Image 1
Image 2

Tertipuri și tactici de campanie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

     Trecând drept un candidat tăcut, un politician diferit de alții, Klaus Iohannis descoperă că nu se poate face altfel de politică în România anului 2014. Precum alți colegi recurge și el la diferite tertirpuri pentru a-și pune adversarii în situații dificile. Lumea l-a văzut pe candidatul ACL intrând în sediul DNA, nu pentru a fi anchetat, ci pentru a cere să fie alții anchetați. Partidele din ACL acuză guvernul că a încălcat legea prin ordonanța care dă liber la aleși să-și aleagă partidul. Klaus Iohannis a depus personal plângerea împotriva lui Liviu Dragnea. Disputele politice nu ar trebui soluționate prin atragerea Justiției în jocul politic. Exact acest lucru îl face candidatul ACL.
Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă ordonanța ar fi anulată și toți cei care au trecut la alt partid vor fi sancționați. Primarii, președinții de consilii județene, consilierii care au trecut la alt partid își vor pierde funcțiile. Întreaga administrație publică ar intra într-un blocaj din care nu se va putea ieși decât prin alegeri locale anticipate. Miza este, într-adevăr, uriașă, dar în interesul cui? Evident al celor două partide care contestă legea migrației primarilor. Pentru PSD ar fi o lovitură, mai mică decât în cazul PLR. Fără această ordonanță partidul lui Tăriceanu nu avea nicio șansă să se înscrie în rândul partidelor care contează. Printr-un simplu artificiu legislativ, PLR s-a trezit cu structuri în teritoriu care, în mod normal, se formează în ani de zile.
Să ai primari, consilieri, președinți de consilii județene înseamnă fără să fi participat la alegeri nu este puțin lucru nici pentru PMP. Aici, interesele PSD, PLR și PMP coincid. În cazul ordonanței coincid și interesele lui Traian Băsescu și ale lui Victor Ponta. Fiecare se trezește cu un partid cu structuri în teritoriu, gata de lupta electorală. PLR va pune umărul la victoria lui Victor Ponta, iar PMP îi va oferi lui Traian Băsescu un loc într-un partid, de asemenea, cu structuri locale care includ primari și consilieri.
Singurele partide perdante sunt PNL, PDL și PP-DD. Când se va trage linia, după cele 45 de zile, Vasile Blaga, Klaus Iohannis, Dan Diaconescu vor fi liderii unor partide cu mai puțini aleși locali. Speră ei că o instituție ca DNA  la care au depus plângerea penală, le-ar putea ajuta partidele? Nici vorbă. Klaus Iohannis, la fel ca alți politicieni, apelează la tot felul de tertipuri pentru a-și ponegri și compromite adversarii. Gestul candidatului ACL, recursul la instituții colaterale, se înscrie în strategia de campanie, în ansamblul tacticilor folosite de toate partidele.
În cazul alegerilor prezidențiale se spune că partidul care reușește să-și atragă sprijinul serviciilor speciale își asigură victoria. A rămas celebră afirmația directorului SRI din 1996. Întrebat cine va câștiga, Virgil Măgureanu a răspuns că va câștiga candidatul pe care îl vom sprijini noi, lăsând să se înțelagă că va câștiga candidatul CDR. A câștigat, într-adevăr, Emil Constantinescu, dar tot el, odată ajuns președinte, a început prigoana împotriva lui Virgil Măgureanu. De aici se poate trage o singură concluzie, anume că instituțiile atrase în disputa electorală devin victime colaterale sigure.

O problemă naţională: drogurile şi tinerii

Nicio zi fără accidente mortale, fără drogaţi, fără crime, fără violenţe de o cruzime rar întâlnită. Greu de ţinut pasul cu infracţiunile pe bandă rulantă, ziua şi noaptea, în toate colţurile ţării, în marile oraşe, dar şi în micile localităţi recunoscute pentru liniştea care domnea în ele.