Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a văzut că guvernul Cioloș are o altă viziune legată de buget în momentul în care a anunțat că nu se mai dau bani pentru biserică. Între timp s-a mai negociat și guvernul a revenit asupra primei decizii. Totuși, se vor da bani pentru lăcașurile în construcție. Dar se mai negociază. Așa, ca un fapt divers, ministrul de Finanțe la jurământul în fața președintelui nu și-a făcut cruce. Dânsa este cea care a anunțat să bisericile nu vor primi bani.

Trecând peste faptul că se dau mai mulți pentru președinție, că au crescut cheltuielile de protocol la Ministerul de Interne, dar și la Camera Deputaților, se ajunge la miezul problemei. Vicepremierul Dîncu a costatat că în 2015 nu s-au cheltuit decât 30% din sumele alocate Ministerului Dezvoltării Regionale. După ce se vor mai plăti lucrările din spate tot nu se va ajunge nici la 50%. Guvernul PSD se pare că făcea economii pentru anul electoral. Banii s-ar fi repartizat anul viitor când au loc alegeri locale și parlamentare. Ponta a adunat rezerve electorale. Oricum, banii vor ajunge tot la destinația inițială. Numai că nu vor mai fi repartizați pe criterii politice. Aceasta ar fi noua viziune a bugetului Cioloș.

Pe lângă rezerve, pentru investiții se repartizează o sumă mai mare. Economia bate pasul pe loc fără investiții. Crește șomajul, firmele dau faliment. Statul adună bani și după ce-și reține cheltuielile retrimite banii în economia reală.  Guvernul PSD nu a mai rotit banii. I-a adunat și i-a ținut pentru pomeni electorale. În toată lumea statul este cel mai mare investitor pentru că el adună din absolut toate activitățile. Ne mai aducem aminte că a vrut să impoziteze și bacșișul chelnerilor. Singura excepție o face biserica. Nu plătește impozite și taxe, dar primește bani de la stat. Deci ne întoarcem de unde am plecat. În 2016, pentru salariile clerului și a personalului neclerical s-au alocat aproximativ 50 de milioane de euro.

Despre o altă filozofie bugetară nu se poate vorbi. Se schimbă doar direcția unor sume. Fostul guvern ar fi putut proceda la fel, fără să aibă pretenția că este reformist. Guvernul Cioloș este mai degrabă unul moderat decât unul radical. Micile ajustări nu-l fac mai performant. Faptul că nu va ridica salariul minim din ianuarie la 1.200 de lei nu înseamnă altceva decât că este prudent. Dar și aici este indecis. Poate că la negocierea cu partidele se va răzgândi. Dacă PSD va amenința că nu votează bugetul, iar UNPR și ALDE se vor ralia, practic se reface fosta coaliție. Și se știe că dacă nu trece bugetul, cade guvernul. Va risca Dacian Cioloș? Dacă nu dă bani bisericii, dacă nu ridică salariul minim din ianuarie riscă să nemulțumească electoratul PSD.

     Dar PSD se pare că a decis să voteze bugetul. Ceea ce înseamnă că nu este pregătit să revină la guvernare. Dacă ar fi un partid stăpân pe sine, dacă UNPR ar fi cu adevărat o formațiune politică de sine stătătoare și ALDE ar fi adevăratul partid liberal, ar profita de ocazie și ar drâma guvernul Cioloș. În fapt, acest guvern este minoritar, fiind sprijinit în guvern fără rezerve doar de PNL și, în parte, de UDMR.

Din motive care, deși ascunse, sunt evidente, guvernul Cioloș împarte bani ca și când ar dori să participe la alegerile de anul viitor. Bugetul, chiar dacă s-a mai cosmetizat pe ici, pe colo, are în datele sale esențiale o structură cu iz electoral. Avem un guvern tehnocrat care va administra țara cu un buget electoral.

    

PSD punctează, PNL hibernează

Greu de urmărit traseul primului ministru Marcel Ciolacu. Se mișcă într-o zi cât alții într-o lună. Marți a fost într-un buncăr din Israel, miercuri a participat la o ședință de guvern comună cu guvernul ucrainean la Kiev.