Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Tehnocraţii politici

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După ce Dacian Cioloş îşi va fi terminat mandatul scurt, imaginea tehnocratului român va fi cu totul alta. Până la actualul guvern, la fel ca în cazul alegerilor uninominale, se credea că soluţia ieşirii din impas este desemnarea unor miniştri din mediul privat care nu au niciun fel de angajament politic. După demisia lui Ponta, ţinta a fost atinsă. România s-a ales cu un guvern de tehnocraţi aleşi pe sprânceană. Au fost aduşi oameni de la marile companii transnaţionale, specialişti din structurile europene, personalităţi din ţară, oameni cu notorietate şi cu un statut de profesionişti. În mai puţin de zece luni, au fost schimbaţi nouă miniştri. Pentru încă vreo doi se cere demisia pentru gafele pe care le-au făcut.

Probabil că guvernul tehnocrat va rămâne unul de tristă amintire. Nu a făcut treaba pentru care s-a angajat. De fapt, nici nu ştim ce s-a aşteptat în mod concret de la ei. Nu s-a impus niciunul ca o mare personalitate. Parcă a tunat şi i-a adunat. Această echipă este o chintesenţă a mediocrităţii, uneori agresivă, alteori impasibilă, indolentă. În vârful acestei piramide ridicole, premierul Cioloş pare o pasăre rară. Nu ştim dacă va deveni o pasăre phoenix, dar tinde sau este tras spre statutul de vietate care renaşte din cenuşa pe care o lasă în urmă. Poate fi comparat doar cu Mugur Isărescu. Pare făcut din acelaşi aluat, dar cu altă destinaţie. De exemplu din acelaşi aluat poţi face şi pâine şi plăcinte, adăugând câteva ingrediente.

La ce sunt buni oameni, personalităţi de felul acestora? Ei au o singură calitate, emană siguranţă, dau senzaţia că acolo unde se află ei este asigurată stabilitatea. Dar cu o floare nu se face primăvară. Totuşi, politica se pare că ar contrazice această opinie. Un partid poate creşte dacă are un lider, un singur lider, care adună în jurul său tot felul de figuri. Din acest punct de vedere Mugur Isărescu a înregistrat un eşec total. Desemnat candidat prezidenţial în anul 2000, nu a fost capabil să tragă după el căruţa cam hodorogită a CDR.  La fel cum proceda PNŢCD în urmă cu 16 ani, PNL mizează pe Dacian Cioloş. Trage de el, face tot felul de tumbe ca să-l atragă în partid. Mai mult decât atât, le face curte şi miniştrilor, ignorând realitatea. Tehnocraţii politici nu au nicio valoare electorală. Ei nu pot aduce voturi pentru că nu au nici măcar notorietatea dată de funcţie. Au rămas iluştri anonimi, care-şi fac simţită prezenţa doar atunci când fac câte o gafă. Cum a ajuns PNL să facă temenele în faţa unor persoane care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor? Greu de explicat.

     Spre deosebire de alte campanii electorale, pentru alegerile parlamentare din 2016 se mizează pe persoana care va fi prim ministru. Din cauza lipsei unor lideri carismatici se apelează la persoane considerate mai populare. PNL are o listă ceva mai lungă, cuprinzându-i pe primarii Emil Boc de la Cluj, Ilie Bolojan de la Oradea, Gheorghe Falcă de la Arad,  Mircea Hava de la Alba Iulia. La ce sunt buni liderii naţionali dacă nu sunt în stare să-şi asume responsabilitatea conducerii unui guvern? PNL are doi copreşedinţi şi niciunul nu-i capabil să conducă un guvern? Este împotriva naturii, esenţei democraţiei, alegerilor şi chiar a bunului simţ. Când a fost ales guvernul de tehnocraţi era de înţeles poziţia PNL, care nu avea o majoritate parlamentară, dar în preajma alegerilor din partea unui partid se aşteaptă altceva. Asumarea totală a răspunderii este o obligaţie elementară faţă de alegători. Nici premierul Cioloş, şi cu atât mai puţin miniştri săi, nu au practic nicio răspundere decât faţă de ei înşişi. Nereprezentând pe nimeni, nici măcar nu pot fi sancţionaţi prin vot.

Abonează-te acum Online!