Trece sau nu trece? | Informaţia Zilei

Trece sau nu trece?

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ultimele zile ale guvernului Dăncilă sau primele zile ale guvernului Orban? Până la ora votului contează fiecare vorbă, fiecare gest, fiecare întâlnire pe care premierul desemnat o are cu liderii partidelor, dar şi cu fiecare parlamentar în parte. De altfel, Ludovic Orban a declarat că se negociază de la om la om cu parlamentari PSD. Acelaşi lucru se face şi cu oameni din Pro România.

Cheia succesului este în buzunarul lui Victor Ponta.

Cu toate că a declarat apăsat că nu va vota un guvern de dreapta, Ponta îşi poate reface calculele şi să decidă că iese în avantaj votând pentru instalarea guvernului Orban. Pro România are acum ocazia să-i dea lovitura de graţie guvernului Dăncilă. Când se va întâmpla acest lucru? Nu miercuri cum s-a anunţat iniţial, ci luni, 4 noiembrie.

Între timp Klaus Iohannis îşi vede de campania proprie. Chiar a inventat un termen: pesedismul. Este primul politician care ridică la rangul de concept un mod de a face politică. Pesedismul ar însemna tot ce este rău în politică, în contradicţie cu liberalismul. În concepţia lui Klaus Iohannis ceva mai rău nu se poate.

Preşedintele vrea să spună că, de fapt, PSD nu este un partid social democrat, ci unul care are o ideologie proprie, anti-europeană, anti-democratică, o inepţie inventată de Liviu Dragnea. „Pesedismul” ar fi ceva între neocomunism şi un nou tip de naţionalism, unul păgubos, care duce ţara de râpă.

Neomarxismul, în cazul PSD, nu poate fi invocat pentru că i-a fost atribuit USR-ului.

Cu cât Klaus Iohannis se apropie mai mult de victorie, cu atât mai mult pare să se îndepărteze PNL de guvernare. Dar Ludovic Orban este optimist. Luni, după socoteala lui, avea 225 de voturi sigure şi „antamate” discuţii cu încă 11 parlamentari. Total voturi „pentru”, 234. Primele zile de vreme friguroasă vor sosi, aşadar, odată cu un nou guvern. Fără îndoială este nevoie de o schimbare. Numele preşedintelui nu se va schimba, dar Klaus Iohannis, sub presiunea opiniei publice, se va vedea obligat să se schimbe. Nu PSD, ci USR ar putea deveni cel mai virulent adversar al preşedintelui aflat la al doilea mandat. Strada s-a putea întoarce împotriva preşedintelui dacă va fi la fel de absent ca în primul mandat.

Klaus Iohannis şi-a croit un portret de preşedinte foarte critic la adresa guvernului, la adresa partidelor aflate la guvernare, împotriva majorităţii parlamentare.

Dacă guvernul PNL va face gafe la fel ca fostele guverne PSD-ALDE preşedintele nu se va putea preface că nu le vede. Să nu se uite că imediat după terminarea actualei campanii electorale se intră într-o serie de campanii electorale, pentru locale şi parlamentare.

După eventuala instalare a guvernului Orban, USR îşi va continua campania pentru declanşarea alegerilor anticipate. Doar în schimbul acestei promisiuni a acceptat să susţină guvernul PNL. A fost semnat şi un acord.

Deşi a reuşit să se erodeze în cei aproape trei ani de guvernare mai mult decât a făcut-o în 20 de ani, PSD rămâne un puternic partid de opoziţie.

ALDE, un partid care a salvat în două rânduri PSD, se află  într-un impas. Votând guvernul Orban, se plasează automat în rândul partidelor de dreapta. Abţinându-se de la vot se reîntoarce sub sfera de influenţă a PSD.  În orice caz nu este un partener de nădejde. Dacă nu-i va conveni ceva în orice moment va fi gata să voteze o moţiune de cenzură pentru căderea guvernului PNL.

În ideea că va trece de parlament, guvernul Orban va fi foarte fragil, la cheremul partidelor mai mult sau mai puţin dispuse să se pună la dispoziţia PNL.

Situaţia nu este deloc clară. Majoritatea partidelor îşi fac socoteala dacă este mai profitabil să intre în campania alegerilor locale şi parlamentare din opoziţie sau de la guvernare. 

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517