Image 1
Image 2

Toate alianțele, toate coalițiile de guvernare, au fost sortite eșecului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Istoria se repetă: toate coalițiile de guvernare sunt sortite eșecului, toate au eșuat înainte de a ajunge la mal, la sfârșitul mandatului.

Partidele, indiferent de orientarea politică, deopotrivă de stânga și de dreapta, istorice sau noi, nu pot trage la aceeași căruță, nu pot scoate țara la liman.

S-a dezmembrat CDR. Guvernul instituit după alegerile din 1996, în care PNȚCD-ul își rezervase funcția de prim ministru, devenind astfel “pricipalul partid de guvernare” a avut ca principal oponent PNL. Un PNL care, la fel ca USR PLUS de acum, nu admitea să fie “a doua vioară”.

Cooptat în guvern, PD-ul lui Petre Roman, prin ministrul Traian Băsescu, a condus la căderea guvernului Victor Ciorbea. 1996-2000: patru ani trei premieri. Cei doi țărăniști, Victor Ciorbea și Radu Vasile, au fost înlocuiți de independentul Mugur Isărescu. Cel care avea să piardă alegerile prezidențiale din anul 2000, la fel ca Theodor Stolojan.

Câștigând alegerile parlamentare și prezidențiale, PSD, după patru ani de opoziție, revine în anul 2000 la putere. Guvernul monocolor PSD, susținut în parlament de PRM-ul lui Vadim Tudor, își duce mandatul de patru ani până la capăt, dar pierde alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2004. Urmează o coaliție de guvernare, formată din PNL și PD. Disputele dintre președintele Băsescu și primul ministru Tăriceanu, se soldează cu ieșirea PD-ului de la guvernare. Guvernul minoritar PNL este susțin în parlament de PSD.

Va urma, în 2008, un alt guvern format din două partide mari, PDL și PSD. Marea alianță de stânga/dreapta se va sparge prin alungarea PSD-ului de la guvernare de partidul lui Traian Băsescu și Emil Boc.

Patru ani mai târziu, în 2012, alegerile aveau să fie câștigate de USL. Alte două partide mari, PSD și PNL, se combină, au o majoritate parlamentară confortabilă, dar în 2014 PNL sparge alianța. PSD se repliază, Călin Popescu Tăriceanu rupe o bucată din PNL și pune la dispoziția PSD un număr de parlamentari liberali care vor permite continuarea guvernării PSD. Nu până la sfârșitul mandatului. În 2015 este numit prim ministru Dacian Cioloș. Susținut de PNL, Dacian Cioloș va refuza să se înscrie în PNL, guvernarea lui de un an avea să fie considerată un eșec și astfel alegerile din 2016 sunt câștigate de PSD la un scor istoric.

Alegerile  prezidențiale din 2016 aveau să fie câștigate de Klaus Iohannis, dar cele parlamentare sunt pierdute de PNL, și astfel noul președinte este obligat să-l desemneze un prim ministru PSD. Preluat de la Ponta de Liviu Dragnea, PSD câștigă, datorită modului în care a condus guvernul Dacian Cioloș, un scor istoric, 45,67%. Cum liderul PSD, Liviu Dragnea, din cauza problemelor penale, nu putea fi desemnat prim ministru, ajunge șef al guvernului Sorin Grindeanu.  Intrat în coflict cu Dragnea, refuză să demisioneze și astfel PSD își dă jos propriul guvern printr-o moțiune de cenzură. Urmează guvernul condus de Mihai Tudose, dar datorită conflictelor din interiorul PSD, Mihai Tudose este forțat să demisioneze și astfel este numită în fruntea guvernului o femeie, Viorica Dăncilă. Guvernul Dăncilă care în 2019, prin voturile partidului condus de același Tăriceanu care a ajutat înainte PSD. ALDE votează moțiunea de cenzură împotriva guvenului Dăncilă, și astfel în 2019 este validat guvernul  minoritar PNL, condus de Ludovic Orban.

În urma angajării răspunderii pe legea alegerii primarilor din două tururi de scrutin, guvernul va fi demis, dar președintele Iohannis îl va desemna și menține în fruntea guvernului tot pe Ludovic Orban. Așa cum este posibil să se întâmple și în 2021 cu Florin Cîțu în cazul în care trece moțiunea de cenzură.

În martie 2020, deși guvernul căzuse, partidele parlamentare îl lasă pe Orban să conducă în continuare guvernul fiind deja declarată pandemia. Restul se știe.

După alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2020 trei partide, PNL -USR PLUS formează coaliția de guvernare care se sparge acum, în anul de grație 2021.

Ce concluzie poate fi trasă? Dacă nu a funcționat nicio alianță, nicio coaliție de guvernare, la ce să ne așteptăm din partea actualelor partide, din partea politicienilor care conduc formațiunile politice parlamentare?

Se va sparge coaliția PNL-USR PLUS – UDMR? Este gata spartă. Dacă s-a dezmembrat CDR, formată din PNȚCD și PNL, dacă s-a desființat Alianța DA, formată din PNL și PD, dacă s-a spart USL, format din PSD și PNL, de ce ar rezista coaliția PNL-USR PLUS-UDMR?   

Ce se va întâmpla acum? Privind în urmă, vedem că este posibil orice. Nimeni nu poate intra în mintea unui politician. Ce gândește, cum gândește Dan Barna? Dar Dacian Cioloș? Ce este în capul lui Florin Cîțu? Ce planuri are președintele Klaus Iohannis? Cum va acționa USR PLUS? Cum va reacționa PNL? Nici Dumnezeu nu știe. Încă nu s-a găsit un leac împotriva bolii puterii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Partea spectaculoasă din reforma Ciolacu

Dacă multe din măsurile incluse în pachetul de reforme fiscale sunt ambigue, discutabile, interpretabile, există o adevărată vedetă, o culme, un fel de Everest al Reformei pentru care primul ministru îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Este vorba despre impozitarea cu 70% a averilor care nu pot fi justificate prin acte.