17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Trei pelerini au pornit din Cluj, pe jos, la Şumuleu Ciuc pentru a asista la slujba oficiată de Papă

Scris de Vasile Andreica, 27 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trei pelerini au pornit, vineri, pe jos, din Cluj-Napoca spre Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, unde în 1 iunie vor asista la slujba oficiată de Papa Francisc, ei urmând să străbată peste 300 de kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei trei pelerini au primit, vineri, binecuvântarea preotului romano-catolic Veres Stelian în faţa Bisericii „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, apoi au pornit, pe jos, spre Şumuleu Ciuc, urmând să străbată 300 de kilometri.

Ei vor ajunge la sfârşitul lunii mai la Şumuleu Ciuc, iar în 1 iunie vor asista la Liturghia oficiată la Sanctuarul Marian de către Papa Francisc.

Jurnalistul de radio Varga-Mihaly Marton, unul dintre cei trei pelerini, a declarat că, pe lângă caracterul ecumenic, pelerinajul are şi o componentă caritabilă, în condiţiile în care, pe parcurs, se va încerca strângerea sumei de 10.000 de euro, necesară tratamentului medical al unei fetiţe de 14 ani din judeţul Mureş, diagnosticată cu osteosarcom.

Cei trei au asupra lor şi câte un „Paşaport al pelerinului”. „Împreună cu colegul meu Ferencz Zsolt ne-am propus încă de anul trecut să mergem în pelerinaj la Şumuleu Ciuc, dar pe atunci nu ştiam despre vizita Papei Francisc. Cred că va fi un moment unic întâlnirea cu Sfântul Părinte. Vrem să vedem cum este să mergi pe jos în pelerinaj, 35 sau 40 de kilometri pe zi, în total 300 de kilometri, ce gânduri ai în timpul drumului, cum rezistăm fizic şi psihic. Pe parcursul deplasării, ne vom caza la biserici şi la pensiuni”, a spus Varga-Mihaly.

Bogya Zoltan, un alt pelerin, care are o mare experienţă de alergător montan şi de alpinist, a subliniat la rândul său că pelerinajul este, pentru el, o formă de turism spiritual.

„Vom merge pe traseul Via Maria, un drum folosit de credincioşi, care porneşte din Austria şi ajunge la Şumuleu Ciuc. Facem o tură de anduranţă, dar fiind pe un drum de pelerinaj vom acorda atenţie şi acestei laturi spirituale, astfel că vom spune câte o rugăciune la fiecare biserică, unde vom avea întâlniri cu preoţi şi oameni. Scopul este să ajungem la Şumuleu Ciuc şi să participăm la slujba de Liturghie care va fi oficiată de Papa Francisc. Este un moment important pentru mine, deşi nu sunt romano-catolic, ci reformat”, a spus Bogya.

Preotul romano-catolic Veres Stelian consideră că cei trei au pornit în pelerinaj cu inima deschisă, mai ales că nu fac acest demers doar pentru ei înşişi, ci au un ţel nobil, de a ajuta o fetiţă bolnavă. „Încoronarea drumului lor va fi întâlnirea cu Sfântul Părinte, care este una importantă, un moment istoric pentru credincioşii din Transilvania. Bucuria noastră este una imensă”, a menţionat preotul.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va fi prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.