Sute de participanţi la hramul Mănăstirii Sfântul Gheorghe din Turţ Băi

Scris de Mirela Filimon, 02 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri, la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Turţ-Băi, Ţara Oaşului, a fost zi de mare sărbătoare, nu doar pentru celebrarea Izvorului Tămăduirii, ci şi pentru prăznuirea hramului.

Obştea mănăstirii a depus o cerere la Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului pentru a-l putea cinsti pe ocrotitorul lăcaşului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în data menţionată, deoarece ziua de 23 aprilie a picat în timpul Postului Mare, astfel că nu s-a cuvenit a se prăznui hramul.

Vremea a ţinut cu obştea mănăstirească şi cu toţi cei adunaţi pentru a se ruga împreună în această zi de frumoasă sărbătoare.

Pentru început, credincioşii s-au adunat în biserică, unde s-a oficiat Sfântul Maslu. De la ora 8:00, aproape 100 de creştinii s-au rugat pentru izbăvirea de boli trupeşti, dar şi pentru cele trebuitoare sufletului.

Începând cu ora 10:00, credincioşi din satele Turţ-Băi, Turţ, Cămărzana, Târşolţ, dar şi din alte sate, s-au adunat în curtea Mănăstirii, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de un frumos sobor de preoţi. Este vorba despre părintele duhovnic Damian Barbu, părintele stareţ Cleopa Sarca de la Mănăstirea Portăriţa, părintele Marius Dragoş din Halmeu, părintele Viorel Grec din Mesteacăn, preotul Emil Silaghi din Turţ, părintele Ionuţ din Lunca Potăului, părintele Milian Săvianu din Chilia.

Agapă creştinească în trapeza mănăstirii şi 500 de porţii de sarmale pentru credincioşi

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele stareţ Cleopa Sarca, iar în încheiere, preotul Damian Barbu a mulţumit tuturor invitaţilor, dar şi celor ce au contribuit la buna organizare a marelui praznic.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către un grup de teologi veniţi din Cluj Napoca.

Fiecare preot participant i-a miruit pe credincioşii prezenţi, pentru ca apoi să fie invitaţi cu toţii la agapa creştinească din trapeza lăcaşului de cult.

În sala de mese, bucatele au fost asigurate de Mărica lui Ţengher, după cum este cunoscută în localitatea Turţ.

De asemenea, s-au asigurat pachete cu mâncare pentru aproximativ 500 de persoane, aici fiind vorba, în special despre porţiile de sarmale pregătite în prealabil, prin bunăvoinţa unor credincioşi din localitatea Cămărzana. Este vorba despre soţii Ana şi Ion Cicio, care au asigurat, şi în alţi ani, bucatele mult apreciate de toţi participanţii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517