Image 1
Image 2

Sute de pelerini au întâmpinat moaștele Sfântului Ierarh Nicolae la Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul ritualurilor Bisericii Bizantine, fiecare zi a săptămânii are însemnătatea sa. Fiecare zi este dedicată unui sfânt. Astfel, de exemplu, joia este consacrată apostolilor și Sfântului Nicolae. La fel și în 6 decembrie se prăznuiește ziua Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul de Myra, făcătorul de minuni.

Biserica orientală își exprimă recunoștința față de acest sfânt și prin faptul că icoana ocrotitorului călătorilor, al marinarilor, celor calomniați, al fetelor de măritat, femeilor, al copiilor, elevilor, proprietarilor caselor de amanet, al parfumierilor, farmaciștilor, pălincarilor, al comercianților, pelerinilor și al barcagiilor își are locul în rândul de bază al iconostasului.

La Satu Mare, premergător hramului bisericii greco-catolice maghiare, prăznuită în luna decembrie, de fiecare dată, în zilele de joi are loc Novena Mare a Sfântului Nicolae, asociată cu meditații. Însă, nu doar iarna se sărbătorește ziua Sfântului Nicolae, căci 9 mai este ziua în care moaștele marelui episcop au fort transferate de la Myra la Bari.

Duminica trecută, greco-catolicii maghiari din Satu Mare au marcat acest eveniment într-un cadru festiv, căci, Vitéz Nemes Kaiser Ernő, cavaler al Ordinului Szent György (Sfântul Gheorghe) din Budavár – Ungaria, originar din Satu Mare a donat bisericii moaștele Sfântului Nicolae, aduse tocmai din Bari .Acest dar cu totul special, conform datinilor cultelor orientale, sătmărenii l-au întâmpinat cu cea mai mare cinste.

Dimineață s-a oficiat Utrenia, apoi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, urmată de primirea solemnă a moaștelor. A urmat apoi citirea documentelor oficiale de autentificare și de donație. După rostirea unor rugăciuni și al Troparului a urmat o procesiune cu steaguri în jurul bisericii. Printre sutele de pelerini se puteau remarca și membrii filialei sătmărene a Serviciului de Ajutor Maltez din România, parlamentarul sătmărean Erdei D.István, membrii Asociațiilor Femeilor Sfânta Prisca din SatuMare și Sfânta Ana din Peleș, precum și numeroși oaspeți de seamă sosiți la marele eveniment.

După procesiune a urmat punctul cel mai important alsărbătorii: Sfânta Liturghie festivă oficiată în cinstea marelui eveniment. La încheierea slujbei, parohul gazdă, protopopul onorific Pallai Béla a subliniat, cât este de important ca “nu doar în lunile de iarnă să ne aducem aminte de faptele bune ale sfântului care oferă cadouri, ci în fiecare zi al anului puten să ne adresăm lui, solicitându-i să ne medieze cerințele”.

Părintele și-a exprimat mulțumirea șirecunoștința în numele întregii comunități parohiale și a tuturor greco-catolicilor sătmăreni pentru acest cadou deosebit, apoi a oferitși el câte un dar, constând în câte o carte despre istoria bisericiiși icoane, celor care le-au oferit moaștele. După binecuvântarea ce încheie Sfânta Liturghie au fost rostite rugăciunile prescrise, enoriașii s-au închinat la moaște și a avut loc mirungerea. Apoi, moaștele, într-o monstranță închisă, au fost așezate în fața icoanei Sfântului Nicolae, ca oricine să se poată ruga în fața acesteia.

Acum, parohia păstrează la loc de cinste două moaște, prima aflânduse la altarul principal al bisericii, căci primul lăcaș de cult al acestei comunități a fost sfințit în 1690 de către episcopul Johannes Josephus De Camillis, tot în cinstea Sfântului Nicolae.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with