Image 1
Image 2

Teatrul de Nord are nevoie de 750 mii lei pentru plata salariilor

Ieri, la Primăria Satu Mare a avut loc o conferință de presă despre situația Teatrului de Nord
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ieri, la Primăria Satu Mare a avut loc o conferință de presă despre situația Teatrului de Nord
Ieri, la Primăria Satu Mare a avut loc o conferință de presă despre situația Teatrului de Nord

Problemele cu care în prezent Teatrul de Nord Satu Mare se confruntă pot fi descrise ca fiind un spectacol de prost gust cu un scenariu tragicomic. Actorii şi toţi cei care muncesc în instituţia de spectacole acuză Primăria pentru neplata salariilor, iar Dorel Coica acuz[ şi el, la rândul lui, actorii, fiind de părere că spectacolele pregătite de ei nu atrag publicul.

În pofida tuturor lucrurilor, cert este că până la sfârşitul anului 2014 suma de 750 de mii de lei trebuie adunată de undeva pentru plata salariilor, iar celelalte cheltuieli să fie acoperite în totalitate. Pentru bunul mers al lucrurilor se va face la sfârşitul lunii o rectificare de buget în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local.

Nemulţumirile fierb din luna iunie

Problemele Teatrului de Nord Satu Mare au început încă din luna iunie. La început actorii erau nemulţumiţi de modul în care actuala conducere a Teatrului şi anume managerul general Vasile Ţăran a fost pus în funcţie, aceştia invocând lipsa studiilor de specialitate ale acestuia şi lipsa de experienţă în gestionarea unei instituţii de cultură. Am început cu această scurtă retrospectivă deoarece şi acum, după patru luni de zile, actorul Carol Erdoş invocă aceste aspecte. “Din punctul meu de vedere, modul lor de a stabili conducerea acestei instituţii a fost defectuos. Un teatru trebuie să fie condus de oameni pricepuţi, literaţi, nu de cineva care nu a avut până acum de-a face cu astfel de lucuri. Dacă salariile nu ne vor fi plătite vom fi nevoiţi să jucăm cu pălăria în faţa scenei, poate publicului i se va face milă de noi şi ne va arunca un bănuţ“, a declarat Carol Erdoş.
Alţi doi factori care au contribuit la această situaţie pot fi< analiza financiară a instituţiei şi mutarea sediului Teatrului.  Din pricina acestora s-a creat şi un cadru prielnic unei stări de conflict care a luat amploare zilele trecute. Totul a culminat cu deschiderea noii stagiuni a secţiei rom]ne, unde actorii au jucat cu banderole albe pe braţ şi la sfârşit s-a ţinut chiar o prelegere asupra situaţiei în faţa spectatorilor.
Nivelul cheltuielilor de personal s-a dublat

Primăria a ţinut să aducă lămuriri în această situaţie în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc miercuri 17 septembrie. Vinovat este făcut fostul manager Sorin Oros care, din punctul de vedere al primarului Dorel Coica, a gestionat deficitar banii, neîndeplinind obligaţia contractuală de a aduna un milion de lei la bugetul instituţiei. “Subvenţia dată pe anul 2014 a fost de 3,1 milioane de lei, şi-au propus venituri proprii de 1 milion de lei şi au realizat 250 de mii de lei. Ceea ce vreau să vă spun este că între anii 2011 şi 2012 nivelul cheltuielilor de personal a crescut cu 254.000 de lei, iar între 2012 şi 2013 nivelul aceloraşi cheltuieli a crescut cu 542.000 de lei“, a spus Dorel Coica.
Totodată primarul îl arată cu degetul pe Sorin Oros şi pentru calitatea actului artistic. De asemenea, alături de el este găsită vinovată şi viceprimăriţa Marcela Papici, care a insistat şi l-a susţinut în fruntea Teatrului de Nord.
Criza financiară de la Teatru, respectiv neîndeplinirea obligaţiei de contribuţie la bugetul instituţiei are şi o explicaţie, una destul de concludentă, dar care nu rezolvă starea de tensiune. Este vorba de neorganizarea festivalului Fără Bariere, care era o sursă de venit consistentă pentru bugetul Teatrului. “Pare-se că anul acesta vom renunţa la acest festival. Ni s-au alocat 100 de mii de lei pentru organizarea lui, dar suntem nevoiţi să îi folosim pentru altceva. Sperăm ca în cel mai scurt timp să înceapă restaurarea clădirii Teatrului, aşa că banii ne vor trebui pentru mutarea atelierelor în Casa de Cultură“, a declarat managerul general Vasile Ţăran.
Vasile Ţăran a sărit în apărarea actorilor, spunându-i primarului că salariile pe care aceştia le primesc sunt mizerabile. “Am găsit 18 salarii ce sunt sub media pe economie. Nu puteţi spune că sunt plătiţi bine când banii pentru o lună de muncă încep de la 600 de lei şi nu merg mai departe de 1400 de lei“, a mărturisit Vasile Ţăran.
Criza poate fi rezolvată, în Consiliul Local urmând să fie luată o hotărâre de suplimentare a bugetului pentru a se acoperi salariile actorilor. De asemenea, noul manager promite că liniştea se va reinstaura odată cu intrarea în vigoare a noii organigrame.

5 comentarii

  1. Si eu sunt de parere ca spectacolele trebuie alese mai cu cap, temele, autorii pieselor sa fie mai de soi si interpretarea ultramoderna cu injuraturi si scuipat sa fie lasata altora. Doar nu te duci la un spectacol sa iti versi matele. S-a intamplat. De atunci, am ales alt tip de petrecere a unei seri.
    Nu este mare lucru sa se faca un sondaj de opinie in randul locuitorilor, ce piese vor, ce stil de interpretare prefera.

Lasă un răspuns

Connect with