Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Tot un buget electoral

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-a văzut că guvernul Cioloş are o altă viziune legată de buget în momentul în care a anunţat că nu se mai dau bani pentru biserică. Între timp s-a mai negociat şi guvernul a revenit asupra primei decizii. Totuşi, se vor da bani pentru lăcaşurile în construcţie. Dar se mai negociază. Aşa, ca un fapt divers, ministrul de Finanţe la jurământul în faţa preşedintelui nu şi-a făcut cruce. Dânsa este cea care a anunţat să bisericile nu vor primi bani.

Trecând peste faptul că se dau mai mulţi pentru preşedinţie, că au crescut cheltuielile de protocol la Ministerul de Interne, dar şi la Camera Deputaţilor, se ajunge la miezul problemei. Vicepremierul Dîncu a costatat că în 2015 nu s-au cheltuit decât 30% din sumele alocate Ministerului Dezvoltării Regionale. După ce se vor mai plăti lucrările din spate tot nu se va ajunge nici la 50%. Guvernul PSD se pare că făcea economii pentru anul electoral. Banii s-ar fi repartizat anul viitor când au loc alegeri locale şi parlamentare. Ponta a adunat rezerve electorale. Oricum, banii vor ajunge tot la destinaţia iniţială. Numai că nu vor mai fi repartizaţi pe criterii politice. Aceasta ar fi noua viziune a bugetului Cioloş.

Pe lângă rezerve, pentru investiţii se repartizează o sumă mai mare. Economia bate pasul pe loc fără investiţii. Creşte şomajul, firmele dau faliment. Statul adună bani şi după ce-şi reţine cheltuielile retrimite banii în economia reală.  Guvernul PSD nu a mai rotit banii. I-a adunat şi i-a ţinut pentru pomeni electorale. În toată lumea statul este cel mai mare investitor pentru că el adună din absolut toate activităţile. Ne mai aducem aminte că a vrut să impoziteze şi bacşişul chelnerilor. Singura excepţie o face biserica. Nu plăteşte impozite şi taxe, dar primeşte bani de la stat. Deci ne întoarcem de unde am plecat. În 2016, pentru salariile clerului şi a personalului neclerical s-au alocat aproximativ 50 de milioane de euro.

Despre o altă filozofie bugetară nu se poate vorbi. Se schimbă doar direcţia unor sume. Fostul guvern ar fi putut proceda la fel, fără să aibă pretenţia că este reformist. Guvernul Cioloş este mai degrabă unul moderat decât unul radical. Micile ajustări nu-l fac mai performant. Faptul că nu va ridica salariul minim din ianuarie la 1.200 de lei nu înseamnă altceva decât că este prudent. Dar şi aici este indecis. Poate că la negocierea cu partidele se va răzgândi. Dacă PSD va ameninţa că nu votează bugetul, iar UNPR şi ALDE se vor ralia, practic se reface fosta coaliţie. Şi se ştie că dacă nu trece bugetul, cade guvernul. Va risca Dacian Cioloş? Dacă nu dă bani bisericii, dacă nu ridică salariul minim din ianuarie riscă să nemulţumească electoratul PSD.

     Dar PSD se pare că a decis să voteze bugetul. Ceea ce înseamnă că nu este pregătit să revină la guvernare. Dacă ar fi un partid stăpân pe sine, dacă UNPR ar fi cu adevărat o formaţiune politică de sine stătătoare şi ALDE ar fi adevăratul partid liberal, ar profita de ocazie şi ar drâma guvernul Cioloş. În fapt, acest guvern este minoritar, fiind sprijinit în guvern fără rezerve doar de PNL şi, în parte, de UDMR.

Din motive care, deşi ascunse, sunt evidente, guvernul Cioloş împarte bani ca şi când ar dori să participe la alegerile de anul viitor. Bugetul, chiar dacă s-a mai cosmetizat pe ici, pe colo, are în datele sale esenţiale o structură cu iz electoral. Avem un guvern tehnocrat care va administra ţara cu un buget electoral.

    

Abonează-te acum Online!