Image 1
Image 2

Tot mai mulţi români sesizează ca martori cazuri de violenţă domestică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Tot mai multe victime ale violenţei în familie se adresează instanţelor de judecată pentru a cere emiterea unui ordin de protecţie
Tot mai multe victime ale violenţei în familie se adresează instanţelor de judecată pentru a cere emiterea unui ordin de protecţie

În primele cinci luni ale anului în curs, la numărul unic 0800 500 333 din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, consilierii call-center-ului Helpline au răspuns la 1.337 de apeluri.

        La această linie telefonică e asigurată permanent consiliere şi îndrumare victimelor violenţei domestice, traficului de persoane şi discriminării pe criteriul de sex. Linia este gratuită şi oferă asistenţă non-stop, 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână.

        Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi au făcut o analiză a apelurilor din luna mai, 382 la număr, reuşind să obţină o serie de informaţii importante precum acelea că s-au primit 156 de apeluri în domeniul violenței domestice (relatări cu privire la situații de violență domestică, informații privind adăposturile pentru victimele VD, informații  privind linia telefonică cu număr unic), 4 apeluri în domeniul traficului de persoane şi 151 apeluri  în domenii conexe (semnalare situații care nu sunt de competența exclusivă a ANES. Din punct de vedere al calității persoanei apelante, pentru cele 156 de apeluri în domeniul violenței domestice, situația a fost următoarea:115 apelanți – “victimă”; 36 apelanți – “martor”; 5 apelanți – “altă persoană”.

        Aceste date statistice relevă creșterea nevoii de informare și sprijin, dar și a încrederii persoanelor care se află într-o situație de violență domestică de a apela la autorități, iar numărul relativ crescut de apelanți care au avut calitatea de martor indică un grad mai mare de responsabilizare, empatie și solidaritate a acestora cu victimele violenței domestice, apelurile efectuate constituind pași importanți către promovarea reală a principiului de toleranţă zero la violenţa domestică.

1 comentariu

  1. In romanica primitiva se poate orice !, sa-ti omori in bataie nevasta sau concubina, sa-ti violezi fica ca in mod deosebit nu ti se intampla nimica. Cate victime care au reclamat au fost aparate de abuzuri ?, cati au fost condamnati la puscarie cu executare pt. violuri ?…..Legile sunt ingaduitoare.

Lasă un răspuns