10.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliţia PSD-ALDE? (reluare) 01.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 02.35 Cultură, Samfest jazz. 04.45 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliţia PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 16.00 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 17.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest.

Terorism şi antiterorism

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încă un atentat zguduie lumea. După Brexit, englezii au parte de un nou şoc. De altă natură. Un atentat care s-a lăsat cu zeci de morţi şi zeci de răniţi. Fără nicio logică. Doar din ciocnirea celor două civilizaţii, occidentală şi orientală.
    Este primul atentat după instalarea noului preşedinte al Stetelor Unite, Donald Trump. Desigur, nu există nicio legătură între BREXIT, victoria lui Trump şi atentate.

    Indiferent de culoarea politică, indiferent de politicile interne ale statelor din lumea zis democratică, atentatele continuă. Nu par să ţină seama de nimic. Fac parte din viaţa de zi cu zi, din tabloul general al lumii la început de secol 21.
    Toată lumea pare să înţeleagă ce se întâmplă şi parcă nimeni nu poate da o explicaţie atotcuprinzătoare.

Va trebui să ne obişnuim cu acest mod de viaţă. Cu nesiguranţa omului obişnuit. Iar lumea arabă va trebui să se obişnuiască cu atacurile armelor ultrasofisticate. Cine ştie din ce motiv. Poate pentru că au prea mult petrol. Sau pur şi simplu se ciocnesc civilizaţiile.

    Fiecare nou atac este tot mai inventiv. De data aceasta bomba a explodat în foaierul sălii de concerte de pe stadionul  din Manchester. Lumea este din nou în alertă. Europa a devenit un loc nesigur. Dar oamenii continuă să circule, numărul turiştilor scade o vreme, dar apoi revine la cotele normale.

    Cu cât o ţară este mai dezvoltată, cu atât mai mult creşte riscul atacurilor teroriste. Dar măsuri se iau peste tot. Fiecare ţară investeşte enorm în măsurile anti-teroriste. România se numără printre aceste ultime ţări. Noi, din fericire, nu avem parte de astfel de experienţe.

Noi avem alte probleme. Multe din ele inventate de noi. Noi ducem alt tip de luptă. La noi principala luptă este împotriva corupţiei. Dacă terorismul şi corupţia sunt cele două mari flageluri ale lumii moderne, lupta anti-teroristă şi anti-corupţie sunt corolarele lor.

Trăim într-o lume anti-, într-o anti-lume. Poliţele pentru aceste lupte anti- sunt decontate de cetăţenii simpli. Lupta anti- are darul de a întreţine o stare de tensiune maximă în rândul populaţiei. Conducătorii sunt foarte bine păziţi. De ani întregi atentatele vizează numai oamenii simpli, locurile aglomerate.

    Occidentalii, şefii de stat, guvernele au ajuns la concluzia că trebuie distruse bazele de unde pornesc aceste atacuri. De ani de zile aşa-zisul stat ISIS are resurse şi baze de pregătire. Să nu fie capabile statele occidentale să distrugă acele baze?  Intrăm deja într-o lume a absurdului, într-o zonă a conspiraţiilor la cel mai înalt nivel.

Probabil că aşa este construită lumea modernă. Nu poate exista fără pericole, fără o continuă stare de teamă. Pericolele care pândesc lumea sunt direct proporţionale cu resursele alocate pentru securitatea mondială şi a fiecărui stat în parte.

    Dacă pui faţă în faţă NATO şi ISIS ai în faţă un Goliat şi un mic David. O furnică şi un elefant. Poate că o astfel de situaţie menţine echilibrul la nivel macro în lume. NATO, Rusia, China, lumea arabă, lumi diferite care tind să trăiască în armonie. Până la urmă se va reuşi, dar cine ştie când.

Deocamdată rămânem în coordonatele pe care le ştim, nici în mai mare siguranţă, nici mai vulnerabili. După fiecare atentat,  fiecare ţară îşi face bilanţul şi fiecare zice “bine că nu am fost acolo”. În Marea Britanie peste câteva săptămâni sunt alegeri. Un motiv în plus să se dezbată cu şi mai multă seriozitate despre ce ar trebui făcut să se schimbe lucrurile.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.