Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Transparența controlată

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Evaluarea guvernului nu se mai poate face atâta vreme cât primul ministru a început să-și evalueze el însuși proprii miniștri. După două luni de zile încep să se vadă diferențele dintre cei doi șefi de guvern. Sorin Grineanu a ales să lucreze departe de camerele de luat vederi, ascunzând eventualele gafe ale miniștrilor. Mihai Tudose a învățat din mers despre beneficiile transparenței controlate.

Îi ceartă pe miniștri cu presa de față, îi amenință, dar până acum nu a luat nicio măsură. Nu se exlude un mic joc de teatru. Cade bine să-l vezi pe șeful guvernului că îl critică pe ministrul Transporturilor. După o asmenea scenă nu mai poți spune că guvernul nu face. De vină este ministrul de resort.

   La rândul lui, ministrul îl ceartă pe un director care răspunde de autostrăzi. Tot în fața presei, pentru că altfel nu are niciun rost. Mai jos pe scera ierarhică nu se știe cine pe cine ceartă. Cert este că lucrurile merg la fel. Schimbarea care s-ar presupune că va urma după mustrările verbale ale premierului nu se concretizează. Cercul responsalității nu se închide. Totul rămăne la nivelul vorbelor.

Există o simettrie între administrația centrală și cea locală. Primari, președinți de consilii județene, în unele cazuri prefecți, au adoptat moduri de conducere foarte diferite. În unele localități sau județe se simte din plin aportul edililor. Primarul sau președintele de consiliu județean ține cetățenii în priză, informează în mod onest ce face și ce vrea să facă. În alte zone aleșii locali sunt ca și inexistenți. Localități, comune, orașe, municipii, județe întregi merg înainte în gol, după cum dă domnul. Legătura dintre autorități și cetățeni este una formală sau chiar nu există deloc. Transparența, obligatorie prin lege, este mimată, prin intermediul unor comunicate seci, lipsite de rezonanță. Un sondaj relevă că majoritatea covârșitoare a populației este mai informată despre ce se întâmplă la nivel central decât ce se întâmplă la el acasă.

Premierul Mihai Tudose are multe de învățat de la predecesorii lui. Mai ales de la fostul premier Adrian Năstase. În timpul guvernării lui s-a pus în mișcare instituția prefectului. PSD a crescut, s-a impus ca partid mare datorită activității prefecților coordonați de celebrul Cozmâncă. Mihai Tudose încă nu înțelege cum funcționează administrația ca întreg. Se limitează la apostrofarea unor miniștri, probabil mai atent la reacția opiniei publice decât la rezolvarea problemei.

Când vorbim despre administrație, fiecare partid își are stilul său de coordonare a propriilor oameni din administrație. Aleșii PNL, aleșii UDMR, aleșii ALDE, PMP și a altor partide care au consilieri locali bănuim că au directive clare, primesc indicații de la specialiștii în comunicare ai partidului, de la conducerile naționale. Nu avem de unde ști pentru că nu se vede în niciun fel. Nu se vede nicio intenție de coordonare logică, pragmatică. Practic partidele funcționează ca un tot unitar doar în timpul campaniilor electorale. Pe urmă fiecare este de capul lui, ca o armată de dezertori.

Este foarte posibil ca Liviu Dragnea, provenit din administrația locală, să fi încercat să controleze partidul până la nivelul cel mai de jos, al organizațiilor județene. El știe că anul electoral nu este de ajuns pentru pregătirea pentru alegeri. Acest lucru le lipsește celorlalte partide. Dacă se vorbește despre o evaluare a activății guvernului, la fel de necesară este evaluarea administrației locale, pe fiecare partid în parte.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend