Înainte să o gustaţi, vă rog să nu strâmbaţi din nas pentru că această tartă e o “bunăciune” a cărui reţetă o veţi face mai des decât aţi crezut. Şi ca să vă conving că e ceva deosebit aflaţi că acest fel de mâncare era printre preferatele Casei Regale a României.
Faceţi rapid un aluat franţuzesc din 250 gr. faină, 2 ouă, 125 gr unt rece, un pic de sare, 2-3 linguri apă rece.
Umplutura se face din 200 gr şunculiţă uşor afumată, 1 ceapă roşie, 300-400 gr ceapă albă, 100 gr caşcaval ras, 2 ouă, 2O gr smântână, un vârf de cuţit de zahăr, o linguriţă de unt, sare, piper şi nucşoară.
Se prepară aluatul cu cel puţin 30 minute înainte şi se pune la frigider. Se întinde foaia de tartă intr-o formă (de preferinţă ceramică) unsă cu un pic de unt. Într-o tigaie se căleşte ceapa tăiată solzişori, în unt, iar la sfârşit se adaugă şunculiţa. Se lasă la răcit iar apoi se amestecă cu smântâna, cu cascavalul ras, se pune piper, sare, nucsoara după gust. Compozitia se rastoarnă peste foaia de tarta(împunsă din loc în loc cu furculiţa să se elimine aerul). Se coace la cuptorul preîncălzit.
Se poate servi rece, ca aperitiv sau caldă acompaniată de o salată de crudităţi proaspătă.
Poftă bună!
Fii primul care comentează