00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 02.15 Ne Cheamă Natura 03.30 Concert de jazz la Satu Mare 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcel Malanca, Nicolae Pop, Adriana Huja. Titlul emisiuni: Activităţi dedicate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Oaş. 10.30 Tabără de creaţie la Ocoliş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 14.50 Teleshopping 15.10 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 16.10 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Rafaelo Varga. 16.07.2019

Tinerii pianişti de la Palatul Copiilor, succes strălucit la Iaşi şi Bucureşti

Scris de Vasile Andreica, 22 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sătmărenii pe scena de la Iaşi

Ultimele săptămâni au fost extrem de pline pentru profesoara Mariana Moga şi elevii ei de la cursurile de pian ale Palatului Copiilor din Satu Mare, fiind perioada tradiţională a concursurilor la nivel naţional pentru acest gen de învăţământ artistic.

De asemenea, câte un grup de cursanţi pianişti au asigurat programul muzical la aproape fiecare vernisaj al Asociaţiei Artiştilor Plastici din ultima vreme şi obiceiul se va menţine şi săptămâna viitoare la Salonul de Vară de la Primărie, eveniment care încheie ”stagiunea” 2018-2019 a expoziţiilor organizate de AAP Satu Mare. Aşa se face că activitatea pianiştilor de la Palat a fost extrem de vizibilă pentru cine a vrut să o cunoască şi, după cum vom vedea în continuare, s-a dovedit foarte rodnică în premii.

Premiile micilor virtuozi sătmăreni

Perioada mai-iunie este în mod tradiţional legată, în calendarul Palatelor Copiilor, de două concursuri cu tradiţie lungă, repere importante pentru profesori şi elevi: Concursul internaţional ”Micul virtuoz” de la Bucureşti şi Concursul naţional ”Ofrandă sunetului” de la Iaşi. ”Lotul de performanţă” al Palatului Copiilor din Satu Mare a reunit în acest an 12 copii, în marea lor majoritate fete, care au pregătit atent şi intens participarea la aceste competiţii. Ca în fiecare an, rezultatele au fost foarte bune.

La concursul internaţional ”Micul virtuoz” de la Bucureşti, desfăşurat sâmbătă, 18 mai 2019, la Colegiul Naţional de Arte ”Dinu Lipatti”, sătmărenii au primit următoarele distincţii:

Menţiune – Anita Bercea;

Premiul II – Eduard Boconciosu, Jessica Caraba;

Premiul I – Vanessa Basile, Damian Mureşan, Alexandra Ţura, Daria Grad, Anita Şipoş, Beata Barla.

A urmat Concursul naţional ”Ofrandă sunetului”, la Iaşi, sâmbătă, 1 iunie 2019, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Mihai Eminescu”, iar rezultatele sătmărenilor au fost şi mai spectaculoase:

Premiul III – Jessica Caraba;

Premiul II – Vanessa Basile, Anita Şipoş;

Premiul I – Eduard Boconciosu, Oana Maria Şerba, Alexandra Ţura, Anita Bercea, Daria Grad, Alexandra Sorian;

Premiul I şi Marele Trofeu – Lucian Palcău, Beata Barla.

Trebuie menţionat că aceste concursuri sunt dedicate elevilor care învaţă pianul în timpul liber, ca activitate extraşcolară. Elevii şcolilor specializate de muzică nu au drept de participare, iar premiile se acordă pe categorii de vârstă şi ani de studiu.

Muzica, o pasiune desuetă?

Fotografie de echipă

Mariana Moga, care predă de decenii bune pianul, ne-a mărturisit că este foarte mândră de actuala generaţie care studiază cu dânsa. Trebuie să ţinem cont că suntem în era Internetului şi telefoanelor inteligente, o vreme a distracţiei la îndemână, în care pasiunea pentru un instrument muzical poate părea desuetă. Şi totuşi aceşti copii vin cu drag la ore, concurează cu ambiţie şi iubesc muzica, iar asta am avut prilejul să vedem mai ales în micile repetiţii dinaintea prestaţiilor de la vernisajele AAP, când concentrarea e urmată de zâmbete şi îmbrăţişări pentru cei care urmează să se aşeze în faţa claviaturii. Spiritul de echipă e remarcabil.

Doamna Moga spune că în programul ei de predare pune accentul pe melodicitatea clasicilor vienezi (Haydn, Mozart, Beethoven) şi nu îşi terorizează elevii cu arabescurile muzicii baroce, exerciţiile şi studiile fiind alese în aşa fel încât să menţină vie încântarea pe care tânărul interpret o resimte când bulinuţele din partitură se transformă în melodie şi acompaniament. Sigur, ”Clavecinul bine temperat” al lui Bach e fundamental pentru profesionalizarea unui pianist, dar aici nu este vorba de a crea profesionişti. Nu este neapărat un demers al excelenţei interpretative, fiecare pianist având ocazia să se exprime indiferent de nivelul de pregătire, de la începătorul absolut – care abia buchiseşte notele şi desenează stângaci melodii simple pentru copii – la cei care au căpătat experienţă şi dexteritate, sunt rodaţi în concursuri şi apariţii publice şi îşi permit să atace cu succes muzica lui Beethoven din Sonata „Patetica” sau pretenţioasele ritmuri ragtime ale lui Scott Joplin.

Se ştie că în ţările occidentale interpretarea muzicală are un rol important în programul şcolar, fiind un domeniu care formează o disciplină aparte şi, foarte important, formează oameni care vor fi în stare să aprecieze muzica bună, măiestria muzicienilor profesionişti şi să susţină, prin atenţia şi dedicarea lor, lumea muzicii clasice, pentru care formarea unui public tânăr ar trebui să fie o prioritate. Cât timp muzica le aduce bucurie, modele trecătoare ale timpurilor noastre nu prea au de ce să mai conteze.

Iar confirmarea am avut-o de la micuţa Anita Bercea: după ce s-a fâstâcit odată de faţă cu publicul, la un vernisaj, a revenit la pian şi a cântat din nou bucata aleasă, cap-coadă, cu gust şi aplomb. Aplauzele entuziaste primite le va ţine minte, credem noi, toată viaţa.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.