Image 1
Image 2

Târnosirea bisericii din Mesteacăn s-a făcut în fața a sute de credincioși

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu această ocazie s-a primit al doilea hram “Sf. Împărați Constantin și Elena”

Duminică, 29 septembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oaş. Cu acest prilej, episcopul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură.

Hramul bisericii este “Adormirea Maicii Domnului” iar cu ocazia acestei târnosiri, biserica a primit al doilea hram: “Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena” deoarece preotul paroh Viorel Grec a slujit în Veneţia, ca paroh la o biserică în care se aflau Sfintele Moaşte ale Sfintei Împărătese Elena.
Preasfinţitul Părinte Iustin a fost întâmpinat de parohul Viorel Grec împreună cu tineri şi credincioşi şi primarul comunei Halmeu, Incze Ludovic, de care aparţine localitatea Mesteacăn.

Liturghie pe o scenă în curtea bisericii

Episcopul Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în fruntea unui sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa din Borşa, Pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, al cărui elev a fost preotul paroh, Pr. Marius Dragoş, paroh în Halmeu, preoţi din parohiile învecinate şi preoţi foşti colegi de şcoală.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (A.T.O.C.E.M.) din Baia Mare, dirijaţi de Arhid. Ionuţ Pleş.

Credincioşii au fost mulţi, sosiţi din satele din jur, din Ţara Oaşului şi oraşul Borşa din Maramureşul Voievodal, localitatea de origine a preotului paroh.

Cuvântul de învăţătură

Un vast şi plin de învăţăminte cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pentru credincioşii prezenţi la această sărbătoare, pornind de la Sfânta Evanghelie a duminicii, luată de la Sfântul Evanghelist Luca, predica de pe munte a Mântuitorului, cu referire la iubirea vrăjmaşilor.

“Mântuitorul vrea să arate prin această predică direcţia în care va merge creştinismul. Adică, vrea să arate care este iubirea milostivă ce cuprinde pe toţi oamenii Tatălui din ceruri, şi pe buni, şi pe răi, care face să răsară soarele şi peste drepţi şi peste păcătoşi şi aduce ploaie şi peste cei buni şi peste cei răi şi nu face diferenţă. Aceasta va fi direcţia Evangheliei şi testamentul creştinilor prin care Mântuitorul a iertat pe toată lumea, inclusiv pe torţionari când era pe Cruce. Aceasta doreşte Mântuitorul să arate că va fi direcţia Bisericii Creştine, a Bisericii pe care o va întemeia. Şi aceasta au aplicat-o Apostolii.

De ce a adus această lege a iubirii şi a iertării? Pentru că aşa este Dumnezeu. Aşa este Tatăl nostru Cel din Ceruri. Iar noi suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Dacă vrem să semănăm cu Dumnezeu în ceva, nu putem să semănăm în măreţie, în putere, în slavă, ci putem semăna în iubire şi în iertare. Aici trebuie să semănăm cu Cel ce ne-a făcut pe noi, Cel ce ne-a adus pe lume”.

Distincţii

Pentru hărnicia de care a dat dovadă în cei aproape doi ani de când slujeşte aici, preotul paroh a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Sfânta Cruce, fiind hirotesit întru stavrofor.

Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, Adunarea Parohială, primarul Incze Ludovic, Consiliul Local al comunei Halmeu, viceprimarul Illyeş Alexandru, familiile Ioan şi Marişca Nedelcu, Nicolae şi Liliana Farcaş, Ioan şi Ana Vraja, Nicoară şi Maria Timiş, doamna Maria Mihali şi pictorul bisericesc Dan Dumitru Pârvulescu.

Ierarhul a primit o icoană Maica Domnului cu Pruncul Iisus şi un coş cu flori.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with