Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Expus în fața opiniei publice ca favorit cu multă vreme înaintea campaniei electorale, cotat cu cele mai mari șanse în toate sondajele, sigur de victorie până în ultimul moment, PSD a suferit un șoc emoțional care ar fi putut ucide și un elefant. Nimeni și nimic nu prevestea o înfrângere atât de categorică a lui Victor Ponta în fața unui candidat ce trecea drept un amator. S-a demonstrat încă o dată că PSD nu poate câștiga alegerile prezidențiale, victoriile din 1990-1992 și 2000 ținând de un anumit context politic și social, și într-o foarte mare măsură de personalitatea lui Ion Iliescu. Social democrații vor trebui să se obișnuiască și pe viitor cu ideea că electoratul de dreapta este mai numeros. Chiar dacă este divizat, acest neajuns afectează doar rezutatele de la alegerile locale și parlamentare. La prezidențiale se votează unitar.
Motivele pentru care PSD a pierdut alegerile prezidențiale nu se reduc la simpla împărțire a alectoratului de dreapta și de stânga. PSD nu reușește să scape de acuzația că ar fi moștenitorul în spirit al fostului partid comunist. Cum poate fi catalogat un partid care nu le dă voie cetățenilor să voteze? Doar un partid de sorginte comunistă poate face așa ceva. Așadar, și după alegerile din noiembrie, PSD și-a reîmprospătat acuzele de partid cripto sau neo-cumunist. Dar nu cauzele pierderii alegerilor prezidențiale trebuie discutate acum. Lumea, și cei care l-au votat pe Victor Ponta, și cei care l-au ales pe Klaus Iohannis, se întreabă spre ce se îndreaptă PSD. Ce ar trebui să facă Victor Ponta? Să rămână în continuare prim ministru sau să se retragă? Dacă renunță la șefia guvernului trebuie să rămână în fruntea PSD? Pe cine ar trebui să-l propună pentru funcția de prim ministru? Sunt întrebări legitime care nu privesc doar PSD-ul, așa cum la fel de legitime sunt cele legate de evoluția noului PNL. Este important să avem două partide mari, dar și sănătoase.
Dacă PSD a suferit o traumă, nu înseamnă că partidele care l-au susținut pe Klaus Iohannis sunt în regulă. Și ele au fost lovite de neașteptata victorie la fel de puternic. Deși în culmea fericirii, sunt la fel de năucite. Fuziunea  dintre PNL și PDL nu s-a produs efectiv. Este ca și cum ai închide într-o cușcă o vulpe șireată și un lup rebegit de foame. Politicienii din opoziție stau cu ochii ațintiți spre guvernare, dar nu sunt pregătiți să gestioneze împreună treburile țării. Este drept că nu au nici majoritatea parlamentară necesară.
Pe de altă parte, nici cei de la PSD, nici cei de la PNL, nu știu cum se va comporta Klaus Iohannis ca președinte. Fostul primar rămâne în continuare o mare necunoscută. Poate că va fi mai exigent cu PNL decât cu guvernul Ponta. Prin urmare singurul lucru înțelept din partea tuturor este să aștepte. Liberalii lui Vasile Blaga vor fi nevoiți să aștepte limpezirea apelor în PSD. Este foarte probabil ca social democrații să ceară pedepsirea vinovaților pentru pierderea alegerilor. Așa au procedat după eșecul lui Adrian Năstase și cinci ani mai târziu după eșecul lui Mircea Geoană. Acum situația este mai complicată pentru că partidul se află la guvernare, iar vinovatul principal este prim ministru.
Nu mai puțin interesați de modul în care se va împărți puterea în PNL sunt chiar social democrații. Tatonarea terenului de ambele tabere este un proces de durată, însă nu se poate face abstracție de cea de-a treia forță, reprezentată de Traian Băsescu. Președintele în funcție nu și-a spus ultimul cuvânt. Sigur, și el a suferit o înfrângere sau, să zicem, o dezamăgire. Candidatul PMP nu doar că nu s-a ridicat la înălțimea pretențiilor sale, dar este și una dintre posibilele victime ale justiției independente.

Este posibil să mai crească AUR?

O veste deloc bună vine din Germania. Conform unui sondaj Infratestdimap (MDR), publicat de ziarele germane în această săptămână dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri AfD, partidul extremist, ar câștiga în Saxonia 35%, devansând CDU (30%) și SPD și Verzii, la egalitate cu doar 7% fiecare.

Sigla Informatia Zilei

România şi modelul german

Asculta acest articol Din cauza avionului de lux cu care a călătorit în Japonia, şi vizitele preşedintelui Iohannis programate pentru