Teodor Meleşcanu, sprijinit de PSD, este noul preşedinte al Senatului | Informaţia Zilei

Teodor Meleşcanu, sprijinit de PSD, este noul preşedinte al Senatului

Scris de Vasile Andreica, 10 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE şi fostul deţinător al funcţiei, contestă votul la Curtea Constituţională

Candidatul propus de PSD, Teodor Meleşcanu, membru ALDE, a fost ales preşedinte al Senatului cu 73 de voturi, după al doilea tur de scrutin, în cursul serii de ieri.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că alegerea s-a făcut cu încălcarea regulamentului şi va sesiza Curtea Constituţională.

Declaraţia lui Meleşcanu după vot

”Doresc să mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi vreau să dau asigurări pentru cei care nu m-au votat sau chiar m-au atacat că voi fi un preşedinte echilibrat. Vârsta, experienţa şi integritatea mea le pun în slujba Parlamentului, obiectivul meu fiind recăpătarea respectului şi încrederii cetăţenilor în această instituţie”, a spus, marţi, Meleşcanu, după ce a devenit preşedinte al Senatului.

Aceasta a afirmat că înainte de a fi membru al unui partid este român. ”În toată activitatea mea politică am servit ţara mea, poporul meu şi niciodată interesele politicienilor momentului. Înainte de a fi membru de partid sunt român. Sunt membru al grupului ALDE şi voi depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea eficientă a actului de guvernare, conform mandatului dat de alegători în programul PSD-ALDE din 2016.  Este datoria noastră să asigurăm cadrul legislativ necesar continuării guvernării de o manieră constituţională, legală şi eficientă în interesul cetăţeanului. Am ferma convingere că în politică votul cetăţeanului trebuie să fie determinant şi nu jocurile de culise în interesul câtorva”, a mai spus Meleşcanu.

Ales în al doilea tur

Propus de PSD, Teodor Meleşcanu a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Senatului, fiind votat de 73 dintre senatorii prezenţi la şedinţa de plen. Contracandidata sa, Alina Gorghiu, propusă de către PNL, a obţinut 59 de voturi. La cel de-al doilea tur de scrutin s-au înregistrat două voturi nule.

După primul tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Senatului, candidatul PSD, Teodor Meleşcanu, a obţinut 67 de voturi, candidatul PNL, Alina Gorghiu, a obţinut 47 de voturi, iar candidatul ALDE, Ioan Popa, a obţinut 13 voturi.

Tăriceanu merge la CCR

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului s-a făcut cu încălcarea prevederilor regulamentului, precizând că acest lucru nu va rămâne fără urmări şi că va sesiza Curtea Constituţională a României.

“Am aflat rezultatul votului şi constatăm, cei din grupul ALDE, că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor regulamentului, drept pentru care vă aduc la cunoştinţă că acest lucru nu va rămâne fără urmări, vom face sesizare la Curtea Constituţională şi îi invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere să îşi depună semnăturile pe sesizarea Curţii pe care o vom pregăti imediat”, a declarat Tăriceanu, la scurt timp după aflarea rezultatului pentru preşedinţia Senatului.

“Grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere. Nu pot exista două propuneri din partea aceluiaşi grup. Dl senator Meleşcanu poate să fie candidatul dvs cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea că fiecare grup poate face o propunere”, a spus Călin Popescu Tăriceanu de la tribuna Senatului, după ce PSD a anunţat că îl propune pe Teodor Meleşcanu. Florin Cîţu şi Iuliana Scântei de la PNL au susţinut că PSD nu poate face o propunere din grupul ALDE.

Dăncilă: PSD are majoritate

Viorica Dăncilă, consideră că alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament şi afirmă că social-democraţii au curaj şi încredere să vină la vot cu un nou guvern.

“Felicitări domnului Teodor Meleşcanu pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Senatului României!

Votul de astăzi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament şi că, aşa cum am spus şi aseară, avem curajul şi încrederea să venim la vot cu un nou guvern”, a transmis Viorica Dăncilă, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Ea a mai spus că PSD a ales să-l susţină pe Teodor Meleşcanu pentru şefia Senatului pentru a-şi reconfirma buna credinţă şi asumarea programului de guvernare cu care a pornit la drum în 2016.

Gorghiu: PSD a pierdut

Candidatul PNL pentru şefia Senatului, Alina Gorghiu, spune că PSD pierde o primă bătălie în favoarea unui om dintr-un alt grup parlamentar, dar acesta este un compromis pe care social-democraţii îl vor deconta. Ea susţine că bătălia câştigată de opoziţie este certă, deoarece a fost demarat un proiect comun în această situaţie.

Abonează-te acum Online!
  1. Babacu a spus: 11 septembrie 2019, ora 09:14

    Cum se face ca toti astia scoliti la Moscova au avansat dupa Revolutie si au ocupat posturi importante? Ghici ciuperca ce-i?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517