Image 1
Image 2

Sute de credincioși prezenți la târnosirea bisericii din Huta Certeze

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biserica nouă s-a făcut prin efortul a doar 50 de familii de credincioși

Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat duminică, 18 august, slujba de târnosire a bisericii din Parohia Huta Certeze, Protopopiatul Oaș, se arată într-un comunicat al episcopiei.

Sfințirea bisericii s-a făcut după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, fiind un moment unic în viața unei parohii la care au participat numeroși credincioși și fii ai satului, mulți dintre ei plecați la muncă peste hotare.

Apel pentru revenirea acasă a românilor plecați în străinătate

Episcopul Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de peste 20 de preoți și diaconi dintre care amintim: Arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, Pr. Marcel Malanca, protopopul de Oaș, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul, paroh în Certeze, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” și prodecan al Facultății de Litere de la Centrul Universitar Nord Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Pr. Mihai Feher, proin-protopop de Oaș, Pr. Vladimir Sinesiu Sofineț, paroh, preoți din parohiile învecinate, arhidiaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie și la slujba de târnosire au fost date de Grupul Psaltic „Thelogos” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la Chinonic a interpretat „Cântecul satului românesc” de Mihail Bucă, dirijorul Corului Bizantin „Tronos” al Patriarhiei Române.

Fiind în duminica a IX-a după Rusalii, dedicată românilor migranți, mesajul episcopului a fost adresat tuturor celor plecați pentru o viață mai bună și demnă dincolo de hotarele țării, printr-un cuvânt pastoral care de altfel a fost citit în toate bisericile parohiale din eparhia Maramureșului și Sătmarului. La Huta Certeze aceste cuvânt a fost citit de către Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul.

Îndemn la păstrarea credinței ortodoxe

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a adresat celor plecați rugămintea de a-și păstra credința ortodoxă acolo unde sunt și de a se întoarce acasă, pentru reconstrucția țării, la părinții și bunicii pe care i-au lăsat cu lacrimi în ochi.

“Mă adresez vouă, care v-ați născut în lumea această văzută, în aceste plaiuri binecuvântate cu sate creștine și cu oameni credincioși, harnici și darnici. Acolo unde sunteți acum, împreună cu preoții și ierarhii pe care Biserica Ortodoxă Română i-a trimis să facă misiune, păstrați-vă credința străbună ortodoxă, omenia, bunăcuviința, hărnicia, generozitatea, respectul și frumusețea sufletului, ca pe cele mai prețioase daruri, cultivați-le și nu le risipiți sau pierdeți.

Ați plecat, unii mai demult, alții mai de curând, pentru un trai mai bun. Unii v-ați stabilit deja în țara în care v-a primit și pentru care munciți, realizându-vă ca familie și integrându-vă în noua situație. Nu vă uitați, însă, țara, Biserica și Neamul. Să știți că poporul acesta a fost în istorie, și mai este, un popor frumos, credincios, omenos și generos, cu care am trăit împărțind aceeași bucată de pământ, aceeași pâine și aceeași soartă atâtea etnii și credințe. Nu vă denigrați țara, Neamul și Biserica, deoarece sunt singura moștenire pe care o aveți în dar de la Dumnezeu. În rest, totul se cumpără pe bani. Suntem călători pe pământ și călătoria noastră va lua cândva sfârșit și ne vom întoarce la Dumnezeu, în patria cerească, unde sunt strămoșii, sfinții și eroii noștri. (…)

Dacă Dumnezeu vă va dărui sănătate, ani mulți și prosperitate, gândiți-vă la o întoarcere acasă spre a pune umărul la reconstruirea țării, pentru că numai voi puteți veni cu altă mentalitate și să promovați strategiile pe care le-ați văzut, învățat și practicat în lumea în care trăiți” este îndemnul Prasfințitului Părinte Iustin din Cuvântul Pastoral

Distincții pentru binefăcătorii sfântului lăcaș

Biserica nouă din Huta Certeze s-a făcut prin efortul a doar 50 de familii de credincioși. Pentru dăruirea și implicarea de care a dat dovadă preotul paroh Vladimir Sinesiu Sofineț a fost hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce și a primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.

Au primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” Consiliul Parohial și Comitetul Parohial, iar primarului Petru Ciocan i-a fost acordat Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, toate însoțite de Gramata Episcopală, care atestă aceste forme de recunoaștere a contribuției lor. De asemenea, Consiliul Local a primit o Diplomă de Vrednicie.
Preasfințitul episcop Iustin a primit din partea credincioșilor un toiag și un coș cu flori.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with