Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Toamna trăznăilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Demisia secretarului de stat Biriş, o demisie forţată, cerută din teama că proiectul său de trecere a CAS de la angajator la angajat ar putea speria alegătorii, nu este decât un caz  oarecare care se adaugă altor cazuri pe care le-am putea numi trăznăi. Sunt la modă propunerile de stors bani. Ministrul Culturii a propus o taxă pe veniturile televiziunilor şi operatorilor de internet care să meargă la cinematografie. Acolo de unde vine doamna ministru şi unde se va întoarce. Un altul propune o taxă pe meniul de la nunţi care să fie folosită pentru restaurarea monumentelor istorice.

Guvernul a pus în practică adunarea de ban cu ban pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuşi. Un parlamentar se aude că pregăteşte o propunere care va rezolva problema votului românilor din străinătate: organizarea alegerilor în luna august când stranierii vin acasă în concedii.

Se poate observa că din ce în ce mai mulţi indivizi propun ce le trece prin cap. Sau, uneori,  pe lângă cap. Prind din zbor ceva şi dacă  li se pare că ar putea prezenta interes ies în spaţiul public. În acelaşi timp, toată lumea se plânge că nu există niciun fel de consultare publică din partea autorităţilor, fie ele locale sau centrale. |icniţii apar pretudinteni. Chiar şi preşedintele Obama spunea despre candidatul republican Trump că are idei ţicnite. Atunci de ce n-ar avea idei ţicnite un consilier, un parlamentar, un primar, viceprimar, ministru sau un simplu cetăţean cu cont pe o reţea de socializare? Dar ideile ţicnite sunt cu adevărat periculoase atunci când cel ce le debitează are puterea să le pună în practică. În rest rămân simple curiozităţi, care, în cel mai rău caz, contribuie la disconfortul de zi cu zi al cetăţeanului agresat de tot felul de informaţii stresante. Împotriva acestui flagel nu se poate lupta. Pentru că există drepturile omului la libera exprimare.

Din păcate, din cauza afluxului de informaţii se scapă din vedere ideile cu adevărat serioase. Haosul este amplificat, şi în egală măsură provocat, de libertatea pe care o dă internetul şi savantului şi cretinului, şi politicianului şi omului de rând. România intră în campanie electorală pe fondul unui zgomot public nemaiîntâlnit până acum.

Suntem cu două luni înaintea unui scrutin deosebit de important şi încă nu se aude nicio voce clară, limpede, un program minimal pentru viitor. Liderii politici se întrec în a spune trăznăi. Chiar şi premierul Cioloş, care părea un om serios, s-a coborât atât de jos încât a explicat de ce a plecat în Germania cu un avion de linie. Ce să spui atunci de un biet primar, de un biet director sau oricine ocupă o funcţie publică? Sobrul preşedinte Iohannis nu reuşeşte să canalizeze opinia publică spre ceva serios, demn de urmat. S-a vorbit în urmă cu câteva luni despre un “proiect de ţară“. A fost uitat pe drum. Mai pomeneşte cineva de aşa ceva?

În situaţia politică în care ne află, cu un guvern independent, fără putere şi opoziţie, nu se mai ştie ce partid reprezintă o alternativă. La ce se raportează alternativa? La actuala guvernare sau la guvernarea de dinaintea guvernului tehnocrat? În lipsa unui program concret, se preferă trăznăile, bancurile de prost gust, jignirile. Când se va depăşi această fază? Depinde de mai mulţi factori. În primul rând de calitatea liderilor politici, de seriozitatea cu care abordează partidele alegerile parlamentare şi nu în ultimul rând de interesul cetăţenilor faţă de alegerile din decembrie.

Abonează-te acum Online!