Image 1
Image 2

Târșolț: 120 de localnici s-au întors din străinătate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit celor scrise şi în numerele anterioare ale ziarului Informaţia Zilei, continuăm prezentarea informaţiilor puse la dispoziţie de către primarii din judeţ.

Vă reamintim faptul că am solicitat informaţii privind nivelul încasărilor la bugetele locale în anul 2019, estimările privind încasările de venituri proprii în anul 2020, firme închise ca urmare a măsurilor impuse prin ordonanţele militare, măsuri propuse pentru redresare economică, proiecte de investiţii suspendate, solicitări de credite, asigurarea dotărilor pentru ca elevii să poată participa la cursurile online ş.a.

Iată că în acest material vă prezentăm informaţiile puse la dispoziţie de către primarul Grigore Pop din comuna Târșolț.

Grigore Pop, primarul comunei Târşolţ, din partea PNL, de cinci mandate, făcând socotelile aferente anului 2019, a conchis că în bugetul comunei au intrat 661.132 lei din impozite şi taxe locale. Pentru anul în curs se estimează încasări similare, estimate de 660.000 de lei. Pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere în anul în curs au nevoie de 2.727.650 de lei.

La nivel de comună, nu există o statistică referitoare la numărul agenţilor economici, dar nici a celor care pe vreme de pandemie de Covid – 19, şi-au întrerupt activitatea, sau lucrează parţial.

În vederea redresării economice, primarul Pop este de părere că Guvernul ar trebui să ia măsuri de stimulare a IMM-urilor, dar şi a capitalului românesc, sprijin mai consistent pentru micii întreprinzători şi pentru agricultură.

Cât priveşte implicarea Consiliului Judeţean Satu Mare în redresarea economic, instituţia nu dispune de pârghiile necesare în acest sens.

La nivel local nu există nicio posibilitate de a acorda anumite facilităţi agenţilor economici cu probleme de ordin financiar, dar o să fie necesare presiuni asupra Guvernului pentru ca să găsească soluţii de susţinere în vederea redresării.

Asemeni altor commune din judeţ şi la Târşolţ, o bună parte din elevi au posibilitatea de a participa la cursurile on line pe seama dotărilor tehnice ale familiei, iar pentru cei cu situaţie materială precară, la nevoie, se are în vedere găsirea banilor necesari pentru a le cumpăra tablete.

Referitor la persoanele care s-au întors acasă din străinătate, de la muncă, primarul Pop susţine că ar fi vorba despre 120 de persoane, din care 60 de bărbaţi, 60 femei. Referitor la posibilitatea angajării acestora în comună, răspunsul este negativ. Nu sunt posibilităţi să intre în câmpul muncii.

Asemeni altor primari din judeţe, Grigore Pop vede viitorul mai rău, dar nu are convingerea că un alt guvern ar fi în măsură să implementeze politici şi strategii menite a conduce la mai multă eficienţă în redresarea economică. Răspunsul este în fapt – nu ştiu.

Prim-gospodarul comunei Târşolţ este de părere că agenţii economici cu probleme ar trebui ajutaţi. În acest sens, situaţia va fi dezbătută în consiliul local pentru a se putea lua o decizie, inclusiv prin scutirea de impozite pe clădiri. În prezent nu este cadru legislative în acest sens.

În perioada Stării de Urgenţă, la nivel local nu a fost cazul de a suspenda fie şi pentru o scurtă perioadă investiţii de interes major.

În perioada imediat următoare se pune problema de a accesa fonduri europene pentru investiţii, dar se aşteaptă clarificarea tuturor condiţiilor pentru ciclul financiar 2012-2027.

Gradul de îndatorare al comunei este de 13%, fiind contractate credite pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile în cazul unor proiecte din bani europeni. La nevoie se vor contracta noi credite pentru implementarea unor proiecte care să conducă la crearea de noi locuri de muncă.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with