştere de la un an la altul”.

      “În paralel cu tabăra de creaţie, se va desfăşura în centrul oraşului, târgul de produse tradiţionale, meşteşugăreşti şi artizanale, care a ajuns la ediţia cu numărul VI” a spus Anca Volşik. Duminică, 7 august, este dedicată negreştenilor din diaspora, a subliniat managerul Casei de Cultură, Anca Volşik. “Ziua diasporei va fi organizată sub sloganul “Negreşti-  Oaş e acasă“, a adăugat Volşik.

      În 13 august la Valea Măriei va avea loc ediţia V a Concursului naţional ecvestru. De asemenea, vor fi organizate competiţii sportive.      Cel mai aşteptat eveniment se va desfăşura în zilele de 19-21 august. 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517