Image 1
Image 2

Tonomatele pentru măşti ar fi de mare folos sătmărenilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Abia a fost decretată Starea de Alertă pentru următoarele 30 de zile, că deja cetăţenii îşi fac probleme în ceea ce priveşte asigurarea măştilor chirurgicale, folosite obligatoriu în spaţii publice închise.

Desigur, potenţialii cumpărători se gândesc inclusiv la faptul că aceste măşti ar putea avea preţuri diferite la aceeaşi formă şi calitate, sau chiar ar putea exista o penurie. Pentru a depăşi asemenea situaţii, mai mulţi sătmăreni solicită prin intermediul ziarului Informaţia Zilei, sprijinul autorităţilor, eventul al unor întreprinzători privaţi oneşti.

Propunerile făcute de mai mulţi cititori ai ziarului nostru, însumate ar avea conţinutul: Pentru a scuti sătmărenii de drumuri inutile, pentru a nu fi la îndemâna unor posibili comercianţi care profitând de obligativitatea măştii ar putea impune nişte preţuri mari, greu accesibile mai ales persoanelor cu venituri modeste, autoritatea publică locală, sau chiar un întreprinzător privat care nu este pus pe căpătuială, să amplaseze în vecinătatea aşa numitelor spaţii publice, distribuitoare de măşti, contra cost. Aceste distribuitoare să fie asemănătoare cu acele automate care vând spre exemplu bilete de autobuz. În acest fel s-ar putea asigura măşti la acelaşi preţ în tot municipiul reşedinţă de judeţ, mai mare accesibilitate, ar fi înlăturată posibilitatea creşterii nejustificate a preţului în perioada următoare.

3 comentarii

  1. Da, ar fi de folos. Dar, costă mult un astfel de aparat. Cel mai sănătos lucru ar fi să găsești masca la intrarea in magazin, iar la iesire să o arunci la coș. Un alt cost mare.
    Avertismentele scrise la intrarea in magazin ar fi bune: SE INTRA DOAR CU MASCA! Nici cele sonore nu sunt de neglijat: pentru mască, pentru păstrarea distanței, pentru ceea ce faci dacă ai febră. Termometrele sunt și ele de folos la intrare. Dar eu am întâlnit un caz, pe Dr. Carei: femeie rămasă uluită că are febră mare măsurată acolo și nu o lasă să intre în magazin. A stat acolo ceva vreme, apoi a plecat, la fel de mirată: de ce nu pot intra? Cred că oamenii mai au anevoie de explicații. Fără glumă.

  2. Diferența dintre țările occidentale și România ține de abordare: primele pun cetățeanul în centrul preocupărilor, la noi e pus statul deasupra tuturor. În orice țară din Europa dezvoltată, autoritățile întâi se asigură că există posibilitatea tehnică de implementare a unei măsuri, apoi să introduce o obligativitate. În România, în schimb, se introduce obligativitatea, apoi fiecare trebuie să se descurce. Un exemplu în acest sens sunt cursurile online obligatorii, stabilite de ministerul educației, într-o țară în care un procent semnificativ al elevilor nu dispune de mijloacele tehnice. Un altul: obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise.
    Măsura de a purta măști au luat-o și statele occidentale. Cum au procedat. În Spania, poliția a împărțit măști la metrou, în Italia autoritățile au distribuit măști în cutiile poștale. Totodată, accesoriile de protecție puteau fi luate gratis inclusiv din farmacii. În Austria și Germania, super-marketurile pun la dispoziție clienților măști gratis.
    În același timp, în România, după 15 mai vor fi obligatorii măștile de protecție în spații închise. Pentru punerea în practică a măsurii probabil va fi nevoie de un dosar cu șină pentru a beneficia gratis de accesorii, ca să poți demonstra că ești sub pragul sărăciei. Cu anchete sociale și tot tacâmul…

Lasă un răspuns

Connect with