18.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 04.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Videografia de nuntă la nivel de artă. 05.00 Portret de artist. 05.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul Emisiuni: Cum se face vinul bun? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Tincuţa Fernea, un artist în devenire. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 17.00 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitaţi: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Trecute cu vederea, detaliile din lemn, metal şi beton ornamental au prins viaţă la expoziţia de la Galeria UAP Satu Mare (Foto)

“Resturile de beton ale trecutului” şi-au dezvăluit valoarea artistică prin fotografiile expuse de Oana Păcurar

“Resturile de beton ale trecutului” şi-au dezvăluit valoarea artistică prin fotografiile expuse de Oana Păcurar

Marţi, la galeria UAP din Centrul Nou s-a deschis una dintre cele mai interesante expoziţii din Satu Mare. Organizatorul expoziţiei, Oana Păcurar, a expus o serie de fotografii care redau prospeţime şi valoare artistică unor elemente arhitecturale ce se regăsesc pe faţadele şi în interiorul Palatului Administrativ şi Casei de Cultură.

Trecute cu vederea, detaliile din lemn, metal şi beton ornamental au prins viaţă, şi-au recăpătat vraja care înconjoară orice operă de artă. Practic, arhitectul a transpus în beton o serie de elemente populare realizate de regulă din lemn.

Arhitectul Nicolae Porumbescu, împreună cu echipa de arhitecţi şi artişti, a cutreierat satele din Satu Mare şi Maramureş pentru a prinde esenţa artei populare.

Palatul Administrativ este o sculptură uriaşă, realizată din elemente repetitive de beton ornamentat.
Dar despre ineditul acestei expoziţii şi despre valoarea artistică au vorbit rând pe rând o parte din cei prezenţi la vernisaj.

De altfel, cei prezenţi au convenit asupra faptului că este nevoie de o serie de simpozioane la care să se dezbată problemele privitoare la ce avem de făcut cu zestrea arhitecturală din Satu Mare, reprezentată de clădirile vechi şi de cele noi, cuprinse în ansamblul arhitectural unic în felul lui din Centrul Nou.

Vernisajul expoziţiei „Resturile de beton ale trecutului” s-a transformat într-un adevărat simpozion pe marginea valorii arhitecturale a Palatului Administrativ şi a Casei de Cultură a Sindicatelor, denumită acum după numele arhitectului Nicolae Porumbescu.

Opinii exprimate

Redăm mai jos câteva opinii exprimate de cei prezenţi.

Eugen Munteanu, preşedintele Filialei Satu Mare a Uniunii Artiştilor Plastici – UAP, în deschiderea evenimentului expoziţional a subliniat faptul că proiectul este unul lăudabil. Au fost şi vor exista o serie de controverse privind acest ansamblu arhitectural cunoscut sub numele de Centrul Nou. Potrivit unor spuse, la ultimul etaj al acestei clădiri trebuia să fie amenajată o expoziţie permanentă, un muzeu, lucru care nu s-a realizat. Arhitectul Nicolae Porumbescu, proiectantul Centrului Nou, a realizat o operă originală. Vorbitorul a subliniat faptul că iniţiatorul acestui proiect expoziţional si curator al expoziţiei este Oana Păcurar.

Scriitorul Dumitru Păcuraru a adus în atenţia asistenţei, dacă mai era nevoie, că Satu Mare a avut şi are mari artişti plastici, dar şi arhitecţi de valoare. Adesea, grupul de artişti plastici sătmăreni este ignorat şi pus în umbră de artiştii plastici amatori. A făcut un apel la autorităţile locale şi judeţene să sprijine financiar activităţile artiştilor plastici membri ai UAP.

Galeria de Artă poartă amprenta timpului. Aceste clădiri, chiar dacă sunt realizate din beton, merită să intre în patrimoniul cultural naţional. Fotografiile expuse pun mai bine în valoare munca arhitecţilor şi a artiştilor plastici.

Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, a spus că imobilele din Centrul Nou fac parte din valorile importante ale municipiului Satu Mare. Având în proiect reabilitarea Centrului Nou, s-au luat în seamă toate valorile artistice ale clădirilor, cu scopul de a le păstra şi pune în valoare.

Gyure Ludovic, în calitate de arhitect, a participat la activitatea de proiectare, dar şi de execuţie a ansamblului arhitectural. A fost şi diriginte de şantier, motiv pentru care cunoaşte în detaliu acest proiect. Dacă nu era organizată această expoziţie de fotografii, a subliniat Gyure, cu siguranţă trecătorul grăbit ar fi trecut fără să observe ce se ascunde în spatele acestor construcţii din beton sau în lucrările sculptate în lemn. În aceste clădiri este câte o fărâmă din sufletul arhitectului Nicolae Porumbescu.

Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a spus că aceste construcţii au o sumedenie de valori ascunse. Chiar dacă din punct de vedere funcţional este vorba despre imobile energofage, au importanţa lor. Ar merita să se poată construi un lift exterior pentru turişti, care să privească de la înălţimea de 70 de metri panorama Centrului Nou şi a municipiului. Clădirea este una vie, în continuă mişcare. Organizarea unui muzeu la ultimul etaj ar aduce un plus de valoare turnului. Este obligatorie reabilitarea şi consolidarea ansamblului de clădiri. Până şi betonul oboseşte după 35 de ani.

Poetul George Vulturescu a atras atenţia asistenţei asupra necesităţii descoperirii valorilor aduse în prim plan de aparatul de fotografiat, ochiul artistului a evidenţiat ceea ce multora le scapă la prima vedere. Prin acest demers s-a dat o nouă semnificaţie acestor clădiri care constituie Centrul Nou al reşedinţei de judeţ. Cu siguranţă demersul s-ar putea repeta şi în cazul altor clădiri valoroase din Satu Mare.

Au mai vorbit Iuliu Ilyes, fost primar al municipiului Satu Mare, Radu Bud, fost prefect, Zamfir Danciu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, profesorul Ioan Corneanu, senatorul Turos Lorand ş.a.

Printre zecile de participanţi la această manifestare expoziţională inedită s-au aflat: Ioan Şipoş, Ioan Viman, Tiberiu Ilea, Nicolae Muhi, Veres Istvan, Doina Feher, Claudiu Govor, Georgeta Govor, Claudia Vulturescu, Ioan Moldovan, Ioan Tipu Sălăjanu, Sergiu Podină, Florica Păcurar, Gheorghe Cormoş, Dumitru Ţimerman, Loredana Ştirbu, Liviu Marta, Robert Gindele, Nyiri Zoltan, Toth Zoltan, Alexandru Zotta, Mihai Sălceanu, Gigi Molnar, Erika Piros, Ionel Torje, Maskulik Csaba, Paul Dancu, Dan Maier, George Dan, Kovari Tiberiu, Radu Ulmeanu ş.a.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.