17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Știri 02.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumusețe, stil cu Ioana Vladimirescu și Ioana Zaharia. 06.00 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialiști în protecția mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiuni: Înălțarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Știri 12.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitați: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educația, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ștefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor județene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Știri 22.30 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Sute de fii ai satului la spectacolul folcloric din localitatea Bolda

Scris de Ioana Vladimirescu, 09 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din dorinţa de a readuce în atenţia locuitorilor judeţului nostru semnificaţia unor obiceiuri şi tradiţii româneşti, binecunoscutul interpret al cântecului popular Nicolae Mureşan a înfiinţat în urmă cu câţiva ani, împreună cu fiul său, Nicolae Mureşan Jr., Asociaţia “Trecui aseară prin codru”.

O iniţiativă cât se poate de bună, putem spune, mai ales că activităţile sale se bucură de un mare succes în rândul sătmărenilor, în rândul celor ce iubesc muzica populară şi trăiesc la rândul lor din amintiri, nostalgici la gândul a ceea ce a fost odinioară.

Mare sărbătoare duminică

Duminică, în satul Bolda a fost mare sărbătoare, iar spectacolul folcloric pus în scenă de Nicolae Mureşan, prin asociaţia sa, de fiii satului Bolda şi cu sprijinul autorităţilor locale din Beltiug a avut un mare succes. Cum era de fapt de aşteptat. Evenimentul de la Bolda de duminică, de Sfântă Mărie Mică, este aşadar un nou început pentru ceea ce în urmă cu zeci de ani însemna ceva aparte: o întâlnire a codrenilor din două sate vecine, Bolda şi Stâna. Şi aşa cum ne povesteşte însuşi artistul, în urmă cu mulţi, mulţi ani, în 15 august, de Sfântă Mărie Mare, sătenii din Bolda mergeau la vecinii lor din satul Stâna şi petreceau împreună. Se rugau împreună în lăcaşul sfânt, iar mai apoi încingeau dansul şi cântau cântece din folclor. Vizita era întoarsă în 8 septembrie, de Sfântă Mărie Mică, atunci când creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului. Atunci locuitorii din Stâna veneau la Bolda pentru a petrece.

Nicolae Mureşan şi fiul său, Nicolae Mureşan Jr, alături de fii ai satului Bolda au reuşit să reînvie acest obicei, iar spectacolul folcloric din 8 septembrie a fost un prilej numai bun să adune suflete la Bolda, să umple uliţele bătrânului sat codrenesc.

Invitaţi de seamă

Pe scena din localitate, în aplauzele a sute de spectatori, au evoluat alături de Nicolae Mureşan şi fiul său, Nicolae Mureşan Jr., binecunoscuţii Dumitru Dobrican, Ovidiu Purdea Someş, Georgiana Marina şi Ansamblul Folcloric “Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj (vioară – Adrian Sabău, Ionuţ Torje, Ionuţ Ghirean, Dănuţ Podar, Marius Rad, saxofon – Andrei Mureşan, trompetă – Andron Tăut, clarinet – Ionuţ Duşcaş, braci – Dan Sava, contrabas – Ioan Hosu, soliste – Lucreţia Bolba, Valeria Suciu, Elena Petruş şi Adriana Bonţe, dirijor Dorel Ciobanu, coregraf Radu Mureşan).
Invitat special al evenimentului a fost Florentina Satmari, care s-a reîntors, iată, după 28 de ani în satul cântăreţului Codrului, satul Bolda.

Echipa emisiunii de muzică populară “Zone folclorice” de la Informaţia TV a filmat întreg spectacolul folcloric, iar telespectatorii sunt invitaţi în faţa micului ecran duminică, 15 septembrie 2019, începând cu ora 14:00, să urmărească fragmente de colecţie din inima Codrului, momente muzicale excepţionale susţinute de invitaţi de seamă.

Sărbătoarea boldanilor, întâlnirea fiilor satului, a marcat nevoia de unitate pentru a realiza ceva pentru aceste locuri minunate din |inutul Codrului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.