17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Toate campaniile sunt murdare

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu exista campanie electorală despre care să nu se spună, la declanşarea ei, că va fi cea mai murdară, cea mai mizerabilă din câte au fost până atunci. Excepţie face prima campanie electorală, din 1990, care într-adevăr a fost cea mai murdară, însă pe vremea aceea nu existau termeni de comparaţie. Manipulările de atunci, minciunile grosolane, persistă până în ziua de azi. Sloganele de atunci au făcut epocă. Nu ne vindem ţara. Vin moşierii săşi ia pământurile înapoi.

Semnul egal pus între partidele istorice şi legionari, au rămas în mentalul colectiv, şi-au pus amprenta pe întreaga epocă post comunistă.

Toate campaniile sunt murdare. Nici nu pot fi altfel judecând după calitatea clasei politice. Depinde însă cine spune întâi că viitoarea campanie electorală va fi mizerabilă. De regulă această constatare este apanajul opoziţiei. Cununa de lauri pentru acest sezon i se cuvine doamnei Alina Gorghiu.

Nu numai că a zis-o prima, dar i-a reuşit şi cea mai inteligentă frază de când este copreşedintă PNL. Constatarea dumneaei că trebuie să ne aşteptăm la una dintre cele mai mizerabile campanii electorale nu poate fi contrazisă. Miza este atât de mare încât se va trece peste cadavre. Câştigătorul ia totul, iar cel ce pierde pierde totul pentru următoarea perioadă de patru ani. Nu există jumătăţi de măsură. Pe cât de mare este miza, pe atât de slabi sunt concurenţii.

Partidele sunt nişte adevărate cazemate închise pe dinăuntru. Nu poate pătrunde nimeni decât dacă este mai slab pregătit decât şeful. Şi dacă este loial, linguşitor şi nu pune niciun fel de probleme. Partidele lucrează practic cu personal necalificat. Se aleg oameni cei mai slab pregătiţi profesional pentru ocuparea tuturor funcţiilor care pot fi repartizate pe criterii politice. Aceasta este marea problemă. De aici decurg toate relele, inclusiv corupţia.

Cu oameni slab pregătiţi nici nu se poate face decât o campanie murdară. Ce altceva să spună un candidat decât să-l înjure pe celălalt? Iată însă că partidele nici măcar nu sunt în stare săşi desemneze candidaţii. Este greu de ales chiar şi dintre mediocri.

Iar o strategie, spune aceeaşi doamnă Gorghiu, nu se poate face până nu ai desemnat oficial candidatul. Logică perfectă. Dar cine opreşte PNL să nu-şi desemneze candidaţii? Sau oricare alt partid cu pretenţii ce motive are să nu-şi desemneze candidaţii cu cel puţin trei luni de zile înainte de alegeri?

Toate partidele sunt în întârziere. Este o dovadă de neseriozitate, de lipsă de respect faţă de alegători. Partidele au şi o scuză. Nu scot candidaţii pentru a-i proteja, pentru a nu-i supune atacurilor din partea adversarilor. Adică este mai importantă integritatea candidatului decât dreptul alegărilor de a cunoaşte cine este şi ce poate respectivul candidat?  Este  o scuză jalnică. Pe de altă parte, chiar şi fără să fie oficial desemnaţi, candidaţii se atacă între ei cu o virulenţă rar întâlnită.

Slab organizate, conduse de lideri fără autoritate, dar care instituie în interior o adevărată dictatură personală, partidele rămân totuşi singurele instituţii care pot oferi societăţii o direcţie de dezvoltare. Bune, rele, cu ele trebuie să mergem mai departe. Capabili sau incapabili nu ai altă variantă decât să-i alegi pe candidaţii pe care îi propun aceste partide.

Dacă apar mai devreme, chiar şi dintre cei răi se poate alege cel mai puţin rău. Cu condiţia să ai suficient timp să-i cunoşti mai bine. Alina Gorghiu vorbea despre o strategie. Alegătorii sunt mai modeşti, ei nu au nevoie decât să-i cunoască din timp pe cei care le cer voturile.

Abonează-te acum Online!