Testele Covid din şcoli vor fi făcute acasă

Scris de I. Z., 02 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Teste Covid elevi

Teste Covid elevi

Odată cu reînceperea cursurilor, sunt disponibile şi testele de salivă pentru depistarea Covid. Autorităţile au stabilit ca aceste teste să fie realizate de două ori pe săptămână: lunea şi joia.

Testarea poate fi făcută şi acasă, întrucât majoritatea dascălilor nu vor ca această sarcină să cadă în responsabilitatea lor.

Primele teste de salivă achiziţionate de Ministerul Educaţiei au ajuns în şcoli de vineri, când însă majoritatea copiilor erau acasă.

Directorii de şcoli au avut însă şi o altă supriză: testele nu sunt kit-uri individuale aşa cum credeau, ci în cantităţi mari, ceea ce înseamnă că a trebuit ca acestea să fie împărţite pe componente, fără a fi contaminate.

Profesorii cred că modul în care a decurs livrarea testelor de salivă în şcoli este o batjocură la adresa cadrelor didactice, spunea liderul Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, la Europa FM: „Ajunge în zona penibilului să fie chemaţi directorii vineri după-masă, în inspectoratele şcolare şi acolo să stea la coadă ca să-şi ia testele pentru copii în plase, ambalate la grămadă. Este un lucru care, pur şi simplu, consider că este o bătaie de joc la adresa sistemului educaţional. Nimeni nu a pus în gardă profesorii, nimeni nu a pus în gardă unităţile şcolare. Vineri, directorii au încărcat în plase testele care le-au revenit, s-au dus în şcoli şi au început să dea telefoane să aducă personalul didactic, nedidactic şi auxiliar auxiliar la treabă, pentru sortarea tuturor pieselor primite.”

        Ministrul Educaţiei s-a gândit să vină în ajutorul profesorilor şi părinţilor: a lansat mai multe videoclipuri în care prezintă cum se face un test salivă şi modul în care cei responsabili de distribuirea testelor în şcoli trebuie să manevreze componentele.

La Satu Mare, testele au sosit sâmbătă. Luni, 29 noiembrie au fost preluate de la centrul de carte de pe strada Vulturului 2 de şcolile de la ţară, iar joi, 2 decembrie, de şcolile din municipiul Satu Mare. În total, în judeţ au sosit 123.000 de teste. Majoritatea şcolilor au decis ca testările să se facă acasă, iar rezultatul să fie comunicat diriginţilor sau educatoarelor.

Testele vin în cutii de câte 25 de kituri. O cutie conţine 25 de recipiente pentru salivă, 25 de recipiente cu soluţie, 25 de căpăcele, 25 de pipete şi 25 de dispozitive de testare. Profesorii sau cadrele sanitare din şcoală (acolo unde sunt) le-au separat în punguliţe, câte două kituri pentru fiecare elev. Testele vor fi efectuate săptămâna viitoare.

Abonează-te acum Online!
  1. trecătorprin satu mare a spus: 03 decembrie 2021, ora 14:12

    Acasă? Cine le va face???

  2. Dac Bulibas a spus: 03 decembrie 2021, ora 10:40

    Directorii ar fi trebuit sa refuze ridicarea in conditiile in care aceste teste au fost primite nesortate !!!. Nu este treaba directorilor, cadrelor didactice si auxiliare sa sorteze aceste teste !. Aceste teste trebuiau sa fie primite exact la fel cum se vinde in farmacii, sigilate la cutie !!!. Directorii si cei implicati merita din plin aceasta bataie de joc la care au fost supusi pt. ca au acceptat !!!. Daca testele nu erau pregatite asa cum trebe gata de folosire, ambalate corespunzator, directorii trebuiau sa refuze preluarea !!!. Cine le-a cumparat asa, sa angajeze personal pt. sortare si sa rezolve sortarea pe cheltuiala lui !. In scoli nu are nimeni asemenea atributiuni in fisa postului ca urmare nu poate fi obligat nimeni la asemenea munci NEPLATITE !!!!. Nu poate fi obligat nimeni sa renunte la timpul sau liber !!!. Cum adica sa dai telefoane ca sa-i aduci de acasa pt. sortare in timpul lor liber …, in baza carei Legi ???… Asa e daca acceptati orice in loc sa opuneti rezistenta si sa refuzati caregoric asemenea apucaturi abuzive ilegale ale superiorilor vostri !. Daca maine o sa va spuna ” superiorul ” sa sariti in fantana o sa sariti in fantana inspre satisfactia lui ?…..Eu l-as arunca pe el in fantana ca sa nu mai vina la mine cu asa pretentie !. Daca-i prost la cap sa suporte consecintele !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517