Image 1
Image 2

Toţi salariaţii din învăţământ primesc vouchere de vacanţă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sindicalisti Educatie
Sindicalisti Educatie

După câteva dispute între sindicate şi Guvern, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a modificat regulamentul de acordare a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din învăţământ.

Soluţia agreată s-a dat după ce preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) ”Spiru Haret” au intervenit în favoarea cadrelor didactice. La acest aspect s-a referit zilele trecute Marius Nistor, cu prilejul participării la alegerile de la Sindicatul Învăţământ Satu Mare.

Cuantum şi perioadă

Astfel, noile prevederi stabilesc că ”pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 se acordă vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei/ salariat, în limita sumelor prevăzute de buget, alocate cu această destinaţie, indiferent de durata contractului individual de muncă / raportului de serviciu şi/ sau timpului de muncă”. Pentru salariaţii care au contractele individuale de muncă suspendate la data acordării voucherelor (aici fiind incluşi şi cei aflaţi în concediu de creştere a copilului, de exemplu), aceştia pot beneficia de tichete numai dacă, în termen de maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, depun la unitatea de învăţământ/ instituţia la care lucrează o cerere în acest sens, respectiv dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unităţii.

Voucherele sunt impozitate

Voucherele de vacanţă vor fi acordate de angajatorii unde beneficiarii în cauză îşi au funcţia de bază. Trebuie spus faptul că aceste vouchere pot fi refuzate de cadrele didactice printr-o cerere scrisă depusă la secretariatele unităţilor şcolare unde îşi au baza. Unii dascăli au anunţat că vor renunţa la aceste tichete, dat fiind faptul că sunt impozitate, impozit ce se reţine din salariu.
Dacă un cadru didactic a ieşit din sistem de curând, să spunem, dar a lucrat o perioadă din acest an şcolar, va primi tichete cu menţiunea că va trebui să vireze suma aferentă impozitului într-un cont special indicat de unitatea de învăţământ. Mai puţin plăcut pentru unităţile de învăţământ este faptul că trebuie să ia legătura cu toate persoanele care au lucrat în unitate în ultimul an şcolar.
Reamintim faptul că aceste tichete sunt valabile doar pe teritoriul României şi doar pentru titular, ele nefiind transmisibile. Achiziţionarea de servicii turistice se va face de la unităţile afiliate, conform unei liste pe care Ministerul Turismului o va publica pe site-ul propriu. Un alt aspect important este acela că aceste tichete vor putea fi folosite de mai multe ori. Concret, dacă cineva are vouchere de vacanţă în valoare maximă de 1.450 de lei şi alege să meargă într-o mini vacanţă de 3 zile, poate cheltui 1.000 de lei, să spunem, şi diferenţa să o folosească pentru o dată ulterioară.

2 comentarii

  1. Suntem in data de 08 iunie, 2018, si inca nu s-au acordat voucherele de vacanta.Se uita un element esential: pentru a folosi voucherul de vacanta la o anumita pensiune sau hotel, evident inscrise in lista agreata de onor MINISTER AL TURISMULUI, este imperios necesar sa soliciti anticipat retinerea locurilor .Primul MINUS.Al doilea, si esential, si va spune unul care a luat legatura cu marii operatori din turism Sunt pensiuni sau hoteluri care agreaza un anume operator din cei patru lansati pe piata, SODEXO par exemple.Nimic ciutat, cel putin pana aici.Faceti un exercitiu de imaginatie !Sotia angajata intr-o primarie, sotul angajat intr-o scoala, vouchere de vacanta de la doi operatori din turism, preturi osciland intre 160-210 cazare, plus 200 lei masa , zilnic .Concluzia: SICTIR BRE!

Lasă un răspuns

Connect with