Image 1
Image 2

Tăriceanu o reclamă pe șefa ÎCCJ la Inspecția Judiciară

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat Inspecţia Judiciară, cu privire la opiniile exprimate de către judecătorul Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, spunând că acestea duc la presiuni asupra membrilor Parlamentului şi la încălcarea separaţiei puterilor în stat.

 

“Vă solicit o evaluare în cadrul Inspecţiei Judiciare, a opiniilor exprimate public la data de 28 octombrie 2017, de către doamna Judecător Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, referitoare la proiectele de lege pe tema Justiţiei. Cu această ocazie, doamna judecător Cristina Tarcea a afirmat: ”Avem nevoie de voi toţi. Lumea trebuie să ştie că desistarea din partea Ministerului Justiţiei este o monstruozitate, dinainte plănuită. NU TREBUIE SĂ PERMITEM INTRAREA ÎN DISCUŢII GENERALE SAU, ŞI MAI RĂU, PE FOND. Asta nu presupune ca EI SĂ FACĂ TOT CE VOR, IAR NOI SĂ TĂCEM… ÎCCJ a fost mereu alături de VOI !!! Important e să fim uniţi!!! Şi, credeţi-mă, am nevoie mai mult ca niciodată de dvs.”
Vă rog să analizaţi cu întreaga atenţie şi în spiritul dispoziţiilor Constituţiei aceste opinii exprimate de doamna judecător Cristina Tarcea, prin care domnia sa se îndepărtează de la statutul de magistrat, adoptând, în schimb, o atitudine politică, incompatibilă cu poziţia sa de reprezentant al puterii judecătoreşti”, se arată în sesizarea transmisă de preşedintele Senatului.

Tăriceanu spune că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie a încălcat grav prevederile legale, potrivit cărora magistraţii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice, notează Mediafax.

 

Totodată, preşedintele Senatului sesizează că: “doamna judecător Cristina Tarcea contestă, de pe înalta poziţie pe care o ocupă şi cu toată influenţa care derivă din aceasta, dreptul constituţional al Parlamentului de a legifera şi, în plus, face apel la nesupunere. Cum judecătorii nu au modalităţi instituţionale de intervenţie în activitatea legislativă sau de a se opune formal adoptării unei anumite legi, rămâne ca doamna Cristina Tarcea să explice cum înţelege domnia sa ca membrii puterii judecătoreşti ”să nu permită intrarea în discuţii generale sau, mai rău, pe fond ” a unor propuneri legislative. Să fie vorba de chemarea la nesupunere civică, la adunări publice? Este acesta un standard de conduită profesională a unui magistrat? Domnia sa incită judecătorii la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi ameninţă Parlamentul extrem de transparent. Prin această atitudine, doamna Cristina Tarcea exercită presiuni asupra membrilor Parlamentului pentru a-i timora cu ameninţarea voalată că ar putea să intre într-un malaxor procedural prin metode de represiune penală a căror eficienţă a fost deja verificată”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns