Trebuie ca firmele să oblige angajaţii să-şi ia concediu mai lung, pentru a fi mai productivi? | Informaţia Zilei

Trebuie ca firmele să oblige angajaţii să-şi ia concediu mai lung, pentru a fi mai productivi?

Scris de Cristina Bursuc, 10 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În Scandinavia, unde oamenii se bucură de până la patru săptămâni de vacanţă de vară neîntreruptă, plătită şi protejată legal, multe dintre cele mai mari companii ale regiunii spun că ţin să se asigure că angajaţii nu muncesc excesiv. Firme contactate de Bloomberg avertizează că productivitatea este ameninţată dacă angajaţilor nu li se permite să se odihnească şi subliniază că este important ca echipele de management să dea exemplu luându-şi un concediu mai lung.

Skanska, una dintre cele mai mari firme de construcţii din Suedia, le spune angajaţilor să se deconecteze de la job în timpul vacanţei de vară.

Există o legătură puternică între starea de bine şi performanţă, arată Jacob Brikeland, pur­tător de cuvânt al companiei. Iar aceasta are în mare măsură legătură cu capacitatea de a te relaxa când nu eşti la muncă.

Suedia, cea mai mare economie scandinavă, cere companiilor să le permită angajaţilor să-şi ia cel puţin cinci săptămâni de concediu pe an, deşi multe industrii sunt reglementate de acorduri colective ce conferă adesea mai multe zile libere.

Aranjamente similare există şi în restul regiunii. În Europa, concediul mediu anual este de patru săptămâni.

Parlamentarii scandinavi au decis că 15 zile pe an pur şi simplu nu sunt suficiente pentru ca populaţia activă să rămână sănătoasă şi productivă. Această atitudine domină în sfera corporate, iar toate companiile importante contactate de Bloomberg susţin că munca excesivă nu este bună pentru un mediu corporate sănătos.

Acest lucru este susţinut de studii care arată că angajaţii care simt că muncesc prea mult sunt mai puţin productivi.

Trebuie ca firmele să oblige angajaţii să-şi ia concediu mai lung, pentru a fi mai productivi?
Abonează-te acum Online!
  1. Mihu a spus: 10 august 2019, ora 15:39

    La intreabari serioase oamenii nu stiu ce sa raspunda. Problema pusa este prea tehnica,este vorba de strategia multinationalelor care trateaza oamenii care pe masini

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517