21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Toate campaniile sunt murdare

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu exista campanie electorală despre care să nu se spună, la declanşarea ei, că va fi cea mai murdară, cea mai mizerabilă din câte au fost până atunci. Excepţie face prima campanie electorală, din 1990, care într-adevăr a fost cea mai murdară, însă pe vremea aceea nu existau termeni de comparaţie. Manipulările de atunci, minciunile grosolane, persistă până în ziua de azi. Sloganele de atunci au făcut epocă. Nu ne vindem ţara. Vin moşierii săşi ia pământurile înapoi.

Semnul egal pus între partidele istorice şi legionari, au rămas în mentalul colectiv, şi-au pus amprenta pe întreaga epocă post comunistă.

Toate campaniile sunt murdare. Nici nu pot fi altfel judecând după calitatea clasei politice. Depinde însă cine spune întâi că viitoarea campanie electorală va fi mizerabilă. De regulă această constatare este apanajul opoziţiei. Cununa de lauri pentru acest sezon i se cuvine doamnei Alina Gorghiu.

Nu numai că a zis-o prima, dar i-a reuşit şi cea mai inteligentă frază de când este copreşedintă PNL. Constatarea dumneaei că trebuie să ne aşteptăm la una dintre cele mai mizerabile campanii electorale nu poate fi contrazisă. Miza este atât de mare încât se va trece peste cadavre. Câştigătorul ia totul, iar cel ce pierde pierde totul pentru următoarea perioadă de patru ani. Nu există jumătăţi de măsură. Pe cât de mare este miza, pe atât de slabi sunt concurenţii.

Partidele sunt nişte adevărate cazemate închise pe dinăuntru. Nu poate pătrunde nimeni decât dacă este mai slab pregătit decât şeful. Şi dacă este loial, linguşitor şi nu pune niciun fel de probleme. Partidele lucrează practic cu personal necalificat. Se aleg oameni cei mai slab pregătiţi profesional pentru ocuparea tuturor funcţiilor care pot fi repartizate pe criterii politice. Aceasta este marea problemă. De aici decurg toate relele, inclusiv corupţia.

Cu oameni slab pregătiţi nici nu se poate face decât o campanie murdară. Ce altceva să spună un candidat decât să-l înjure pe celălalt? Iată însă că partidele nici măcar nu sunt în stare săşi desemneze candidaţii. Este greu de ales chiar şi dintre mediocri.

Iar o strategie, spune aceeaşi doamnă Gorghiu, nu se poate face până nu ai desemnat oficial candidatul. Logică perfectă. Dar cine opreşte PNL să nu-şi desemneze candidaţii? Sau oricare alt partid cu pretenţii ce motive are să nu-şi desemneze candidaţii cu cel puţin trei luni de zile înainte de alegeri?

Toate partidele sunt în întârziere. Este o dovadă de neseriozitate, de lipsă de respect faţă de alegători. Partidele au şi o scuză. Nu scot candidaţii pentru a-i proteja, pentru a nu-i supune atacurilor din partea adversarilor. Adică este mai importantă integritatea candidatului decât dreptul alegărilor de a cunoaşte cine este şi ce poate respectivul candidat?  Este  o scuză jalnică. Pe de altă parte, chiar şi fără să fie oficial desemnaţi, candidaţii se atacă între ei cu o virulenţă rar întâlnită.

Slab organizate, conduse de lideri fără autoritate, dar care instituie în interior o adevărată dictatură personală, partidele rămân totuşi singurele instituţii care pot oferi societăţii o direcţie de dezvoltare. Bune, rele, cu ele trebuie să mergem mai departe. Capabili sau incapabili nu ai altă variantă decât să-i alegi pe candidaţii pe care îi propun aceste partide.

Dacă apar mai devreme, chiar şi dintre cei răi se poate alege cel mai puţin rău. Cu condiţia să ai suficient timp să-i cunoşti mai bine. Alina Gorghiu vorbea despre o strategie. Alegătorii sunt mai modeşti, ei nu au nevoie decât să-i cunoască din timp pe cei care le cer voturile.

Abonează-te acum Online!