Török János, părintele iluminatului electric stradal la Timişoara

Scris de Vasile Andreica, 31 ianuarie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Statuia lui Torok Janos din Parcul Central

Statuia lui Torok Janos din Parcul Central

   La 12 noiembrie 1884, Timişoara devenea primul oraş din Europa cu iluminat stradal pe bază de energie electrică. Puţini ştiu, însă, că această premieră s-a datorat primarului din acea vreme, Török János, sub a cărui administraţie oraşul a trăit prima sa perioadă de progres economic şi cultural.

Născut în localitatea Vinga, în anul 1843, Török János urmează cursurile gimnaziului piarist timişorean şi, mai târziu, studiază dreptul la Budapesta şi Bratislava. La întoarcerea sa în Banat, el se angajează ca ajutor de notar la Vinga şi devine avocat stagiar. A fost practicant în biroul primarului Károly Küttel şi notar-şef în vremea primarului Ferenc Steiner. Din 1867,  Török János este ales ca primar al oraşului Timişoara, funcţie pe care o va ocupa timp de aproape 10 ani.

În anul 1882, edilul-şef renunţă la prelungirea contractului cu firma austriacă de iluminat cu gaz aerian şi acceptă oferta societăţii Anglo-Austrian Electrical Company Ltd. pentru iluminarea electrică a străzilor din Timişoara. Astfel, în 1884, pentru prima dată în Europa, pe o lungime de 59 de kilometri, s-au pus în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric stradal, acestea având filament de cărbune.

Un an mai târziu, Török János, acum supranumit şi „părintele” iluminatului electric stradal, este promovat în funcţia de comandant al poliţiei din Budapesta şi îşi încheie mandatul de primar al Timişoarei, în locul său fiind ales Carol Telbisz.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517