Tot mai mulţi români sesizează ca martori cazuri de violenţă domestică | Informaţia Zilei

Tot mai mulţi români sesizează ca martori cazuri de violenţă domestică

Scris de Ioana Vladimirescu, 23 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Tot mai multe victime ale violenţei în familie se adresează instanţelor de judecată pentru a cere emiterea unui ordin de protecţie

Tot mai multe victime ale violenţei în familie se adresează instanţelor de judecată pentru a cere emiterea unui ordin de protecţie

În primele cinci luni ale anului în curs, la numărul unic 0800 500 333 din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, consilierii call-center-ului Helpline au răspuns la 1.337 de apeluri.

        La această linie telefonică e asigurată permanent consiliere şi îndrumare victimelor violenţei domestice, traficului de persoane şi discriminării pe criteriul de sex. Linia este gratuită şi oferă asistenţă non-stop, 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână.

        Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi au făcut o analiză a apelurilor din luna mai, 382 la număr, reuşind să obţină o serie de informaţii importante precum acelea că s-au primit 156 de apeluri în domeniul violenţei domestice (relatări cu privire la situaţii de violenţă domestică, informaţii privind adăposturile pentru victimele VD, informaţii  privind linia telefonică cu număr unic), 4 apeluri în domeniul traficului de persoane şi 151 apeluri  în domenii conexe (semnalare situaţii care nu sunt de competenţa exclusivă a ANES. Din punct de vedere al calităţii persoanei apelante, pentru cele 156 de apeluri în domeniul violenţei domestice, situaţia a fost următoarea:115 apelanţi – “victimă”; 36 apelanţi – “martor”; 5 apelanţi – “altă persoană”.

        Aceste date statistice relevă creşterea nevoii de informare şi sprijin, dar şi a încrederii persoanelor care se află într-o situaţie de violenţă domestică de a apela la autorităţi, iar numărul relativ crescut de apelanţi care au avut calitatea de martor indică un grad mai mare de responsabilizare, empatie şi solidaritate a acestora cu victimele violenţei domestice, apelurile efectuate constituind paşi importanţi către promovarea reală a principiului de toleranţă zero la violenţa domestică.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 23 iunie 2020, ora 11:29

    In romanica primitiva se poate orice !, sa-ti omori in bataie nevasta sau concubina, sa-ti violezi fica ca in mod deosebit nu ti se intampla nimica. Cate victime care au reclamat au fost aparate de abuzuri ?, cati au fost condamnati la puscarie cu executare pt. violuri ?…..Legile sunt ingaduitoare.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517