Image 1
Image 2

Tot mai des se aude cuvântul “criză“

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Revoluția fiscală, ca orice revoluție, nu poate rămâne fără urmări. Ar fi fost de preferat ca strategii PSD să folosească o altă sintagmă. Cel mai bine ar fi fost ca PSD să gândească o reformă, una care să cuprindă atât sectorul de stat cât și cel privat. La urma urmei guvernul României nu este numai al bugetarilor. La o mai atentă analiză s-ar putea lesne observa că banii vin, totuși, din activitățile economice ale firmelor private.

Una dintre consecințele nefaste ale revoluției fiscale este  crearea unei falii majore împărțind societatea în două mari grupări, a bugetarilor și privaților.

Bugetarilor li s-au majorat salariile, dar comerțul este în totalitate în mâna privaților. Prin urmare, privații  văzând că bugetarii au bani mai mulți au majorat prețurile. Este adevărat că și guvernul și-a adus aportul prin sporirea taxelor și impozitelor. Scopul este nobil- adunarea mai multor bani la buget pentru a putea satisface măririle de salarii.

Cum în curând se vor majora și pensiile, se înțelege că se intră într-o nouă spirală de creștere a prețurilor. Așa se întâmplă la revoluții. Iar când acestea se petrec în mijlocul capitalismului consecința firească nu poate fi decât apariția unei crize.

Semne sunt suficient de multe: inflație, devalorizarea leului, majorări de prețuri, creșterea dobânzilor. Au venit și semnale. Guvernatorul BNR a avertizat guvernul că ia măsuri periculoase care vor da peste cap economia. Specialiștii explică. Atrag atenția că România ar putea intra în recesiune. ~n replică explică și Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu, demonstrând ca doi afoni ce se află, că totul este în regulă. PSD consideră creșterea economică de 7% ca și cum ar fi un sac de bani la dispoziția guvernului.

Ministrul de Finanțe ocolește răspunsurile directe, dar pare să fie destul de îngrijorat. Este o voce marginală. Domnul Teodorovici este bucuros că a fost desemnat ministru și înghite în sec, deși ca economist știe că măsurile luate de guvern  sunt în total  dezacord cu legile economiei.

Unde se va ajunge? Varianta optimistă aparține, desigur, guvernului. Mai exact PSD-ului. Raționamentul este următorul: prin majorarea salariilor vor fi ademeniți românii din străinătate să se întoarcă în țară. Mai departe, PSD crede că majorând salariile la stat vor obliga și privații să facă același lucru.

Dar vorba lui Moromete, de unde bani? Guvernul ar trebui să fie cel mai mare investitor pentru că adună bani de la toată lumea. Inclusiv de la bugetari.

O parte din bani trebuie reinvestiți în economie, prin intermediul firmelor private. Circuitul este simplu, dar PSD l-a întrerupt. Din motive electorale. Socoteala este simplă: creștem salariile și pensiile și în schimb primim voturi. Vom vedea cum se va împlini această socoteală a PSD dacă vine criza.

Partea spectaculoasă din reforma Ciolacu

Dacă multe din măsurile incluse în pachetul de reforme fiscale sunt ambigue, discutabile, interpretabile, există o adevărată vedetă, o culme, un fel de Everest al Reformei pentru care primul ministru îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Este vorba despre impozitarea cu 70% a averilor care nu pot fi justificate prin acte.