Image 1
Image 2

Sute de credincioşi au participat la Slujba de Târnosire a Bisericii ortodoxe din Hurezu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sute de credincioşi au participat la Slujba de Târnosire a Bisericii ortodoxe din Hurezu Mare
Sute de credincioşi au participat la Slujba de Târnosire a Bisericii ortodoxe din Hurezu Mare

În duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, biserica ortodoxă din Hurezu Mare, protopopiatul Carei, s-a înfăţişat frumos împodobită, clopotele vestind o zi măreaţă pentru credincioşii din această localitate.  Sute de localnici, fii ai satului, dar şi oameni veniţi din zonele învecinate au dat curs chemării de a participa la Slujba de Târnosire a bisericii din Hurezu Mare, cu hramul Naşterea Maicii Domnului.

În mijlocul credincioşilor s-a aflat Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, alături de care s-a aflat protopopul de Carei, Marian Crainic, părintele paroh Iulian Ardelean, dar şi părinţi preoţi din mai multe parohii din vecinătate şi din tot judeţul.

De asemenea, au fost prezente mai multe oficialităţi locale şi judeţene< prefectul, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian :tef, primarul comunei Supur, Vasile :teţ, consilieri locali şi mulţi alţii.

Credincioşii  au asistat cu adâncă evlavie la Slujba de Târnosire, urmată de sărvârşirea Sfintei Liturghii,  bisericii fiindu-i dat un al doilea hram, cel al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Momentul de ieri, aşa cum a precizat şi episcopul Iustin Sigheteanul, încununează într-un mod cu totul minunat cei 40 de ani de păstorire a părintelui Iulian Ardelean. Patru decenii în care preotul Ardelean a rămas fidel acestui loc, a încercat după puteri să înmulţească faptele bune ale credinţei, printre care şi zidirea unei noi biserici. Parohia din Hurezu Mare reuneşte 400 de suflete, în general oameni în vârstă, care din puţinul lor au contribuit la ridicarea acestui sfânt lăcaş, catalogat drept un monument arhitectural, comparabil cu dimensiunile unei catedrale.

În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul a reliefat importanţa asumării crucii personale, ca mijloc de mântuire, de izbăvire din robia celui viclean, primirea tuturor încercărilor vieţii, cu răbdare şi credinţă, dar şi manifestarea recunoştinţei faţă de Dumnezeu pentru toate greutăţile şi bucuriile din viaţa noastră.

Despre însemnătatea acestei zile a mai vorbit şi protopopul Marian Crainic, care a apreciat această zi ca un eveniment fără precedent şi a evidenţiat strădania preotului Ardelean, da şi a altor binefăcători.

Lucrările la biserică au început în 1999, cu punerea pietrei de temelie şi au continuat până în prezent, cu finalizarea în 2014 a lucrărilor de zugrăvire şi dotare cu mobilier, gresierea şi realizarea treptelor şi a rampelor de la intrare. Toate aceste lucrări au fost sfinţite, la fel şi iconostasul şi masa Sfântului Altar. Tot ieri, credincioşii au avut ocazia unică de a intra în Sfântul Altar pentru a se închina.

În semn de apreciere pentru efortul făcut, PS Iustin Sigheteanul i-a conferit preotului Iulian Ardelean, o gramată episcopală şi titlul de stavrofor cu dreptul de a purta brâul roşu şi sfânta cruce. De asemenea,  prim curatorul bisericii, Aurel Donca a fost distins cu ordinul Sfântul Iosif Mărturisitoul, pentru eforturile depuse la zidirea bisericii. Nu în ultimul rând au fost apreciaţi mai mulţi binefăcători ai sfântului lăcaş prin acordarea de diplome de vrednicie

PS Iustin Sigheteanul a încheiat cuvântul său prin a aminti tuturor celor prezenţi, ca o recomandare, de a se prezenta la vot, la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, spunând printre altele că este necesar un schimb de generaţii la cârma ţării. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Slujbă de târnosire la biserica din Răduleşti

Tot aici amintim faptul că sâmbătă, 20 septembrie a avut loc slujba de târnosire a Bisericii din Raduleşti, protopopiatul Carei în urma lucărirlor de refacere a acoperişului,  refacerea Sfintei Mese şi a Iconostasului precum şi retuşări la pictură. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS. Iustin Sigheteanul şi un sobor format din 19 preoţi şi patru diaconi. Episcopul a fost impresionat şi a aici de faptul că o mână de oameni, 100 de suflete reuşesc să ţină un preot în sat, considerând că dacă ar pleca şi el acest loc ar fi pustiit. Pentru credincioşii din Răduleşti, bucuria a fost deplină, atât prin prezenţa episcopului,a protopopului, Marian Craini,c a oficialităţilor, dar şi a corului bisericii din Tăşnad care a dat răspunsurile la slujbă.

2 comentarii

  1. ! Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, considera ca predica din biserica trebuie transpusa in proiecte filantropice si educationale pentru copii si pledeaza pentru intensificarea conlucrarii dintre Biserica, stat si societatea civila !

Lasă un răspuns

Connect with

PAROHIA VADU IZEI

Slujba arhierească și finţire de capelă mortuară

       Duminică, 29 octombrie 2023, duminica a XXIV-a după Sfintele Rusalii, a Învierii fiicei lui Iair, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Parohia Vadu Izei, Protopopiatul Sighetu Marmaţiei, paroh Pr. Vasile Hotico, preot II Gheorghe Ulici, secretar protopopesc, şi a binecuvântat noua capelă de cimitir din localitate, cu hramul „Învierea lui Lazăr”.

Peste 1500 de participanți la concertul de pricesne de la Catedrala Ortodoxă

MUNICIPIUL SATU MARE

Peste 1500 de participanți la concertul de pricesne de la Catedrala Ortodoxă

Întreg municipiul Satu Mare și Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” au răsunat sub glasurile angelice ale celor peste 1300 de copii, elevi ortodocși la diferite instituții de învățământ din reședința de județ, dar și din alte orașe și localități. Aceștia au fost reuniți în cadrul proiectului județean “Comuniunea și bucuria întâlnirii cu Hristos, pricesne și laude aduse Domnului de către tineri”.