26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Trei ministere ignorate de PSD: Educaţiei, Culturii, Tineretului şi Sportului

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Venit pe neaştepate, Congresul PSD, pare a fi fost organizat doar pentru ca partidul lui Liviu Dragnea să fie în centrul atenţiei în plin scandal pe revocarea şefei DNA.

Este cât se poate de clar că organizarea intempestivă a congresului, înainte de a fi necesar, are o încărcătură mediatică. Dacă vor avea loc schimbări la nivelul doi înseamnă că Liviu Dragnea îşi simte poziţia ameninţată şi doreşte să-şi consolideze poziţia.

Dacă nu va fi schimbată garda din linia a doua rezultă că la mijloc nu este vorba decât despre o manevră politică menită să reconfirme justeţea măsurilor luate de guvern. Punând cap la cap intenţiile nemărturisite cu cele mărturisite, Congresul din 10 martie al PSD are în vedere nu doar împuşcarea  a doi iepuri dintr-o lovitură, ci a unei întregi turme de iepuri.

În primul rând se demonstrează că din moment ce se discută la nivel de congres în partid există democraţie.

Liviu Dragnea practic îşi pune mandatul la bătaie. Aşadar, fiind reales, are girul partidului pentru toate măsurile pe care le-a luat. Mai departe, în cazul în care vor fi înlăturate nişte persoane din linia a doua, făcându-se printr-un vot la congres, nu se poate spune că liderul şi-a înlăturat posibilii adversari. Lista poate continua. Un congres, chiar dacă lucrurile sunt aranjate, sporeşte puterea şi influenţa liderului.

Pe de altă parte, la un congres organizat pe neaşteptate nu poate face faţă un lider precum Ludovic Orban. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la USR. Dacă PNL ar intra în campanie internă nu se ştie dacă Orban ar reuşi să-şi păstreze poziţia. În cazul USR, dacă Nicuşor Dan revine actualul preşedinte, un semi-anonim, nu ar întruni voturile necesare pentru reconfirmare.

Aşadar, există între actualele partide parlamentare diferenţe uriaşe. În timp ce la PSD şi ALDE, liderii actuali sunt foarte bine fixaţi pe funcţie, la PNL şi USR ei sunt cu un picior în groapă. La UDMR se menţine tradiţia. Liderul naţional, precum şi liderii judeţeni, nu sunt contestaţi înainte de sfârşitul mandatului. La fel, în cazul PMP, este greu să fie înlăturat Traian Băsescu. De fapt, PMP este Traian Băsescu.

Revenind la PSD, de departe Liviu Dragnea este şi cel mai puternic lider al unui partid, dar şi cel mai vulnerabil. Cu cât este mai bine poziţionat în fruntea PSD cu atât mai nesigur din punct de vedere judiciar, Liviu Dragnea are, datorită poziţiilor ambasadelor străine de la Bucureşti, probleme majore cu opinia publică internaţională. Intelectualitatea rămâne, ca şi în regimul Iliescu şi Năstase, ostilă partidului datorită liderului. Liviu Dragnea nu reuşeşte să-şi apropie intelectualitatea şi pentru că nu îşi propune acest lucru. Se bazează excesiv de mult pe măsurile populiste. Ignoră forţa mass media, naţională şi internaţională, iar mediul de afaceri nu intră absolut deloc în preocupările lui. Asta provine din gândirea de baron local.

O altă preocupare majoră este lipsa de atenţie acordată Educaţiei. Trei ministere sunt tratate ca nişte apendice: Educaţia, Cultura, Sportul. Ca o dovadă că nu dă nimic pe ele, în fruntea acestor ministere, în ultimele două guverne PSD a pus persoane slab sau foarte slab pregătite. Aceste ministere – Educaţia, Cultura, ministerul Tineretului şi Sportului – dau măsura lipsei de interes a PSD faţă de aceste domenii. Ele sunt şi slab finanţate. Oare pentru că nu aduc voturi?

Ce ar fi dacă la marele Congres al PSD cineva s-ar ridica şi ar pune problema acestor trei ministere?

Abonează-te acum Online!