00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Trei pelerini au pornit din Cluj, pe jos, la Şumuleu Ciuc pentru a asista la slujba oficiată de Papă

Scris de Vasile Andreica, 27 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trei pelerini au pornit, vineri, pe jos, din Cluj-Napoca spre Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, unde în 1 iunie vor asista la slujba oficiată de Papa Francisc, ei urmând să străbată peste 300 de kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei trei pelerini au primit, vineri, binecuvântarea preotului romano-catolic Veres Stelian în faţa Bisericii „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, apoi au pornit, pe jos, spre Şumuleu Ciuc, urmând să străbată 300 de kilometri.

Ei vor ajunge la sfârşitul lunii mai la Şumuleu Ciuc, iar în 1 iunie vor asista la Liturghia oficiată la Sanctuarul Marian de către Papa Francisc.

Jurnalistul de radio Varga-Mihaly Marton, unul dintre cei trei pelerini, a declarat că, pe lângă caracterul ecumenic, pelerinajul are şi o componentă caritabilă, în condiţiile în care, pe parcurs, se va încerca strângerea sumei de 10.000 de euro, necesară tratamentului medical al unei fetiţe de 14 ani din judeţul Mureş, diagnosticată cu osteosarcom.

Cei trei au asupra lor şi câte un „Paşaport al pelerinului”. „Împreună cu colegul meu Ferencz Zsolt ne-am propus încă de anul trecut să mergem în pelerinaj la Şumuleu Ciuc, dar pe atunci nu ştiam despre vizita Papei Francisc. Cred că va fi un moment unic întâlnirea cu Sfântul Părinte. Vrem să vedem cum este să mergi pe jos în pelerinaj, 35 sau 40 de kilometri pe zi, în total 300 de kilometri, ce gânduri ai în timpul drumului, cum rezistăm fizic şi psihic. Pe parcursul deplasării, ne vom caza la biserici şi la pensiuni”, a spus Varga-Mihaly.

Bogya Zoltan, un alt pelerin, care are o mare experienţă de alergător montan şi de alpinist, a subliniat la rândul său că pelerinajul este, pentru el, o formă de turism spiritual.

„Vom merge pe traseul Via Maria, un drum folosit de credincioşi, care porneşte din Austria şi ajunge la Şumuleu Ciuc. Facem o tură de anduranţă, dar fiind pe un drum de pelerinaj vom acorda atenţie şi acestei laturi spirituale, astfel că vom spune câte o rugăciune la fiecare biserică, unde vom avea întâlniri cu preoţi şi oameni. Scopul este să ajungem la Şumuleu Ciuc şi să participăm la slujba de Liturghie care va fi oficiată de Papa Francisc. Este un moment important pentru mine, deşi nu sunt romano-catolic, ci reformat”, a spus Bogya.

Preotul romano-catolic Veres Stelian consideră că cei trei au pornit în pelerinaj cu inima deschisă, mai ales că nu fac acest demers doar pentru ei înşişi, ci au un ţel nobil, de a ajuta o fetiţă bolnavă. „Încoronarea drumului lor va fi întâlnirea cu Sfântul Părinte, care este una importantă, un moment istoric pentru credincioşii din Transilvania. Bucuria noastră este una imensă”, a menţionat preotul.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va fi prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.