26.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim, a reizbucnit.(reluare) 01.15 Ne cheamă natura 02.15 Cultură, Balul de lăsatul secului, ediţia a IV-a 03.50 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 03.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 04.45 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 05.40 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Sindicaliştii de la Electrolux, în a patra săptămână de grevă generală. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Postul Mare – semnificaţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim, a reizbucnit.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 14.30 Teleshopping 14.45 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.40 Zone Folclorice 16.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 17.45 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki . Titlul emisiunii: Despre fotbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare.

Trei ferme din judeţ, amendate cu 4.000 de lei pentru introducerea de animale fără acte

Scris de Ioan Aniţaş, 03 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile judeţului Satu - Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile judeţului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 168 acţiuni de control. Verificările au vizat: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociaţii şi fonduri de vânătoare, acţiuni în traficul rutier.

În cadrul acţiunilor tematice, au fost urmărite aspecte precum: condiţiile de biosecuritate, zoo igienă şi de bunăstare a animalelor, existenţa documentelor de înregistrare şi de mişcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existenţa echipamentelor de protecţie, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante şi dezinsectante.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Poliţia de Frontieră Română, continuă programul de verificare, pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână.

Controalele mixte, în traficul rutier, vizează mişcarea animalelor şi a produselor alimentare în special carnea de porc, preparate din carne de porc sau în amestec cu carne provenite de la alte specii de animale care se abatorizează, transporturile de furaje pentru animale, mai ales în localităţile din zona de protecţie şi supraveghere, unde au fost depistate focare sau cazuri de pestă porcina africană la porcii domestici sau mistreţi, dar şi în alte zone şi rute din judeţ.

Nereguli constatate

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale, din care, 3 amenzi în valoare totală de 4.000 lei. Amenda în cuantum de 1.600 lei s-a aplicat în cazul unei exploataţii non profesională din Homorodu de Mijloc, pentru intoducerea fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare a altor animale în efectivele existente, iar alte două în valoare de 2.400 lei au fost aplicate în cazul unor exploataţii non profesionale din Necopoi şi Micula – pentru cumpărarea de suine fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară.

Cele trei avertismente s-au aplicat unor crescători particulari, din localităţile: Turţ, Culciu Mare şi Satu Mare, pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.
În această perioadă rămân active 4 focare de Pestă Porcină Africană în localităţile, Necopoi, Cehal şi Orbău.
Din cei 89 de mistreţi găsiţi morţi – un număr de 59 capete au fost confirmaţi ca pozitivi, iar din cei 1.107 mistreţi împuşcaţi, 20 de exemplare au fost confirmate ca pozitive, în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile judeţului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.
În localităţile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mişcare a suinelor în localitate sau între localităţi.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale este obligatorie.

Se impune înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.