Image 1
Image 2

Tăria leului va arăta cât de pregătită este economia României pentru trecerea la moneda euro

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie (CA) al BNR, l-a susţinut, sâmbătă, pe ministrul Finanţelor, că preţurile trebuie afişate, preponderent, în lei, până la adoptarea euro, deoarece arată un leu robust, ceea ce indică o economie puternică.

“Până la trecerea la moneda unică este esenţial să ai un leu cât mai puternic. Sună paradoxal ce spun acum. Am întâlnit şi această logică: «Dar noi tot vrem să intrăm în zona euro, ce ne mai interesează afişarea, dacă leul este tare sau slab? Noi tot trecem la euro». Unii gândesc chiar că se poate trece peste noapte. Dincolo de faptul că – nu vreau să jignesc pe nimeni -, aceasta este o abordare copilărească: ea subestimează, de fapt, ce exprimă o monedă. Până trecem la euro, tăria leului exprimă cât de robustă este economia noastră. Cu cât ai un leu mai puternic, cu atât economia este mai puternică. Nu poţi să ai o monedă slabă, dacă economia îţi este puternică. Nu poţi să ai o monedă robustă, puternică, dacă economia este fragilă”, a subliniat Daniel Dăianu, sâmbătă, într-o emisiune la Antena 3.

Reprezentantul Băncii centrale a susţinut că afişarea preţurilor în euro este mai mult decât un aspect formal.

„Nu este formal. În Ungaria, nu există echivalentul în euro – forintul este. Noi am avut şi o perioadă mai lungă cu inflaţie mai înaltă. Din acest punct de vedere, Polonia a avut un traseu mai bun. (…) Pe canale informale şi în înţelegerile informale, aşa cum se întâmplă pe piaţa imobiliară, oamenii tot vor evalua în funcţie de moneda mai puternică, în funcţie de euro, înainte erau dolarii. Dacă vom avea un leu puternic, ne va fi, la momentul intrării în Mecanismul Cursurilor de Schimb (MCS II – n.red.), mai uşor. Aşa cum un leu puternic va semnala şi pregătirea economiei noastre pentru intrarea în zona euro”, a mai detaliat Dăianu.

  • Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat, vineri, “Planul naţional de adoptare a monedei euro”. Până la adoptarea euro, România trebuie să îndeplinească cinci obiective strategice, prin care corectarea unor dezechilibre macroeconomice şi reducerea decalajului de convergenţă reală.

În ceea ce priveşte condiţiile în care intrăm, reprezentantul BNR a mai menţionat printre problemele economiei României care trebuie soluţionate, în perspectiva adoptării euro, deficitul de cont curent şi faptul că finanţarea provine prea mult din îndatorare.

“Dacă nu vom reuşi să avem o economie care să treacă de un prag de competitivitate, nu va fi simplu pentru nu puţine companii, în zona euro. Aceasta este bătălia cea mare pentru economia românească: cum să facem să avem robusteţe, să avem competitivitate şi nu prin salarii mici, ci prin salarii decente. Altminteri, ne pleacă oamenii. (…) O ţară, pe de o parte, trebuie să facă în aşa fel încât să poată să diminueze înclinaţia cetăţenilor ei de a pleca, iar, pe de altă parte trebuie să se gândească la deficitele externe, întrucât nu mai beneficiezi, în zona euro, de mecanismul tradiţional de corecţie”, a mai spus Dăianu.

“Nu trebuie să îi subestimăm pe cetăţenii români. Nu uitaţi că avem milioane de cetăţeni care sunt în străinătate. Avem rudele lor, familiile lor. Euro deja mijloceşte o parte semnificativă din tranzacţii. O treime din tranzacţiile din România sunt mijlocite de euro. Românii nu descoperă Luna de pe cer. Întrebarea legitimă este – ştiind acestea, ştiind ce înseamnă euro, ştiind că dispar riscurile valutare, ne vom integra mai bine în nucleul Uniunii Europene care este zona euro: ce înseamnă aderarea la zona euro din perspectiva macroeconomică şi a schimbărilor structurale necesare, astfel încât economia României să o ducă bine şi cetăţenii români să o ducă bine, nu numai cei care sunt plecaţi şi au o slujbă bună într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau cei care câştigă foarte bine în România?”, a precizat Dăianu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with