Ţara noastră, lider în UE după numărul de stupi de albine

Scris de Cristina Bursuc, 23 mai 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În anul 2020 în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.
 La nivel na\ional, România avea 1,5 milioane de stupi de albine în 2020, mai mult decât orice altă ţară membră UE. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine, Spania şi Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, şi Portugalia (700.000). La nivel regional, cel mai mare număr de stupi de albine era în regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmată de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) şi regiunea de Nord-Vest a României cu 250.510 stupi de albine.
 Eurostat subliniază însă că aceasta nu este imaginea completă a numărului de stupi de albine din UE deoarece sunt luaţi în calcul doar stupii amplasaţi în ferme. Aceasta în condiţiile în care în unele ţări, precum Germania, stupii de albine nu sunt consideraţi o parte a fermelor agricole.
 La data de 5 aprilie, Comisia Europeană a salutat iniţiativa cetăţenească europeană „Salvaţi albinele şi fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos” şi a recunoscut importanţa sa, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare şi pierderea biodiversităţii reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura şi securitatea alimentară a Europei.
 Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai, în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517