Târnosirea bisericii din Valea Seacă, Protopopiatul Oaş

Valea Seaca-slujba

 


Mare eveniment pentru credincioşii Parohiei Valea Seacă, situată pe graniţa cu Ucraina, fostul ţinut Ugocea, din Protopopiatul Oaş, duminică, 21 august 2022, în duminica a X-a după Sfintele Rusalii, când se citeşte Sfânta Evanghelie despre Vindecarea lunaticului, deoarece Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de aici, pentru a târnosi biserica satului, construită în secolul al XIX-lea, între 1852-1898, din piatră şi cărămidă arsă şi pentru a oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Târnosirea bisericii

Între anii 2021-2022, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi înfrumuseţare: reorganizarea Sfântului Altar, prin zidirea Sfintei Mese şi a Proscomidiarului; înfrumuseţarea bisericii cu un iconostas nou, sculptat în lemn de stejar şi cu icoane pictate cu foiţă de aur – acestea fiind donate de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia şi fiu al satului Valea Seacă, realizarea sfintei cruci din spatele sfintei mese> înlocuirea tuturor obiectelor liturgice şi a mobilierului din Sfântul Altar; înlocuirea mochetei; înnoirea cu candelabre din bronz aurit> înlocuirea uşii de la intrare cu o uşă nouă, sculptată în lemn masiv. Tencuiala exterioară, fundaţia şi acoperişul din tablă au fost reparate şi vopsite, iar geamurile de la turn au fost înlocuite. De asemenea, curtea bisericii a fost îndreptată cu pământ şi pietriş, fiind construit şi noul lumânărar; au fost restaurate crucile care străjuiesc intrarea în curte şi a fost montat pavaj până la intrarea în pridvorul bisericii.

Aceste lucrări noi au fost executate sub conducerea şi îndrumarea preotului paroh Dorin Iosif Mureşan, sprijinit cu jertfă şi responsabilitate de credincioşi şi Consiliul Parohial, prim-epitrop fiind Iacob Doroş, urmat de Ioan Lenghel. Fondurile financiare pentru lucrările interioare şi exterioare, respectiv pentru împodobirea bisericii cu odoare sfinte, au provenit de la credincioşii parohiei, de la diferiţi binefăcători creştini din ţară şi din străinătate, dar şi din partea Primăriei şi a Consiliului Local al comunei Tarna Mare.
Slujba de târnsoire a fost oficiată cu respectarea tuturor regulilor Bisericii Ortodoxe, fiind introduse în Sfânta Masă, în tub de oţel inoxidabil, pe pat de nisip foarte uscat, Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, care au murit pentru Hristos, şi Documentul de Sfinţire, în care au fost trecute toate datele referitoare la lucrările care s-au făcut în sfântul locaş de închinare în ultimul timp şi hramurile „Naşterea Maicii Domnului”, cel vechi, şi hramul nou, dat acum, „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Sfânta Masă a fost spălată foarte bine cu apă şi aghiasmă, cu apă de trandafiri şi unsă cu Sfîntul şi Marele Mir. Au fost puse în colţurile Sfintei Mese icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti, din granit, lipite cu ceară topită, ca să nu se degradeze în timp: Matei, Luca, Marcu şi Ioan, care simbolizează că Sfânta Evanghelie a fost răspândită în cele patru colţuri ale lumii. Tubul de inox şi Sfintele Icoane ale Sfinţilor Evanghelişti au fost sigilate în Sfinta Masă cu ceară topită, ca să nu poată umbla nimeni la ele sute şi mii de ani.
Apoi, Sfânta Masă a fost îmbrăcată cu cele trei rânduri de veşminte, sfinţite, iar pe Sfânta Masă au fost aşezate Sfântul Chivot, Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două Sfinte Cruci de binecuvântare, candela aprinsă, două sfeşnice, iar lângă sfânta Masă, în spate, Sfânta Cruce.

Sfânta Liturghie Arhierească

Slujba de târnosire a continuat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată, în pridvorul prelungit al bisericii, în faţa credincioşilor din localitate şi din satele învecinate sosiţi pentru acest eveniment important. Din sobor au făcut parte, printre alţii, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, fiu al satului, Pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul de Oaş, Pr. Dorin Iosif Mureşan, parohul credincioşilor de aici, alţi preoţi invitaţi, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare, Diac. Vlad Nechita, de la aceeaşi Catedrală.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral al ASCOR, dirijat de Oana Lenghel, iar la Chinonic a cântat corul de fete din parohie, care prezintă câte o priceasnă la fiecare Sfântă Liturghie.
La Sfântă Liturghie s-a rugat alături de credincioşi Prof. Mariana Monica Sobius, primarul comunei Tarna Mare.

Cuvântul de învăţătură

Un vast cuvânt de învăţătură, pornind de la Sfânta Evangheli a duminicii, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în această duminică, în care s-a referit la împrejurările istorice în care Mântuitorul face minunea vindecării lunaticului, boală provocată de un duh necurat, şi are loc la poalele Muntelui Tabor, imediat după minunea Schimbării la Faţă a Domnului înaintea celot trei Apostoli, Petru, Iacob şi Ioan.
„E bine să reţinem: Mântuitorul n-a vindecat niciodată boli pe care le puteau vindeca medicii, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Preoţii erau şi medici pe vremea Mântuitorului. A vindecat boli pe care nu le putea vindeca nimeni, decât Dumnezeu, prin credinţă. Boli numite incurabile. Boli din naştere, demonizaţi pe care nu-i putea nimeni vindeca de deposedarea demonilor, orbi, şchiopi, muţi, leproşi. Acele boli nu le putea vindeca nimeni. Şi de data aceasta, Mântuitorul subliniază acest lucru, era o boală pe care nu o puteau vindeca medicii.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit şi despre duhul surd şi mut de care era posedat bolnavul din Evanghelie şi despre duhul sud şi mut al lumii.
„Lumea aceasta, care are duh mut şi surd, nu-L mai vede pe Dumnezeu, nu-L mai aude, nu-L mai simte, nu-L mai iubeşte, nu mai crede în El, nu mai cere minuni, cu excepţia celor care credem, nu vorbim de noi, vorbim de lumea mare, câte miliarde sunt, care nu cred în Dumnezeu, nu cred în Hristos. Câte miliarde sunt. Se numeşte că-i secularizată. Hristos a fost alungat din lume. Hristos a fost alungat din Europa. Şi atunci, îngrijorarea noastră este viitorul tinerilor. Tinerii sunt viitorul. Câţi sunt? Câţi au rămas? Naţia se poate regenera de la câţi avem. Stimularea natalităţii de către autorităţi şi păstorirea cu vrednicie a preoţilor.”
„Să rămânem legaţi de Cer, de Hristos şi de Dumnezeu, a povăţuit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe credincioşi. În momentele grele numai Hristos poate interveni şi a ne salva dintr-o situaţia grea. Şi lumea este într-o situaţie grea. Suntem înfricoşaţi, înspăimântaţi de războaie, de apocalipsă, de foc, de poluare, de încălzirea globală, de foc, de apă. Suntem îngroziţi. Să apelăm la Hristos şi să cădem înaintea Lui ca unui Domn şi Dumnezeu.”

Distincţii
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a distins pe preotul paroh Dorin Iosif Mureşan cu titlul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu.
Medalia centenară „Justinian Arhiepiscopul” a fost conferită primăriţei Prof. Mariana Monica Sobius, împreună cu Consiliul Local.
Diploma Anului Omagial a fost oferită prim-epitropului în funcţiune şi fostului prim-epitrop, precum şi mai multor binefăcători.
O Diplomă de recunoştinţă a fost înmânată de primar Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, precum şi protopopului Marcel Ioan Malanca al Oaşului.
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ghelasie (Grigore) Maxim, fiul al satului Valea Seacă, a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Tarna Mare şi o icoană în dar.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar, pentru Muzeul Episcopiei, de la preotul paroh şi comunitatea credincioşilor, o icoană special pictată cu Maica Domnului, biserica Mănăstirii Rohia, biserica târnosită azi şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Baia Mare.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517