Tinerii liberali sătmăreni au participat la Şcoala Memorială ”Gheorghe I. Brătianu” de la Sighet

Scris de I. Z., 22 noiembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şcoala Memorială „Gheorghe I. Brătianu” de la Sighetu Marmaţiei, eveniment de tradiţie al Partidului Naţional Liberal – aflat la cea de-a XIII-a ediţie – s-a desfăşurat în perioada 18-20.11.2022, având tematica „Minţile libere trec dincolo de ziduri”. 

Din partea organizaţiei de tineret PNL Satu Mare au participat:
Bianca Murgu preşedinte organizaţia judeţeană TNL Satu Mare, Andreea Nintaş preşedinte TNL Medieşu Aurit, Mădălina Chira preşedinte TNL Turţ, Antonela Andor preşedinte TNL Negreşti Oaş, Anişoara Susan vicepreşedinte TNL Negreşti Oaş, Delia Oros preşedinte TNL Certeze, Adrian Roatiş, din partea organizaţiei municipale TNL Satu Mare. Cu acest prilej, tinerii liberali sătmăreni au vizitat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi au asistat la slujba din Cimitirul Săracilor, oficiată în memoria celor care au fost ucişi în temniţele comuniste. An de an, tinerii liberali din întreaga ţară se întâlnesc la Sighetu Marmaţiei pentru a reflecta la trecut, dar şi la ceea ce au de făcut fiecare pentru a contura un viitor mai bun, într-o lume aflată într-o continuă schimbare.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa domnului Nicolae Ionel Ciucă – preşedintele PNL, domnului Lucian Bode – secretar general PNL, domnului Daniel Buda – preşedintele PNL Cluj, Mara Mareş – preşedintele TNL şi cu participarea a peste 100 de tineri liberali din toată ţara. Cea mai mare fărădelege a comunismului a fost crearea omului fără memorie, a „omului nou” cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici cum a trăit înainte de comunism. Memorialul de la Sighet are drept principal scop reconstituirea şi păstrarea memoriei poporului român, căruia, vreme de peste o jumătate de veac, i s-a indus în conştiinţă o istorie falsă.

Închisoarea de la Sighet este unul dintre spaţiile concentraţionare cele mai cumplite ale comunismului, folosită în mod special pentru exterminarea elitelor României, atât politice, culturale, cât şi religioase. Închisoarea a fost construită în anul 1897, de autorităţile austro-ungare, ca închisoare de drept comun şi aşa a funcţionat până în 1945. Începând cu anii 1945-1950, aceasta va deveni un adevărat lagăr de exterminare a elitelor naţionale. După anul 1945, prin Sighet a început să se facă repatrierea foştilor prizonieri şi foştilor deportaţi în URSS. În august 1948, închisoarea a devenit loc de detenţie pentru un grup de studenţi, elevi şi ţărani maramureşeni care s-au opus comunizării. Sighetul este astăzi, simbolul rezistenţei anticomuniste din România.

”Este de datoria noastră, ca tineri liberali, să cunoaştem trecutul şi să preţuim sacrificiile care s-au făcut pentru democraţie de înaintaşii noştri. Memoria Sighetului trebuie să rămână mereu în conştiinţa noastră şi să o transmitem din generaţie în generaţie, în calitate de promotori ai democraţiei. Ca tineri liberali, am învăţat că Sighetul reprezintă o pagină a eroismului şi martirajului celor care au avut curajul să înfrunte tirania şi teroarea comunistă. Este pentru fiecare din noi o lecţie neagră a istoriei şi noi, cei de azi, avem datoria să luptăm împotriva oricărei forme de totalitarism, astfel ca victoria democraţiei în România, să fie definitivă. PNL – în întreaga lui istorie de aproape un secol şi jumătate – a fost garantul valorilor democraţiei autentice şi misiunea noastră este aceea de a salvgarda această uriaşă moştenire şi de a o duce mai departe cu responsabilitate şi mândrie” a declarat liderul tinerilor liberali sătmăreni, Bianca Murgu.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 26 noiembrie 2022, ora 13:11

    Munca „omului nou” cu creierul spălat, care a construit hidrocentrale, uzine , fabrici, ferme, termocentrale, baze sportive, etc, pe care si voi PNL le-ati vanut sau le-ati distrus a fost buna candva ca ne-au asigurat o oarecere independenta si nu ne-au deservit intereselor straine !. Voi PNL-istii doar ne-ati jecmanit si ati distrus tara la comanda externa fara sa tineti seama de popor !. Sunteti TRADATORI de tara si de neam. Meritati sa fiti scosi in afara legii si condamnati !. NEMERNICILOR !!!. Din cauza voastra am ajuns in situatia jalnica in care suntem !!!.

  2. Dac Bulibas a spus: 25 noiembrie 2022, ora 12:54

    Comentariul meu blocat de catre partinicii PNL de la I.Z. !. Ziar PNL-ist !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517