Image 1
Image 2

Sute de copii din 3 comune descoperă că “Veşnicia s-a născut la sat”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fundaţia Cununiţa derulează un proiect pentru promovarea moştenirii culturale

Fundaţia etnofolclorică Cununiţa, Ansamblurile folclorice Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană, sub atenta coordonare a interpretelor cântecului popular românesc Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas, demarează la finele acestei săptămâni un proiect frumos care ia naştere din obligaţia morală de a transmite celor ce vin din urmă tot ceea ce am moştenit de la străbuni, datini, obiceiuri.

Fiind în Anul Satului Tradiţional, proiectul este unul sugestiv şi poartă un nume la fel de frumos: “Veşnicia s-a născut la sat”. Se desfăşoară în trei comune din judeţ, în Tarna Mare (27-29 septembrie), în Săcăşeni (18-20 octombrie) şi Valea Vinului (25-27 octombrie), câte 50 de copii din fiecare comună fiind implicaţi în a descoperi obiceiuri şi tradiţii de pe la noi.

Proiectul debutează în acest sfârşit de săptămână la Tarna Mare, activităţile fiind structurate pe trei zile: 27 – 29 septembrie. În prima zi vor fi prezentate atelierele de lucru în cadrul întâlnirii cu copiii şi tinerii din localitate, în a doua zi sunt programate atelierele tematice, iar duminică în căminul cultural din sat e pus în scenă un spectacol folcloric şi o expoziţie tematică. Aşa va fi peste tot, în toate comunele implicate. După cum ne spune interpreta Maria Carmen Sas, proiectul “Veşnicia s-a născut la sat” urmăreşte cunoaşterea şi promovarea moştenirii culturale tradiţionale materiale şi imateriale specifice judeţului Satu Mare. Obiectivele sunt cunoaşterea, păstrarea şi promovarea valorilor culturale, a tradiţiilor locale în rândul tinerei generaţii prin organizarea de ateliere meşteşugăreşti, ateliere cu specific coregrafic şi interpretativ al folclorului.

În fiecare comună implicată, în incinta şcolilor gazdă vor fi organizate atelierele de cusături şi broderii regăsite în costumul tradiţional, atelierul de confecţionare a elementelor de podoabă din mărgele, olărit şi pictură, dans popular, muzică vocală şi instrumentală. 50 de copii din comună alături de 50 de copii de la Cununiţa Năzdrăvană vor lua parte la munca în ateliere, câte 20 pe fiecare atelier, prin rotaţie, astfel încât toţi copiii şi tinerii să înveţe la fiecare atelier în parte.

Proiectul “Veşnicia s-a născut la sat” se derulează cu sprijinul Consiliului Judeţean şi cu participarea a numeroşi meşteri populari, olari, specialişti în muzică şi coregrafie. Se anunţă încă de la bun început un proiect cu activităţi interactive din care toţi copiii vor avea multe de învăţat. Să nu uităm că în spatele organizării activităţilor proiectului stau 37 de ani de activitate folclorică ai Ansamblului Cununiţa şi 17 ani de activitate ai Cununiţei Năzdrăvane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with