Targul din Turt a adunat sute de comercianti si vizitatori

Scris de Iosif Ţiproc, 17 iunie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prin zecile de tarabe, targurile seamana cu petrecerile de la zilele comunelor

Joi la Turt a avut loc traditionalul targ de tara, unde s-au adunat cateva mii de oameni din toate localitatile apropiate, de la Mesteacan si Halmeu pana la Tarna Mare, Batarci, Bocicau, Gherta Mica si Gherta Mare.

Din pacate la targurile de azi animalele aduse la vanzare sunt din ce in ce mai putine, cum a fost si ieri la Turt, dar asta nu scade cu nimic atractia oamenilor spre aceste locuri.     Comerciantii ambulanti sunt cei care ocupa practic cele mai bune locuri ale targului, unde sunt expuse la vanzare cele mai diverse lucruri, de la ceaunuri, pana la baticuri pentru babe si jucarii pentru copii.

Tarabele cu mici au fost punctul de atractie

Tarabele cu mici, carnati si bere au dominat insa targul, mai ales ca de clienti nu a dus lipsa nici un comerciant. Peisajul si atmosfera, cu zeci de tarabe colorate si sute de clienti a semanat de fapt cu ziua comunei, cu diferenta ca organizarea nu a costat Primaria nici un leu, din contra angajatii ei au reusit sa adune niste bani din vanzarea biletelor de intrare.
Au fost in targ si animale, de la vaci pana la purcei, acestia din urma s-au vandut totusi intr-un loc rezervat, pe o straduta laturalnica. Purceii s-au ieftinit insa foarte mult iar aceasta stire nu ii va bucura decat pe cumparatori. Cu 2 milioane lei vechi se puteau cumpara ieri o pereche de purcei de 6 saptamani, chiar daca initial crescatorii cereau pentru ea 2,5 milioane. In urma cu 2 luni pretul purceilor in targ era chiar dublu iar scaderea brusca ne-au explicat-o chiar satenii intalniti la targ: “Daca porumbul se scumpeste, atunci pretul purceilor scade”.
La bovine oferta era compusa din vitei cu 7-8 milioane bucata, vaci intre 22 si 25 de milioane de lei vechi sau bivoli la 28 de milioane de lei bucata.
Marita Vasile din Turt avea un bivol de vanzare la pretul de 28 de milioane iar motivul pentru care l-a adus in targ ni l-a explicat sincer: “Nu dau bivolul pe vaca niciodata, dar am prea multe acasa iar din cauza caldurilor din ultima vreme animalul a inceput sa slabeasca”. La cabaline, preturile oscilau intre 30 si 40 de milioane de lei vechi, dar tranzactiile nu erau prea multe.
Asta insa nu inseamna ca aldamas nu s-a baut sub umbrelutele tarabelor si ca i-ar fi parut cuiva rau ca a venit la targ.
Sambata in judet va fi din nou targ, de asta data la Botiz.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.