Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ultimele zile ale guvernului Dăncilă sau primele zile ale guvernului Orban? Până la ora votului contează fiecare vorbă, fiecare gest, fiecare întâlnire pe care premierul desemnat o are cu liderii partidelor, dar și cu fiecare parlamentar în parte. De altfel, Ludovic Orban a declarat că se negociază de la om la om cu parlamentari PSD. Același lucru se face și cu oameni din Pro România.

Cheia succesului este în buzunarul lui Victor Ponta.

Cu toate că a declarat apăsat că nu va vota un guvern de dreapta, Ponta își poate reface calculele și să decidă că iese în avantaj votând pentru instalarea guvernului Orban. Pro România are acum ocazia să-i dea lovitura de grație guvernului Dăncilă. Când se va întâmpla acest lucru? Nu miercuri cum s-a anunțat inițial, ci luni, 4 noiembrie.

Între timp Klaus Iohannis își vede de campania proprie. Chiar a inventat un termen: pesedismul. Este primul politician care ridică la rangul de concept un mod de a face politică. Pesedismul ar însemna tot ce este rău în politică, în contradicție cu liberalismul. În concepția lui Klaus Iohannis ceva mai rău nu se poate.

Președintele vrea să spună că, de fapt, PSD nu este un partid social democrat, ci unul care are o ideologie proprie, anti-europeană, anti-democratică, o inepție inventată de Liviu Dragnea. “Pesedismul” ar fi ceva între neocomunism și un nou tip de naționalism, unul păgubos, care duce țara de râpă.

Neomarxismul, în cazul PSD, nu poate fi invocat pentru că i-a fost atribuit USR-ului.

Cu cât Klaus Iohannis se apropie mai mult de victorie, cu atât mai mult pare să se îndepărteze PNL de guvernare. Dar Ludovic Orban este optimist. Luni, după socoteala lui, avea 225 de voturi sigure și “antamate” discuții cu încă 11 parlamentari. Total voturi “pentru”, 234. Primele zile de vreme friguroasă vor sosi, așadar, odată cu un nou guvern. Fără îndoială este nevoie de o schimbare. Numele președintelui nu se va schimba, dar Klaus Iohannis, sub presiunea opiniei publice, se va vedea obligat să se schimbe. Nu PSD, ci USR ar putea deveni cel mai virulent adversar al președintelui aflat la al doilea mandat. Strada s-a putea întoarce împotriva președintelui dacă va fi la fel de absent ca în primul mandat.

Klaus Iohannis și-a croit un portret de președinte foarte critic la adresa guvernului, la adresa partidelor aflate la guvernare, împotriva majorității parlamentare.

Dacă guvernul PNL va face gafe la fel ca fostele guverne PSD-ALDE președintele nu se va putea preface că nu le vede. Să nu se uite că imediat după terminarea actualei campanii electorale se intră într-o serie de campanii electorale, pentru locale și parlamentare.

După eventuala instalare a guvernului Orban, USR își va continua campania pentru declanșarea alegerilor anticipate. Doar în schimbul acestei promisiuni a acceptat să susțină guvernul PNL. A fost semnat și un acord.

Deși a reușit să se erodeze în cei aproape trei ani de guvernare mai mult decât a făcut-o în 20 de ani, PSD rămâne un puternic partid de opoziție.

ALDE, un partid care a salvat în două rânduri PSD, se află  într-un impas. Votând guvernul Orban, se plasează automat în rândul partidelor de dreapta. Abținându-se de la vot se reîntoarce sub sfera de influență a PSD.  În orice caz nu este un partener de nădejde. Dacă nu-i va conveni ceva în orice moment va fi gata să voteze o moțiune de cenzură pentru căderea guvernului PNL.

În ideea că va trece de parlament, guvernul Orban va fi foarte fragil, la cheremul partidelor mai mult sau mai puțin dispuse să se pună la dispoziția PNL.

Situația nu este deloc clară. Majoritatea partidelor își fac socoteala dacă este mai profitabil să intre în campania alegerilor locale și parlamentare din opoziție sau de la guvernare.