Image 1
Image 2

Taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vânzările medicamentelor

Sigla Informatia Zilei
Taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vânzările medicamentelor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vânzările medicamentelor
Taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vânzările medicamentelor

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) atrage atenţia asupra faptului că ultima rectificare bugetară, deşi una pozitivă, nu a adus niciun ban în plus la bugetul medicamentelor. Autorităţile îi obligă, în continuare, pe producătorii de medicamente să susţină integral tratamentul pentru tot ceea ce depăşeşte bugetul de stat, fixat la nivelul consumului din anul 2011.

,,Autorităţile au declarat că sistemul de sănătate românesc are suficienţi bani şi nu are nevoie de fonduri suplimentare. Le reamintim că bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienţilor români. Este nevoie de încă cel puţin 1,25 miliarde lei pentru ca toţi pacienţii români să poată beneficia de tratament, bani ce nu au fost alocaţi în cadrul ultimei rectificări. Pacienţii sunt încă lăsaţi în voia sorţii, iar noi, companiile producătoare de medicamente, suntem forţate să le sprijinim tratamentul prin taxa clawback”, a declarat Călin Gălăşeanu, preşedinte ARPIM într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în trimestrul II al anului 2015, taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vânzările medicamentelor, cu mult peste estimările Cegedim şi ale industriei care, pornind de la scăderea pieţei, anticipau un procent ,,p” între 15 – 20%.

,,Suprataxa calculată conform formulei actuale a înregistrat până acum creşteri de la trimestru la trimestru. Estimăm că pentru trimestrul trei al anului 2015, primul în care întreaga piaţă a operat cu preţurile noi, mai mici, ale medicamentelor, procentul ,,p” al taxei clawback va fi în jurul valorii de 10%, sub nivelul celui din trimestrul doi. Însă, chiar şi aşa, sunt companii farmaceutice care îşi vor retrage medicamente de pe piaţă pentru că nu-şi mai pot susţine activitatea în România. În cazul în care estimările noastre nu vor reflecta realitatea, iar procentul ,,p” al taxei va fi peste 10%, ne vom confrunta cu un număr şi mai mare de medicamente ce vor dispărea de pe piaţă. Unele dintre ele sunt fără alternativă terapeutică fapt care va pune în dificultate zeci de mii de pacienţi români. Ne dorim să rămânem în continuare alături de pacienţii români, însă presiunile economice la care ne supun autorităţile din România fac imposibilă supravieţuirea noastră pe această piaţă.

Se impune creşterea bugetului alocat medicamentelor, înlocuirea mecanismului actual de calcul cu unul just, sustenabil şi creşterea nivelului de transparenţă al datelor folosite în calculul suprataxei”, a adăugat Călin Gălăşeanu.

Companiile membre ARPIM precizează că înţeleg necesitatea de a implementa un mecanism al taxei clawback, ca o măsură temporară de a ajuta sistemul de sănătate, însă subliniază faptul că formula actuală este în defavoarea pacienţilor şi a sistemului. ARPIM a propus autorităţilor o variantă de calcul non-discriminatorie, sustenabilă, echitabilă care se bazează pe contribuţia fiecărei companii în parte, indiferent dacă aceasta este producătoare de medicamente originale sau generice. Fără însă a creşte bugetul alocat medicamentelor astfel încât să fie adaptat la nevoile de tratament ale anului 2015, industria va continua să suporte integral povara deficitului bugetar cu consecinţe dramatice asupra mediului investiţional în industria farmaceutică şi mai ales cu consecinţe dezastruoase privind accesul pacienţilor la tratamente inovatoare.

Lipsa mai multor medicamente de pe piaţa românească este cel mai intens resimţită de pacienţi. O serie de medicamente ieftine din categoria gratuitelor care intră în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni cronice lipsesc cu desăvârşire. “Este foarte adevărat ceea ce sesizează producătorii de medicamente. Noi, ca farmacişti, facem rost de ele foarte greu. Este vorba în general de acele medicamente sub 10 lei, din categoria celor gratuite.  Cu siguranţă pentru industrie nu este rentabil să le producă în contextul dat, însă pe noi ne afectează, implicit pe pacienţi, deoarece nu se mai găsesc decât foarte greu sau chiar deloc”, a sesizat farmacista Anca Maurer, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Satu Mare.

1 comentariu

Lasă un răspuns