Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

Transparenţa controlată

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Evaluarea guvernului nu se mai poate face atâta vreme cât primul ministru a început să-şi evalueze el însuşi proprii miniştri. După două luni de zile încep să se vadă diferenţele dintre cei doi şefi de guvern. Sorin Grineanu a ales să lucreze departe de camerele de luat vederi, ascunzând eventualele gafe ale miniştrilor. Mihai Tudose a învăţat din mers despre beneficiile transparenţei controlate.

Îi ceartă pe miniştri cu presa de faţă, îi ameninţă, dar până acum nu a luat nicio măsură. Nu se exlude un mic joc de teatru. Cade bine să-l vezi pe şeful guvernului că îl critică pe ministrul Transporturilor. După o asmenea scenă nu mai poţi spune că guvernul nu face. De vină este ministrul de resort.

   La rândul lui, ministrul îl ceartă pe un director care răspunde de autostrăzi. Tot în faţa presei, pentru că altfel nu are niciun rost. Mai jos pe scera ierarhică nu se ştie cine pe cine ceartă. Cert este că lucrurile merg la fel. Schimbarea care s-ar presupune că va urma după mustrările verbale ale premierului nu se concretizează. Cercul responsalităţii nu se închide. Totul rămăne la nivelul vorbelor.

Există o simettrie între administraţia centrală şi cea locală. Primari, preşedinţi de consilii judeţene, în unele cazuri prefecţi, au adoptat moduri de conducere foarte diferite. În unele localităţi sau judeţe se simte din plin aportul edililor. Primarul sau preşedintele de consiliu judeţean ţine cetăţenii în priză, informează în mod onest ce face şi ce vrea să facă. În alte zone aleşii locali sunt ca şi inexistenţi. Localităţi, comune, oraşe, municipii, judeţe întregi merg înainte în gol, după cum dă domnul. Legătura dintre autorităţi şi cetăţeni este una formală sau chiar nu există deloc. Transparenţa, obligatorie prin lege, este mimată, prin intermediul unor comunicate seci, lipsite de rezonanţă. Un sondaj relevă că majoritatea covârşitoare a populaţiei este mai informată despre ce se întâmplă la nivel central decât ce se întâmplă la el acasă.

Premierul Mihai Tudose are multe de învăţat de la predecesorii lui. Mai ales de la fostul premier Adrian Năstase. În timpul guvernării lui s-a pus în mişcare instituţia prefectului. PSD a crescut, s-a impus ca partid mare datorită activităţii prefecţilor coordonaţi de celebrul Cozmâncă. Mihai Tudose încă nu înţelege cum funcţionează administraţia ca întreg. Se limitează la apostrofarea unor miniştri, probabil mai atent la reacţia opiniei publice decât la rezolvarea problemei.

Când vorbim despre administraţie, fiecare partid îşi are stilul său de coordonare a propriilor oameni din administraţie. Aleşii PNL, aleşii UDMR, aleşii ALDE, PMP şi a altor partide care au consilieri locali bănuim că au directive clare, primesc indicaţii de la specialiştii în comunicare ai partidului, de la conducerile naţionale. Nu avem de unde şti pentru că nu se vede în niciun fel. Nu se vede nicio intenţie de coordonare logică, pragmatică. Practic partidele funcţionează ca un tot unitar doar în timpul campaniilor electorale. Pe urmă fiecare este de capul lui, ca o armată de dezertori.

Este foarte posibil ca Liviu Dragnea, provenit din administraţia locală, să fi încercat să controleze partidul până la nivelul cel mai de jos, al organizaţiilor judeţene. El ştie că anul electoral nu este de ajuns pentru pregătirea pentru alegeri. Acest lucru le lipseşte celorlalte partide. Dacă se vorbeşte despre o evaluare a activăţii guvernului, la fel de necesară este evaluarea administraţiei locale, pe fiecare partid în parte.

Abonează-te acum Online!