Image 1
Image 2

Sute de credincioşi au luat parte la Slujba de Sfinţire a Bisericii din Culciu Mare

Documentul de sfinţire a fost zidit în masa din altar
Documentul de sfinţire a fost zidit în masa din altar
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
  Documentul de sfinţire a fost zidit în masa din altar

Documentul de sfinţire a fost zidit în masa din altar

În duminica a 23-a după Rusalii, a Vindecării demonizaţilor din ţinutul Gherghesenilor, Biserica ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Culciu Mare, Protopopiatul Satu Mare a fost sfinţită. Slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Justin Sigheteanul împreună cu un sobor de 30 de preoţi şi diaconi din care au făcut parte preotul paroh Călin Palfi, părintele protopop Ioan Socolan, Alexandru Nuszer, fostul preot al parohiei dar şi alţi slujitori ai Domnului din parohiile învecinate şi nu numai. Târnosirea a fost făcută după toată rânduiala, prin înconjurarea bisericii şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, prin punerea în piciorul Sfintei Mese din altar a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de sfinţire, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfintei Mese şi punerea icoanelor celor patru evanghelişti, Matei, Ioan Marcu şi Luca, în cele patru colţuri ale Sfintei Mese şi pecetluirea cu ceară a celor puse, prin rugăciuni de sfinţire rostite în genunchi.

Pe lângă hramul istoric al bisericii, PS Iustin Sigheteanul a dat lăcaşului de rugăciune un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul,  în contextul  în care anul 2016 a fost declarat de BOR Anul Comemorativ al acestui sfânt şi al tipografilor bisericeşti din Patriarhia Română.

Reamintim faptul că Slujba de târnosire oferă ocazia credincioşilor, bărbaţi, femei, copii deopotrivă de a intra în Sfântul Altar pentru a se închina.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe o scenă în aer liber, amplasată în curtea bisericii. Răspunsurile de la strană au fost date de un grup de teologi sătmăreni.

Slujba de sfinţire a unit în rugăciune, enoriaşii parohiei, fiii satului, credincioşi de alte confesiuni, dar şi câteva oficialităţi. Printre cei prezenţi s-a numărat primarul comunei, Domokos Alexandru şi deputatul Octavian Petric.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii,  a vindecării demonizaţilor din ţinutul gherghesenilor, cu explicarea amănunţită a momentului istoric relatat de Sfântul Evanghelist Luca. Ierarhul a făcut o paralelă între locuitorii din ţinutul menţionat în pericopa evanghelică, care l-au alungat pe Hristos din mijlocul lor şi oamenii zilelor noastre, care asemeni, îl alungă pe Hristos din viaţa lor. “Cum să-l alungi pe Hristos din viaţa ta, când lumea contemporană, cu tot ce s-a făcut de 2000 de ani încoace este rezultatul unei culturi creştine” a spus arhiereul.

La finalul slujbei au fost acordate mai multe distincţii, dintre care una i-a revenit părintelui paroh Călin Palfi, fiind numit iconom stavrofor. De asemenea, au primit diplome de recunoştinţă, Consiliul Parohial, Comitetul Parohial şi mai mulţi binefăcători.

Nu în ultimul rând, episcopul a apreciat eforturile depuse de preotul paroh şi Consiliul Parohial în privinţa lucrărilor de renovare a sfântului lăcaş şi i-a îndemnat să înceapă pictarea integrală a bisericii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with