Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

     Un nou record s-a înregistrat în viața politică. După ce și-a făcut public numărul de telefon, fostul președinte Traian Băsescu a anunțat cu deplină satisfacție că a primit peste o mie de telefoane. Mai mult decât atât, a mai constatat că are și o serie de apeluri nepreluate. Evenimentul ar fi fost într-adevăr demn de remarcat dacă nu se întâmpla exact în aceeași zi un alt eveniment, care trebuie încadrat tot la capitolul recorduri.

Deci în ziua în care Traian Băsescu se arăta extrem de mulțumit că a primit o mie de telefoane, PSD scotea din case peste 400.000 de oameni la votul pentru Liviu Dragnea. Cele două cifre pot fi puse într-o anumită relație. Diferența dintre ele reprezintă distanța dintre două formațiuni politice. Omul care făcea băi de mulțime, politicianul pe care oamenii voiau să-l atingă ca pe sfintele moaște, a ajuns să se laude cu niște apeluri telefonice primite de la cine știe cine. Nu avem de unde ști că o parte dintre cei care l-au apelat nu sunt vechii săi adversari care doresc să-l înjure. Pentru răzbunare niciodată nu-i prea târziu.
Cu tot ridicolul situației, efortul fostului președinte de a reveni în forță în viața politică este remarcabil. Emil Constantinescu a dispărut în ceață, supărat că nu a fost destul de apreciat de popor. Ion Iliescu a refuzat să iasă la pensie, a certat partidul pe care l-a fondat, a fost umilit de Mircea Geoană, dar nu s-a dezlipit de PSD. Lui Traian Băsescu soarta i-a hărăzit alt destin. Partidul i-a fugit de sub picioare. PDL pur și simplu s-a sustras de sub influența lui. În această situație s-a văzut obligat să-și construiască altă jucărie. Sau, să zicem, altă armă politică. Indiscutabil, PMP este un partid cu direcție politică. Este construit pe o doctrină. Dacă PNL nu trecea la populari, odată cu fuziunea cu PDL, partidul lui Băsescu ar fi avut un cuvânt mai greu de spus în viața politică românească.
Din această cauză situația este mai complicată. PMP este exact în postura în care se găsea micul partid social democrat a lui Sergiu Cunescu față de PDSR. Partidul istoric, Partidul Social Democrat din România s-a salvat prin fuziunea cu partidul lui Ion Iliescu. În paranteză fie spus, un alt partid istoric, PNȚCD, nu a reușit să se salveze. Există în acte, dar este dincolo de preferințele alegătorilor. Este doar fantoma a ceea ce a fost PNȚ.
Oare Traian Băsescu, membru al PMP, nu este doar fantoma fostului președinte al României, Traian Băsescu? După zece ani în vârful puterii ce să mai cauți, ce speri să mai găsești scormonind în gunoaiele politicii? Totuși, după propriile mărturisiri, mai are ceva de spus, mai are ceva de oferit. În primul rând vorbește despre experiența sa. Sigur, nu poate fi contestată. Spune că vrea să-și apere mandatele. Asta este treaba istoriei. Declară că este pregătit să lupte împotriva Sistemului. Aici nu este foarte clar la ce se referă. Uneori dă impresia că nu este mulțumit de direcția în care merge Justiția. Consideră DNA și Parchetul General două instituții care nu respectă drepturile omului. Probabil speră că pe măsură ce va fi sunat de tot mai multă lume, cele două instituții se vor îndrepta.

Riscurile asumării răspunderii

Decizia de asumarea răspunderii guvernului în parlament este un gest suprem pe care îl face un prim ministru pentru adoptarea unei legi. Dacă nu se întruneşte majoritatea simplă guvernul cade.

Limitele populismului

Refuzul fermierilor ieșiți la proteste de a dialoga cu George Simion arată că atracția pentru noua mișcare numită AUR și-a atins limita.