Image 1
Image 2

Tinerii sătmăreni au învățat cum să gestioneze banii într-un mod responsabil

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 20 noiembrie, s-a desfășurat ultimul atelier de lucru din cadrul proiectului “Banii sau viața”, proiect inițiat de către Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, având ca parteneri Direcția Județeană de Sport și Tineret Satu Mare, Fundația F.A.R.A. filiala FOYER Satu Mare, Asociația Solidară EMMAUS Satu Mare și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare.

Scopul proiectului a vizat, în principal reducerea riscului de a comite infracțiuni patrimoniale (furturi, tâlhării ) în rândul tinerilor vulnerabili, beneficiarii fiind tinerii din cadrul Fundației FARA filiala FOYER și Asociației Solidare EMMAUS Satu Mare.
Pornind de la premisa că tinerii proveniți din centre de plasament sau din medii familiale disfuncționale pornesc în viața de adult cu anumite deficiențe și carențe educaționale, inclusiv în ceea ce privește educația financiară, dorința de a câștiga bani ușor, dar și de a cheltui dincolo de posibilitățile lor reale, corelat cu lipsa de susținere din familie și cu absența unor modele sănătoase, îi aduc de multe ori în situația de a comite infracțiuni legate de câștiguri ilicite, cum sunt furturile, tâlhăriile sau înșelăciunile.

Ateliere de lucru cu durata de 8 ore în două zile

Prin implementarea acestui proiect, sub forma unor ateliere de lucru, cu durata de 8 ore, pe parcursul a 2 zile, polițiștii și-au propus să instruiască tinerii în vederea dezvoltării unei atitudini pozitive față de viața lor financiară, înțelegerii diferențelor dintre dorințe și nevoi, dar și a riscurilor comiterii unor infracțiuni. Totodată, s-a dorit oferirea unor instrumente practice de administrare a banilor dobândiți, prin dezvoltarea abilităților lor personale.

Au fost organizate două serii de ateliere, în luna octombrie și noiembrie, tinerii fiind familiarizați cu noțiunile de bază aferente domeniului financiar, dar și cu legislația care reglementează prevenirea infracțiunilor din sfera patrimoniului (furturi, tâlhării, înșelăciuni), ulterior, pe perioada derulării proiectului, aceștia putând beneficia de consiliere individuală din partea specialiștilor angrenați, în funcție de dificultățile cu care se confruntă ( dificultăți în gestionarea bugetului, probleme în identificarea abilităților personale ce le-ar putea crește veniturile, dependență de substanțe, comportament infracțional).

Polițiștii și specialiștii Centrului Antidrog Satu Mare care și-au adus aportul la implementarea proiectului ”Banii sau viața” au urmărit atingerea unor obiective, deziderat atins și concretizat în faptul că, la finele atelierelor de lucru, tinerii au fost capabili:

• să cunoască și să conștientizeze propria situație financiară și resursele personale de a obține venit în mod legal;
• să gestioneze banii în mod responsabil prin întocmirea unui buget lunar/anual;
• să identifice riscurile de a comite infracțiuni și metodele de a contracara aceste riscuri;
• să dezvolte abilități de a obține resurse financiare în mod legal.

Sursă: IPJ Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with