Image 1
Image 2

Toamna se numără încrederea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Printre alte “beneficii” sondajele au darul de a da satisfacție adversarilor politici. Evident, în cazul în care aceștia scad la capitolul popularitate și încredere. Aproximativ în această situație se află PSD și Klaus Iohannis. Potrivit sondajului Avangarde, în august încrederea în președinte a scăzut la 61%, cu 12 procente sub luna precedentă. PSD jubilează. În ritmul acesta, peste un an președintele Klaus Iohannis nu va mai fi o locomotivă pentru PNL. În același timp, PNL în luna august se plasează sub PSD.


Într-o postură deloc confortabilă se află și liderii liberali. Alina Gorghiu are o cotă de încredere de 20%, sub Traian Băsescu. Celălalt copreședinte PNL, Vasile Blaga este la cota de avarie.
În ciuda evenimentelor din această vară, premierul Victor Ponta are o cotă de îmcredere de 38%. Este pe locul doi, după președinte. Pe locul trei a urcat Gabriel Oprea. Este doar la un punct față de Victor Ponta. Se vede că i-a priit perioada de interimat. A reușit să-și tracteze și partidul. UNPR trece de pragul electoral. Ceea ce înseamnă că la alegerile locale va merge pe liste separate. Neav]nd nevoie să meargă într-o alianță cel ce are de pierdut este PSD. În cea mai mare parte, UNPR   are același electorat ca PSD.
Încurajat de sondaje, ALDE va merge de asemenea pe liste separate. Și partidul lui Călin Popescu Tăriceanu trece pragul electoral. Probabil din cauza voturilor pe care le-ar lua ALDE,  marele PNL nu conduce în top, fiind în urma PSD. În același timp merg]nd pe liste separate, ALDE va lua voturi de la candidații PSD pentru funcțiile de primari. La Satu Mare, de pildă, un candidat ALDE la funcția de primar îi retează orice șansă și candidatului PSD și PNL. Pe de altă parte un candidat UNPR la primăria Satu Mare îl dezavantajează doar pe candidatul PSD.
Un alt politician cu grad mare de încredere este Liviu Dragnea. Președintele interimar al PSD a urcat la 36%. La două procente de Victor Ponta și la un procent de Gabriel Oprea. Diferențele fiind at]t de mici par cosmetizate în așa fel înc]t să inducă ideea că în orice moment ierarhiile pot fi răsturnate. O greșeală îl poate costa pe Victor Ponta pierderea unui punct, ceea ce l-ar plasa pe Gabriel Oprea pe locul doi, după președintele Iohannis. Așadar, ar fi îndrituit să aspire la funcția de prim ministru.
Chiar dacă unele rezultate pot fi interpretate, important este că și alte sondaje merg în aceeași direcție. Toate confirmă scăderea încrederii în președintele Iohannis. Nicio casă de sondare nu o plasează pe Alina Gorghiu, pe Vasile Blaga și pe Cătălin Predoiu printre preferații populației. De asemenea, PSD ocupă o poziție bună, fie înaintea PNL, fie la o foarte mică distanță pe locul doi. Diferențele dintre cele două partide se înscriu în marja de eroare.
La încrederea în lideri, PSD este la o distanță uriașă față de PNL. Liberalii duc lipsă de personalități marcante. Situația se regăsește și la nivel local. Explicații probabil că există, dar la ce folosesc?
Social democrații s-au bazat dintotdeauna pe greii din partid. În ultima vreme s-au rărit. Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Marian Vanghelie, Mircea Geoană, Radu Mazăre, în cur]nd și Ilie S]rbu, împreună cu o serie de baroni locali într-o formă sau alta au părăsit PSD. Sau PSD a scăpat de ei. Se pare că pierderea lor nu afectează prea mult PSD, din moment ce partidul stă la fel de bine în sondaje. Mai greu de explicat este situația PNL. După fuziune s-au c]știgat procente bune, dar parcă s-ar putea și mai mult. Noul PNL nu confirmă așteptările și speranțele pe care o parte semnificativă a electoratului și le-au pus în coagularea dreptei.

O privire de ansamblu asupra lucrurilor bune și mai puțin bune

Amenințarea crescută a sărăciei, terorismul economic, brambureala politică la nivel mondial, nu foarte diferită de la o țară la alta, obligă partidele politice la o reconsiderare a programelor pentru găsirea unor soluții pentru revenirea măcar la normalitatea de dinainte de pandemie.

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.

Sigla Informatia Zilei

USR nu-şi găseşte tonul

Asculta acest articol Partidul ce pare să se străduiască cel mai mult să atragă atenţia alegătorilor asupra unor probleme ce