Image 1
Image 2

Sute de medicamente nu se mai găsesc în farmacii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sute de medicamente nu se mai găsesc în farmacii
Sute de medicamente nu se mai găsesc în farmacii

Peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață în ultimul an, fapt ce a influențat în mod direct pacienții români care nu mai pot să își continue tratamentul prescris de medic. Consecințele rezultate de pe urma lipsei de medicamente au fost aduse în atenția factorilor implicați  prin numeroase semnale  trase de Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamanete.

“Dacă la începutul lui 2015 numărul medicamentelor înregistrate în România depășea 6.000, până în prezent un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători. Numai din 2016 și până acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață, iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere. În ultimele luni, numărul notificărilor de retragere de pe piața românească a crescut considerabil, iar acest lucru va duce în perioada următoare la o criză fără precedent a medicamentelor, în special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienții au nevoie imediată și neîngrădită de acces la tratament”, se arată într-un comunicat al Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Potrivit sursei citate,  situația a devenit gravă datorită deciziilor politice eronate ale reprezentanților autorităților și  a politicilor de prețuri la medicamente adoptate de aceștia.

“Acest model economic a fost folosit ca instrument politic de factorii de decizie, indiferent de guvern, prin promovarea ideii că se urmărește scăderea prețului la medicamente și deci un acces mai facil al populației la acestea. Însă, acest model de calcul nesustenabil a dus la decizia producătorilor de retragere de pe piața românească a sute de medicamente”, susțin reprezentanții ADEM.

Asociația  Distribuitorilor Europeni de Medicamente infirmă ideea lansată în spațiul public și anume aceea că responsabilitatea pentru criza actuală  ar aparține societăților care desfă;oară comerț intracomunitar cu medicamente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns