Tonomatele pentru măşti ar fi de mare folos sătmărenilor | Informaţia Zilei

Tonomatele pentru măşti ar fi de mare folos sătmărenilor

Scris de Ioan Aniţaş, 16 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Abia a fost decretată Starea de Alertă pentru următoarele 30 de zile, că deja cetăţenii îşi fac probleme în ceea ce priveşte asigurarea măştilor chirurgicale, folosite obligatoriu în spaţii publice închise.

Desigur, potenţialii cumpărători se gândesc inclusiv la faptul că aceste măşti ar putea avea preţuri diferite la aceeaşi formă şi calitate, sau chiar ar putea exista o penurie. Pentru a depăşi asemenea situaţii, mai mulţi sătmăreni solicită prin intermediul ziarului Informaţia Zilei, sprijinul autorităţilor, eventul al unor întreprinzători privaţi oneşti.

Propunerile făcute de mai mulţi cititori ai ziarului nostru, însumate ar avea conţinutul: Pentru a scuti sătmărenii de drumuri inutile, pentru a nu fi la îndemâna unor posibili comercianţi care profitând de obligativitatea măştii ar putea impune nişte preţuri mari, greu accesibile mai ales persoanelor cu venituri modeste, autoritatea publică locală, sau chiar un întreprinzător privat care nu este pus pe căpătuială, să amplaseze în vecinătatea aşa numitelor spaţii publice, distribuitoare de măşti, contra cost. Aceste distribuitoare să fie asemănătoare cu acele automate care vând spre exemplu bilete de autobuz. În acest fel s-ar putea asigura măşti la acelaşi preţ în tot municipiul reşedinţă de judeţ, mai mare accesibilitate, ar fi înlăturată posibilitatea creşterii nejustificate a preţului în perioada următoare.

Abonează-te acum Online!
 1. trecătorprin satu mare a spus: 17 mai 2020, ora 12:46

  Da, ar fi de folos. Dar, costă mult un astfel de aparat. Cel mai sănătos lucru ar fi să găseşti masca la intrarea in magazin, iar la iesire să o arunci la coş. Un alt cost mare.
  Avertismentele scrise la intrarea in magazin ar fi bune: SE INTRA DOAR CU MASCA! Nici cele sonore nu sunt de neglijat: pentru mască, pentru păstrarea distanţei, pentru ceea ce faci dacă ai febră. Termometrele sunt şi ele de folos la intrare. Dar eu am întâlnit un caz, pe Dr. Carei: femeie rămasă uluită că are febră mare măsurată acolo şi nu o lasă să intre în magazin. A stat acolo ceva vreme, apoi a plecat, la fel de mirată: de ce nu pot intra? Cred că oamenii mai au anevoie de explicaţii. Fără glumă.

 2. Dac Bulibas a spus: 17 mai 2020, ora 09:33

  Diferenţa dintre ţările occidentale şi România ţine de abordare: primele pun cetăţeanul în centrul preocupărilor, la noi e pus statul deasupra tuturor. În orice ţară din Europa dezvoltată, autorităţile întâi se asigură că există posibilitatea tehnică de implementare a unei măsuri, apoi să introduce o obligativitate. În România, în schimb, se introduce obligativitatea, apoi fiecare trebuie să se descurce. Un exemplu în acest sens sunt cursurile online obligatorii, stabilite de ministerul educaţiei, într-o ţară în care un procent semnificativ al elevilor nu dispune de mijloacele tehnice. Un altul: obligativitatea purtării măştilor în spaţiile închise.
  Măsura de a purta măşti au luat-o şi statele occidentale. Cum au procedat. În Spania, poliţia a împărţit măşti la metrou, în Italia autorităţile au distribuit măşti în cutiile poştale. Totodată, accesoriile de protecţie puteau fi luate gratis inclusiv din farmacii. În Austria şi Germania, super-marketurile pun la dispoziţie clienţilor măşti gratis.
  În acelaşi timp, în România, după 15 mai vor fi obligatorii măştile de protecţie în spaţii închise. Pentru punerea în practică a măsurii probabil va fi nevoie de un dosar cu şină pentru a beneficia gratis de accesorii, ca să poţi demonstra că eşti sub pragul sărăciei. Cu anchete sociale şi tot tacâmul…

 3. Sogolan a spus: 16 mai 2020, ora 20:47

  Nu, că nu poartă nimeni!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345